Mobilni arhiv u Stacionu

kuda.

Stacion - centar za savremenu umetnost u Prištini predstavlja od 28. juna do 24. jula internacionalnu kolekciju “Mobilni arhiv” (Mobile Archive) sa više od hiljadu video radova umetnika iz celog sveta, koje je prikupio Izraelski centar za digitalnu umetnost u Holonu kako bi omogućio istraživanje i razmenu kulture, fokusirajući se pritom preteženo na pitanja identiteta, nacionalizma i militarizma.

“Mobilni arhiv” obuhvata video i zvučne radove, filmove, dokumente performansa i instalacije, koji nude i alternativne poglede na istoriju izraelskog društva, kao i društveno-politička pitanja relevantna za region Bliskog Istoka.

U formi putujuće izložbe, “Mobilni arhiv” gostuje širom sveta od 2007. godine, kada je prvi put predstavljen u Hamburgu.

Predstavljen je, između ostalog, i u Institutu umetnosti u Gdansku, Galeriji Nova u Zagrebu, SKUC galeriji u Ljubljani, Univerzitetu luav di Venezia u Veneciji, Newberry galeriji u Glazgovu i Art and Art in General u Njujorku.

U okviru izložbe u Prištini, 29. juna organizovana je javna diskusija s direktorom Izraelskog centra za digitalnu umetnost, uz učesće direktora Staciona Alberta Hete.

Takođe, publika ima priliku da vidi film “Dow Hoax” grupe The Yes Men koja je izazvala pažnju širom sveta projektima “korekcije identiteta” kojima izvrgava ruglu političke i ekonomske moćnike koji ne rade za opšte dobro.

Među mnogobrojnim umetnicima čiji su radovi zastupljeni u projektu “Mobilni arhiv” su i pojedini iz regiona, kao što su Nemanja Cvijanović, Sanja Iveković, Ana Hušman, David Maljković i Dalibor Martinis iz Hrvatske, Marina Grzinić, Irwin, Tanja Lažetić i Brane Zorman iz Slovenije, kao i Katarina Zdjelar iz Srbije.

Učestvuju i umetnici sa Kosova i iz Albanije, među kojima su Sislej Xhafa iz Prištine i Anri Sala iz Tirane.

Izraelski centar za digitalnu umetnost je poslednjih par godina radio na katalogu i transformaciji svog dragocenog arhiva u dinamičnu i lako pretraživu biblioteku, otvorenu za kustose, umetnike, studente umetnosti i pedagoge.

U okviru gostovanja u Stacionu, “Mobilni arhiv” podrazumeva tri segmenta - pored izložbe i kustoske prezentacije, biće izabrano do 25 radova koji će biti dodati originalnoj zbirci.

Sajt Staciona je www.stacion.org

(SEEcult.org)