Urtica: Value Quest / Umetnost blagostanja i ekonomija rizika

kuda.

Value Quest / Umetnost blagostanja i ekonomija rizika
(4. jun – 4. jul 2010.)

Autor: Urtica - grupa za umetnička i medijska istraživanja
(Violeta Vojvodić-Balaž i Eduard Balaž)

Otvaranje izložbe: petak, 4. jun 2010. godine u 20.00

Kustos izložbe: Zoran Erić

Istraživačko-umetnički projekat Value Quest (2010/2011) obrađuje fenomene vezane za umetnost i ekonomiju, novac i igre na sreću, preispitujći vrednosti kojima težimo.

Izložba Value Quest - Umetnost blagostanja i ekonomija rizika, je svojevrsna potraga za vrednošću koja kroz prizmu Hazardnih igara i Strategija poslovanja te njihovih konjuktura, postavlja pitanje: Šta je vrednost?

U kom obliku se vrednost pojavljuje, govori o društveno-ekonomskim okolnostima, o relacijama između individue i društva? Analizom svog umetničkog delovanja u periodu 1999-2010 i upotrebom Monetarnih simboličkih formi, Urtica referiše na različite aspekte pojma vrednosti u okviru društveno-ekonomskog sistema. To je haotičan i nelinearan sistem, prikazan kao Rulet, u kom izbor strategija kao što su Borba ili Povlačenje, Rizik ili Sigurnost, podjednako znači Gubitak odnosno Dobitak.

Izloženi umetnički radovi spajaju tradicionalne umetničke tehnike i digitalnu tehnologiju. Preplitanjem virtuelnih i materijalnih sadržaja uvodi se pojam predmetnog fetišizma, kojim se problematizuje relacija između materijalne vrednosti predmeta i njegove neopipljive umetničke vrednosti.

“Danas ljudi znaju cenu svemu, ali vrednost ničemu” pisao je Oskar Vajld u noveli "Slika Dorijana Greja" davne 1890. godine. Međutim, i dalje ostaje otvoreno pitanje ŠTA JE VREDNOst? Kojim to društvenim, etičkim, ideološkim ili estetskim vrednostima danas težimo?

(Urtica)

........................................

Biografija umetnika:

Urtica - grupa za umetnička i medijska istraživanja (Violeta Vojvodić-Balaž i Eduard Balaž) osnovana je 1999. godine kao umetnička organizacija specijalizovana za razvoj transdisciplinarnih projekata koji preklapaju umetnost, edukaciju i tehnologiju. Umetnički radovi Urtice produkovani su u formi internet aplikacija, umetničko-mas-medijskih kampanja i edukativnih programa.

Festivali i izložbe (izbor): “Ars Electronica” Festival za umetnost, tehnologiju i društvo (Austrija); “FILE” Internacionalni festival elektronskog jezika (Brazil); “Ogaki Biennial 2004” at IAMAS – Institut za naprednu medijsku umetnost i nauku (Japan); “Hilchot Shchenim” The Israeli Center for Digital Art (Izrael); “Viper” Internacionalni festival za film, video i nove medije (Švajcarska); “MAD 03” (Španija); “International Filmfestival Rotterdam” / Exploding Cinema-section / Power : Play (Holandija), “Oktobarski Salon” (Srbija); “Disappearing of the public space”, Salon muzeja savremene umetnosti, Beograd (Srbija); 24. Memorijal Nadežde Petrović (Srbija); “Moires”, Kunstraum, Leuphana Universität Lüneburg (Nemačka), itd.

Nagrade: UNESCO Digital Arts Award 2003 at IAMAS, Japan (2003); Nagrada za najbolju izložbu u Galeriji Zlatno Oko u 2003. godini, Novi Sad; Nagrada IV Jugoslovenskog bijenala mladih u Vršcu (2000); Nagrada Savremene galerije, Pančevo na IV Jugoslovenskom bijenalu mladih u Vršcu (2000); Nagrada 28. Novosadskog salona, Novi Sad (1999), Prva nagrada u kategoriji mixed media na Petom internacionalnom bijenalu minijature u Gornjem Milanovcu (1998), Individualne nagrade: Nagrada Violeti Vojvodić za proširene medije na prolećnoj izložbi ULUS-a (1998), Godišnja nagrada Eduardu Balažu za slikarstvo na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

Violeta Vojvodić-Balaž (1971) rođena u Zrenjaninu; diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (1995); magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2000); specijalizacija: Evropska Diploma za menadžment u kulturi (2006).

Eduard Balaž (1972) rođen u Novom Sadu; diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (1997); magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2003).

Detaljna dokumentacija o projektima grupe Urtica dostupna je na www.urtica.org