Saopštenje povodom akcije ČAS ISTORIJE, od 26. 02. 2011.

kuda.

Beograd, 26. 02. 2011.

Akcija „Čas istorije“ izvedena je 26. februara u periodu između 12.15 h do 12.45 h, ispred službenog ulaza u Dom omladine Beograd, iz Makedonske ulice. Akcija je realizovana kao javno ispisivanje teksta NA OVOM MESTU JE SREDSTVIMA VLADE USA, GRADSKE UPRAVE I AGENCIJE ZA INVESTICIJE IZBRISANA ISTORIJA (u potpisu, Ana Vilenica, Saša Stojanović i Aleksa Golijanin), na praznoj mermernoj ploči na zidu ispred ulaza.

Izvođenju akcije je prisustvovalo oko dvadeset osoba, naših prijatelja i kolega. Nakon ispisivanja, prisutni su izrazili svoju podršku potpisima na ploči ispod teksta. Samim svojim dolaskom, uključivanjem u ispisivanje teksta, kao i svojom punom podrškom u okolnostima koje su zatim nastupile, prisutni su od ove akcije napravili istinski zajednički čin.

Pred kraj akcije pojavili su se šef obezbeđenja, tehnički direktor i direktor Doma omladine, Milan Lučić, koji je burno reagovao preteći pozivom koji je želeo da uputi komunalnoj policiji. Autori su predstavili akciju kao umetnički čin i pokušaj problematizacije određenih pitanja. U cilju smirivanja napete situacije, Saša Stojanović je pozvao Milana Lučića na razgovor. Poziv je prihvaćen i njih dvojca su ušli u hol Doma omladine. Nakon kratkog razgovora, Saši Stojanoviću je ograničena sloboda kretanja. Kada je pokušao da izađe iz hola i pridruži se ostalim učesnicima akcije, bez namere da se udaljava od Doma omladine, Goran Božović-Boža, šef obezbeđenja, stavio je mu je ruke iza leđa i agresivno ga gurao po hodniku.

Grupa prisutnih je, videvši šta se dešava, ušla u hol i pokušala da pomogne Saši Stojanoviću molbama, povicima i sugestijama da se ne sprovodi nasilje. Ovu situaciju su fotoaparatima snimili prisutni učesnici akcije.

Nakon što je pustio Sašu Stojanovića, Goran Božović-Boža je počeo da viče na jednog učesnika akcije, pokušavajući da ga natera da prestane sa snimanjem, a zatim pokušao i da se fizički obračuna s njim, tako što je počeo da ga juri Makedonskom ulicom, kako bi mu oduzeo fotoaparat. Srećom, u celoj toj situaciji, nije pao nijedan udarac.

Ubrzo se pojavila policija. Tri policajca su uletela u zgradu i tražila da vide nož. Očito je da su bili obavešteni od strane osoblja Doma omladine da su umetnici oružjem nasrnuli na obezbeđenje. Policija je nakon kratkog razgovora, u kojem se upoznala sa situacijom, vrlo pribrano reagovala. Iskreno, očekivali smo obrnutu situaciju, da ćemo na korektniji odnos naići kod obezbeđenja i osoblja Doma omladine, koliko god situacija bila nužno konfliktna, zbog razlike u pozicijama – makar zato što je reč o javnom prostoru, ustanovi kulture koja se diči svojom „alternativnom“ reputacijom i miljeu u kojem važe, možda ne naročito uzvišena, ali ipak drugačija načela. Tu naivnost moramo da priznamo. Naišli smo na situaciju koja daleko prevazilazi čak i naša najoštrija opšta zapažanja o bahatosti i uzurpaciji u svim segmentima društva, računajući i takozvanu „kulturu“, koja smo izneli u najavi ove akcije.

Inicijatorima akcije i šefu obezbeđenja su uzeti podaci. Svi prisutni su zatim napustili hol Doma omladine i razgovor sa policijom je nastavljen ispred ulaza.

Milan Lučić je pokušavao da diskredituje akciju time što je ponavljao da table iz 1964. nikada nije ni bilo i da su se na tom mestu nalazile samo table koje su predstavile obeležja pojedinih institucija i udruženja koja su u toj zgradi radila ranije. Kao dokaz, tehnički direktor, Nenad Dragović, izneo je table koje su nekada stajale na tom mestu i poređao ih ispod table na kojoj je izvedena intervencija.

Inicijatorima akcije su uzeta dokumenta, a zatim su obavešteni da se čeka na uviđaj. Nakon dvadesetak minuta patrola je obaveštena da za time nema potrebe, te su dokumenta vraćena, a inicijatori akcije pušteni. Milan Lučić je naložio svom osoblju da se postara za uklanjanje teksta koji smo ispisali na tabli.

Ovim kratkim saopštenjem pre svega želimo da se zahvalimo svima koji su nam danas pružili podršku, ali i da damo osnovnu informaciju o incidentu koji se desio prilikom izvođenja akcije. Na svim inicijatorima i učesnicima akcije je da iznesu svoja viđenja i utiske o ovom događaju, ako to žele i na način koji sami izaberu.

U prilogu:

1. Najava i obrazloženje akcije, od 25. 02. 2011. (doc)

2. Video snimci incidenta u holu Doma omladine

prvi deo: http://www.youtube.com/watch?v=mX26ShyILy0

drugi deo: http://www.youtube.com/watch?v=dKFv-ULSXIg

3. Izbor fotografija:
https://picasaweb.google.com/kontekstgalerija.tim/CasIstorijeDOB2622011#

Ana Vilenica
Saša Stojanović
Aleksa Golijanin

Beograd, 26. 02. 2011.

kuda.produkcija