In memoriam: Tom Gotovac

kuda.

DOM KULTURE STUDENTSKI GRAD
AKADEMSKI KINO KLUB/AKADEMSKI FILMSKI CENTAR
Sreda 30.06. u 20:00, Mala sala

IN MEMORIAM
Povodom iznenadne smrti istaknutog autora Akademskog kino kluba

TOMISLAV GOTOVAC (1937-2010)

Biće prikazani filmovi:
PRAVAC (STEVENS-DUKE), 1964, 9'
KRUŽNICA (JUTKEVIČ-COUNT), 1964, 12'
PLAVI JAHAČ (GODARD-ART), 1964, 14'

Komemoracija povodom smrti Tomislava Gotovca, jednog od najvećih hrvatskih konceptualnih i multimedijalnih umetnika, performera i filmskih reditelja, biće održana 29. juna u kinu Tuškanac, a sahrana je dan kasnije na zagrebačkom groblju Mirogoj.

O umetničkom liku i delu Gotovca a.k.a Antonija G. Lauera govoriće teoretičar filma Hrvoje Turković i istoričari umetnosti Jadranka
Vinterhalter i Ješa Denegri, najavio je Hrvatski filmski savez.

Prema vlastitoj želji, Gotovac će biti sahranjen na groblju Mirogoj, a ispraćaj je 30. juna u 12.30 sati.

Gotovac je preminuo 25. juna u zagrebačkoj bolnici "Rebro" u 74. godini.

Harizmatičan i provokativan, uticao je na niz savremenih umjetnika i uživao je legendarni status među poznavaocima i ljubiteljima savremene umetnosti u Hrvatskoj i regionu. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, uključujući u Centru Pompidu u Parizu i na Bijenalu u Veneciji, a 2007. godine dobio je nagradu HDLU-a za životno delo.

Rođen 1937. u Somboru u Vojvodini, u Zagreb se preselio 1941. godine.

Prvi performans izveo je 1954. u Mostaru, a 1962. snimio je prvi film u Zagrebu, dok je dve godine kasnije uradio prve kolaže.

Studirao je najpre arhitekturu u Zagrebu, a potom režiju, koju je završio na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu (današnji Fakultet dramskih umetnosti). Primljen je na studije režije 1967. (klasa reditelja Aleksandra Saše Petrovića), ali nije mogao da diplomira sve do 1976. godine, zbog učešća u filmu "Plastični Isus" Lazara Stojanovića, koji je zbog tog ostvarenja subverzivnog sadržaja završio i u zatvoru.

Gotovac je diplomirao filmom "Presuda", a prvi film "Smrt" snimio je 1962. godine u Kinoklubu Zagreb, čiji je bio i jedan od vodećih autora.

Paralelno sa filmom, bavio se i performansom, počev od "Pidžama+četkica za zube", koji je izveo 1954. u Mostaru. Zapamćen je između ostalog, i po performansu u kojem je 1971. protrčao go centrom Beograda, što je ponovio 1981. godine performansom "Zagreb, volim te" u centru hrvatske prestonice.

Prvu fotografsku seriju priredio je 1960. godine u Zagrebu, a kao statista sa "posebnim zadatkom" nastupao je u nizu filmova autora, kao što su Lordan Zafranović, Zoran Tadić, Franci Slak, Dušan Makavejev i Bata Čengić.

HFS je priredio u februaru ove godine reviju 12 retko prikazivanih ready-made filmova Gotovca, nastalih pre deset godina u koprodukciji sa Kinoklubom Zagreb, kao svojevrsni spomenar sastavljen od isečaka njemu dragih klasičnih holivudskih filmova.

Gotovac je koristio ready-made - jedan od najanarhističnijih, najradikalnijih i najkritičkijih oblika "reciklaže" gotovog, pronađenog materijala - na najmanje uobičajen, gotovo konzervativan način, izražavajući poštovanje i divljenje prema klasičnim majstorijama. Među tim filmovima su "Osjećaj" i njegovih sedam nastavaka (2000), kao i tri dela "Mjesta pod suncem" (2000), te "Glenn Miller ili kako je U.S.A. pobijedila Europe" (2000) i "Sjećanje na Hoagy Carmićaela" (2000).

Gotovac je decenijama sarađivao i sa Akademskim kino klubom / Akademskim filmskim centrom (AFC) pri Domu kulture Studentski grad, u čijoj je produkciji snimio 2006. "Remake" - rimejk tri eksperimentalna filma koja je sredinom 60-ih uradio u Beogradu, u produkciji Akademskog kino kluba (Pravac, Kružnica i Plavi jahač). "Remake" je snimio 42 godine kasnije na istim lokacijama, koristeći nagradu koju je dobio na Festivalu novog filma i videa "Alternative film/video" u Beogradu za film "Dead Man Walking".

Nagrađen je na festivalu "Alternative film/video" i 2005. godine za "Cesar Franck - Wolf Vostell", a snimio je potom u produkciji AFC-a i "Salt Peanuts - Hot Klab of Frans", čija je premijera krajem maja 2007. godine u DKSG-u bila nasilno prekinuta, ali je projekcija ipak nastavljena zahvaljujući intervenciji zaposlenih u DKSG-u i podršci gostiju i posetilaca. Film "Salt Peanuts - Hot Klab of Frans" zasnovan je na studentskim filmovima Gotovca, ostvarenim na Akademiji za film, pozoriste, radio i TV u Beogradu 60-ih i 70-ih, a sadrži i arhivski filmski materijal.

Gotovac je bio učesnik gotovo svih velikih grupnih izložbi savremene umetnosti istočne i jugoistočne Evrope poslednjih decenija u svetu, a među njima je i izložba "Prelazeći nacije i generacije - obećanja iz prošlosti" (Crossing nations and generations, Promises from the past), koja je do 19. jula otvorena u Centru Pompidu u Parizu.

(tekst preuzet sa SEEcult.org)