CRNA KUĆA NEĆE PASTI! kuda.org brani Crnu kuću, Udruženje CK13 manično obmanjuje javnost!

CRNA KUĆA NEĆE PASTI!

kuda.org brani Crnu kuću, Udruženje CK13 manično obmanjuje javnost!

 

Udruženje kuda.org je stvorilo Crnu kuću - od ideje do kultnog mesta u gradu. Tu ideju su prepoznali i pomogli i mnogi prijatelji, saradnici i donatori - od bardova novosadske kulturne scene Želimira Žilnika, Bogdanke Poznanović, Peđe Vraneševića, Zorana Bulatovića-Baleta, i mnogih drugih, zajedno sa novosadskim organizacijama i privrednicima. U daljem razvoju Crne kuće kuda.org je zajedno sa Novosadskom lezbejskom organizacijom - NLO osnovala i Udruženje CK13, kome je obezbedila novac i uslove za rad.

Danas, posle četrnaest godina od osnivanja Crne kuće, šestoro ljudi iz Udruženja CK13 pod maskom čuvara javnog interesa, prikazuju sebe kao jedine suverene zaštitnike novosadske nezavisne, alternativne i aktivističke scene oličene u kultnoj Crnoj kući - što je obmana javnosti i Fondacije SHL. Deo menadžmenta Fondacije SHL je očito podlegao manipulaciji grupe zaposlenih koji štite isključivo svoja privilegovana radna mesta, sigurne plate i mogućnost zarade preko kluba Crne kuće. Upravo iz tog razloga smo kritikovali zaposlene u Udruženju CK13. Njihova reakcija izazvana strahom, koji stvara agresiju, manična je obmana javnosti da kuda.org prodaje Crnu kuću raznim investitorima. To nije istina!

kuda.org je osnovao Crnu kuću kao javni prostor za Novosađane i Novosađanke i novosadsku nezavisnu, alternativnu i aktivističku scenu. Mađutim, kuda.org nije samo pravni vlasnik Crne kuće, nego i osnivač, programski urednik, koordinator, mentor i edukator mnogih saradnika i organizacija koje su delovale u Crnoj kući.

Pojedinci iz Udruženja CK13 su grubo zloupotrebili poverenje osnivača i saradnika. Sada je namera Udruženja CK13 da jedini upravljaju Crnom kućom koristeći sve moguće resurse (tehničku opremu, nameštaj, biblioteku i medijateku, kuhinju, klubski i radni prostor, prihod od šanka i novčane fondove) koje im je obezbedio kuda.org.

Kroz pokretanje sudskog postupka želimo da dođemo do razrešenja ove mučne, potpuno lažno prikazane situacije. Sudski postupak smo pokrenuli nakon što niz drugih pokušaja koje smo predlagali Fondaciji SHL i Udruženju CK13 nisu urodili plodom. Krajnje je neprofesionalno od strane Fondacije SHL da u javnost iznosi detalje sudskog procesa koji je u toku, jer je to očigledan pokušaj pritiska i demonstracije moći. Kao aktivisti ne pristajemo da pod pretnjama podržimo birokratski aktivizam, u ovom konkretnom slučaju Fondacije SHL i Udruženja CK13. kuda.org iz toga razloga neće odgovarati na navode iz saopštenje Fondacije SHL, već će sačekati odluku Suda u Novom Sadu, o kojoj ćemo obavestiti javnost.

Reakcija na pokretanje sudskog postupka čime bi se rasvetilo pravo stanje stvari, pokazuje nažalost, da to ne odgovara ni Fondaciji SHL ni Udruženju CK13. Vidi se da je SHL sa ovakvim stavovima iz saopštenja na pogrešnom putu, jer svojom donacijom podržava jedino i isključivo plate Udruženja CK13, a ne programske aktivnosti i novosadsku alternativnu i nezavisnu kulturnu scenu, niti druga Udruženja u Novom Sadu koja su takođe deo novosadske scene.

kuda.org veruje u Novosađane i Novosađanke da će prozreti ovu obmanu. Naš cilj je usmeren ka tome da Crna kuća ostane u Novom Sadu, čak i u slučaju ako Fondacija SHL u nekom momentu odluči da se povuče iz Srbije.

Zato, upravo sudskim postupkom želimo da rasčistimo nejasnoće, sklonimo neosnovanu hipoteku i oslobodimo Crnu kuću za scenu i za sve kojima je potrebna. kuda.org ovim šalje protivgradnu raketu da razbije crne oblake nad Crnom kućom, da zasija sunce, te da se postupci svih aktera konačno nazovu pravim imenom. Postupci kuda.org govore i govoriće glasnije od svih kleveta i neosnovanih optužbi. Crna kuća neće pasti!

kuda.org