NOISM 2022 kuda.org, Billy Roisz + László Lenkes: among & around

NOISM 2022 - art residency program, kuda.org

 

U periodu od 29. septembra do 02. oktobra 2022. u kuda.org studiju realizovaće se intenzivna stvaralačka sesija dvoje umetnika iz Beča i Novog Sada - Billy Roisz (vizuali, elektronika) i László Lenkes (električna gitara, elektronika).

Stvaranjem zvučnog dela u trenutku, kroz fokus na elektro-vizualno-zvučnu improvizaciju, ove sesije kreativnog rada usmerene su ka slobodno lebdećoj muzici, improvizaciji u beskrajnom pejsažu zvukova, produbljivanjem interakcije između zvuka i slike, te zvučnog spektra u jedinstvenoj kombinaciji instrumenata ovo dvoje umetnika.

Završni nastup i prezentacija programa se realizuje u subotu 1. oktobra 2022. godine u 20 časova u saradnji sa knjižarom Zenit, Njegoševa 24, Novi Sad.

Program NOISM sprovodi se kroz format kratkoročnih umetničkih rezidencija i radionica usmerenih na autorsku produkciju koja omogućava saradnju međunarodnih umetnika i domaćih učesnika u stvaranju novih muzičkih umetničkih dela ili zvučnih instalacija u javnom prostoru. NOISM je program kroz koji se savremenim praksama muzičkog i zvučnog eksperimenta razvija interakcija i proces zajedničkog stvaranja dela. Posvećena je privremenim zonama grupnosti i improvizacijske prakse koja nastaje u zvuku, sa zvukom i oko zvuka.

* * *

Billy Roisz živi i radi u Beču, Austrija. Specifičnost njenog rada se sastoji u veštom prevođenju zvuka u memorijske slike, otkrivajući preuzimanje iz minimalne i konceptualne umetnosti. Specijalizovala se za povratnu video i video/zvučnu interakciju korišćenjem monitora, kamera, video miks pulta, sinkronatora, kompjutera, različite elektronike i bas gitare za generisanje videa i zvuka. Njene video radove distribuiraju sixpackfilm & lightcone. Njena muzika je objavljena na izdanjima editionsMEGO, mikroton i for/wind. Ona je bila ko-organizatorka i urednica godišnjeg REHEAT Festivala (2007-2015) takođe i Noche de Los Muertos (2012-2021). Billy Roisz često svira i nastupa solo, ali voli i da stvara u kolaboracijama (nedavni projekti sa: dieb13, Marta Zapparoli, Kai Fagaschinski, Liz Allbee, Agnes Hvizdalek, Anat Stainberg, itd.).

Njeni radovi su predstavljeni na brojnim međunarodnim umetničkim festivalima (a.o. Berlinale, IFF Rotterdam, Transmediale, Sonic Acts, Biennale Sao Paulo, 8 Brücken Festival Köln, Sonic Acts Amsterdam, Donaufestival Krems, LUFF, Rencontres Internationales Paris) takođe i u renomiranim galerijama i muzejima ( Tate Modern, South London Gallery, Centre Pompidou, MACBA Barcelona, Museo Serralves Porto, Louvre).

http://billyroisz.klingt.org

http://vimeo.com/roisz

* * *

Laslo Lenkeš / László Lenkes je gitarista, koji svira standardnu i stonu električnu gitaru u raznim elektro-akustičnim formama improvizacije. Laslo je deo domaće underground muzičke scene od početka 2000-ih, a osim muzičkih improvizacija sa kolegama muzičarima, od 2010-ih, kroz studije književnosti praktikuje eksperimentalno povezivanje improvizacije s drugim medijima, odnosno zvučnom poezijom i sličnim istorijskim avangardnim referencama. Praktikuje sviranje zajedno sa istaknutim istočno-srednjoevropskim avangardnim umetnicima u tom žanru (e.g. Katalin Ladik, Endre Szkárosi, itd.).

Vrlo često improvizije u saradnji sa drugim umetnicima-improvizatorimau standardnom duo ili trio formatu (eg. Ex You trio, the Funambulists trio, takođe u saradnji sa Pol Pinjonom (Paul Pignon), Žolt Šoreš (Zsolt Sőrés), itd.). Sarađivao je na nekoliko eksperimentalnih muzičkih izdavača u protekloj dekadi u izdanju underground etiketa iz celog sveta. 

https://soundcloud.com/lenkes

* * *

Serija improvizovanih duo sesija u okviru NOISM 2022 programa se realizuje i kroz saradnju dve organizacije klingt.org (Beč) & kuda.org (Novi Sad), podržanih od strane Austrijskog kulturnog foruma Beograd, Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada, Ministarstva kulture i informisanja RS, i FfAI fondacije.