Putujuća izložba i radionica “Bez Granica: Žene ženama”, razgovori uz keramiku, čaj i staklo”. KC Lab, Novi Sad, subota 24.09.2022. od 12 – 18h

kuda.org najavljuje i poziva na:

Bez Granica: Žene ženama”, razgovori uz keramiku, čaj i staklo”

Putujuća izložba i radionica

KC Lab, subota 24.09.2022. od 12 – 18h

Dr Hempta 2, Novi Sad

 

Živi Atelje DK (Zagreb) i kuda.org (Novi Sad) organizuju pop-up izložbu ručno rađene keramike i nakita od stakla članica kolektiva Žene ženama Živog Ateljea DK i interaktivnu radionicu / prezentaciju gong fu kineskog stila pripremanja čaja.

Izložba se otvara u subotu, 24. septembra 2022. godine u 12:00 časova, a radionica gong fu čaja će biti istog dana u 13:00 časova.

Izložba će predstaviti radove članica kolektiva Žene ženama u Živom Ateljeu D, koji su rezultat dugotrajnog bavljenja keramikom i duvanjem stakla. U svom radu su koristile mešavinu različitih glina koja je iskonska lekovita supstanca i omogućava zbližavanje s lokalitetom ali i zemljom kao nečim što povezuje sav život, uključujući lokalne divlje gline i glazure. Uz to, upoznale su kinesku gong fu tehniku deljenja i pripremanja čaja kako bi funkcionalno prilagodile deo keramičkih proizvoda, proizvodnjom čajnog posuđa. Duvanje stakla je tradicionalni zanat koji polako nestaje u Hrvatskoj i članice kolektiva Žene Ženama su sarađivale sa udrugom Stakleni Svijet, te usvajale novo iskustvo i magičnu veštinu koja plamenom oblikuje staklo u nakit i druge predmete. Svoje putovanje glinom, staklom i čajem, ta iskustva i znanja, podeliće ovom putujućom izložbom i interaktivnom radionicom.

Kroz interaktivnu radionicu učesnici će imati mogućnosti da upoznaju članice kolektiva Žene ženama u Živom Ateljeu D i da nauče kako se koristi gong fu set za čaj (cha shi), probaju različite vrste kineskog čaja, koji je istovremeno kulturološki neutralan socijalni lubrikant. Uz druženje i razgovore o istorijskom, sociološkom, duhovnom i umetničkom putovanju čaja i ljudi svetom, učesnici na radionici će se upoznati sa načinom serviranja kineskog gong-fu čaja, koji ima ritualnu inkluzivnu suštinu, smirujućeg, kohezivnog i terapeutskog karaktera.

Izložba u Novom Sadu će predstaviti radove koji su prvi put bili izloženi u Zagrebu u galeriji Živi Atelje DK u okviru programa Bez granica Živog Ateljea DK. Tokom prošle godine putujuće izložbe i radionice održale su se i u Osijeku, Karlovcu, Sisku, Šibeniku, Pakracu i ove godine u Petrinji.

Članica kolektiva Žene ženama u Živom Ateljeu DK, koriste umetnost kao način da okupe žene koje žele da Hrvatska bude njihov zajednički dom. Na taj način bi se olakšala i integracija žena iz ratom pogođenih zemalja (Sirija) u novu zajednicu koja se stalno razvija. Kroz radionice, skupove i ekskurzije, žene dele i stiču veštine, znanja i osnaživanje dok se grade na mreži podrške i zajedničkim vrednostima međusobnog razumevanja, tolerancije i prihvatanja različitosti u dinamično inkluzivno društvo. Ideja je da se stvori bezbedan i intiman prostor za žene iz različitih zemalja, kroz razmenu ideja, razgovorima o problemima, te iznalaženju rešena. Da provode vreme zajedno kroz vezu, kroz ženskost koja često ima prednost nad kulturološkim predrasudama koje se projektuju ili percipiraju. Bez obzira na jezik, poreklo i svetonazor prezentiraju se kao kreativne, vešte osobe koje razvijaju umetničko poduzetništvo sa interkulturnim znanjem koje mogu podeliti sa lokalnom zajednicom.

Živi Atelje DK je nezavisna, interdisciplinarna, nevladina i neprofitna organizacija usmerena na podršku umetnosti i saradnju sa umetnicima. Udruga Živi Atelje DK u svome radu naglasak stavlja na propitivanje identiteta i razumevanje drugosti kroz aktivnosti koje povezuju lokalnu i međunarodnu zajednicu u umetničkom procesu. Identitet, sećanje, ekologija, jednakost i društvo te mirnodopstvo deo su tema čije promišljanje potiču kroz umetnost.

NAPOMENA za radionicu čaja:

Zbog ograničenog broja učesnika, molimo vas da nam vaše prisustvo potvrdite putem emaila office(at)kuda.org, a NAJKASNIJE do petka 23. septembra u 20:00 sati.

 

 

****

Više o Živom Ateljeu DK, Zagreb

Živi Atelje DK: "...Već u imenu koje smo odabrali - Živi Atelje DK - utkani su elementi naše vizije. "Živi" se odnosi na organizam koji se razvija, komunicira, prilagođuje i oblikuje okoliš. "Atelje" je središte stvaralaštva, eksperimentiranja, družbovanja i saradnje. "DK" su inicijali prezimena umetnice i akademske kiparice, Vere Dajht-Kralj, čija zbirka umetnina - njena fizička i kreativna ostavština - predstavlja inspiraciju i osovinu oko koje baziramo svoje aktivnosti. Naše aktivnosti dijelimo na nekoliko programa: Bez Granica (Žene ženama i Integracija umjetnosti-umjetnost integracije), Akademiju čaja-Lutajuća Umjetnost, Kolektivni Kreativni Prostor sa galerijom (duvanje stakla, pričanje priča, keramika, cijanotipija, gostujući umetnici u rezidenciji) te program zaštićene Zbirke Vere Dajht-Kralj čije umetničko i duhovno nasleđe čini okosnicu svih naših aktivnosti. Takođe imamo gostujuće umjetnike i banku vremena kao metodu društvene razmene usluga i znanja temeljenih na vremenu i poverenju...Zahvaljujemo Anji Slapničar i Lidii Boševski na velikodušnom vođenju radionica keramike, Ivanki Pašalić, udruzi Stakleni Svijet, i Ivoni Kočici na deljenju veština duvanja stakla, te fotografima Borisu Bercu i Siniši Glogoškom na slikama korištenim na izložbi. Posebno zahvaljujemo Uni Rebić i Metodu Blejecu na dizajnerskoj podršci. Sve aktivnosti koje sprovodimo bi bilo nemoguće realizovati bez neprocenjivog truda, materijalne, moralne i fizičke podrške, članova/volontera Živog Ateljea DK..."

 

Gostovanje kolektiva Živi Atelje DK u Novom Sadu se realizuje kroz program platforme Zajednice učenja koja okuplja pet organizacija: Što, kako i za koga / WHW i Živi atelje Dajht Kralj (Zagreb), kuda.org (Novi Sad), Neue Nachbarschaft / Moabit e.V. (Berlin), State of Concept Athens (Atina) sa ciljem razmene programa nezavisne i savremene umetničke produkcije u kojoj je naglašeno neformalno umetničko obrazovanje.

Program platforme Zajednice učenja podržava Zaklada Kultura Nova, uz podršku KC Lab-a za ustupanje prostora za realizaciju događaja u Novom Sadu.