Podkast serija: Karte za periferne vizije

Podkast serija Karte za periferne vizije

 

Ova serija podkasta je posvećena razgovorima koji su pokrenuli Karte za periferne vizije—skup narativnih karata koje je razvila grupa kolektiva kao podršku kolektivima u kreativnim procesima saradnje.

Karte za periferne vizije su su napravljene da potpomognu procese reflektovanja među ljudima koji rade u grupnim, posebno nedominantnim perifernim kontekstima. One prihvataju nijanse umetničkog izraza, izazove i trijumfe održavanja nezavisnosti na neoliberalnom tržištu kroz međusobnu simbiozu. Tri špila karata Peripheral Visions rezultat su razgovora između kolektiva angažovanih na projektu “Periferne vizije — ka trans(l)nacionalnoj izdavačkoj kulturi“, a to su grupa malih nezavisnih izdavača na poluperiferiji Evrope, od kojih su neki radili zajedno tokom dve decenije u različitim kapacitetima.

Polazeći od ovih razgovora, Karte za periferne vizije pozicioniraju praksu izdavaštva široko gledano, kroz čin objavljivanja rada i svesno kreiranje prostora da nešto što smatramo značajnim podelimo sa svetom. Izdavač je onda svaki pojedinac ili kolektiv koji se angažuje u javnom dijeljenju svog rada

Ako ste zainteresovani da saznate više o kartama, dobijete kopiju, komentarišete ih ili date svoj doprinos, posetite peripheralvisionscards.com

 

 

Podkast #1

Prva epizoda se fokusira na fragmente iz razgovora koji se bave onim što je dovelo do specifičnih lokalnih i sociokulturnih konteksta u kojima ovi kolektivi danas deluju.

 

Podkast #2

Druga epizoda se fokusira na fragmente iz razgovora kako svaki kolektiv vidi izdavaštvo u okviru svoje prakse.

 

Urednički tim: Darija Medić i kuda.org

Učesnici u razgovorima: Kulturtreger—Booksa, Zagreb, Hrvatska; Maska, Ljubljana, Slovenija; eipcp – Evropski institut za progresivne kulturne politike, Beč, Austrija; Centar za nove medije kuda.org, Novi Sad, Srbija; Kontrapunkt, Skopje, Makedonija; Multimedijalni institut—MAMA, Zagreb, Hrvatska.

Produkcija: kuda.org, 2024

Karte za periferne vizije deo su “Periferne vizije — ka trans(l)nacionalnoj izdavačkoj kulturi“, partnerskog projekta koji realizuju Kulturtreger, Maska, eipcp, kuda.org, Kontrapunkt, Multimedijalni institut, a finansira Evropska unija, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada i Fondacija za umetničke inicijative.

Finansira Evropska Unija. Izražena stajališta i mišljenja u okviru projekta su samo autorova i ne odražavaju nužno mišljenje Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Za njih se ne mogu smatrati odgovornima ni Europska unija ni telo koje dodjeljuje finansijsku podršku.