Što da se radi? ... prijeka potreba za borbom

kuda.

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb

"Što da se radi? ... prijeka potreba za borbom - dio 01"

predavanje "Što je hitno u umjetnosti, i što je borba u umjetnosti?"

Olga Egorova, Nikolay Oleynikov i Dmitry Vilensky, Chto delat

utorak 08. 06. 2010, 18:00 h

otvorenje izlozbe: utorak 08. 06. 2010, 20:00 h

Utemeljena 2003. godine u Petersburgu, platforma "Chto delat?", čiji naziv dolazi iz romana ruskog pisca Nikolaja Černisevskog, i Lenjinovog političkog teksta 'Što da se radi?' iz 1902., kolektivna je inicijativa usmjerena prema stvaranju i razvoju dijaloga izmedju teorije, umjetnosti i aktivizma, i o mjestu umjetnosti i poetike u tom procesu. "Chto delat?" uključuje umjetnike, kritičare, filozofe i pisce, i od 2003. godine izdaje novine namijenjene repolitizaciji ruske intelektualne kulture u njenom širem međunarodnom kontekstu.

U okviru izložbe u Galeriji Nova, koja je ujedno i prva samostalna izložba u sedam godina djelovanja kolektiva, "Chto delat?" je uredio posebni broj novina pod nazivom "Kako raditi politički film" s tekstovima Jean-Luca Godarda, Stefana Jonssona, Joanne Richardson, Hito Steyerl, Dmitrija Vilenskog i Petera Watkinsa.

Izložbena instalacija, koja uključuje zidne slike Nikolaya Oleynikova kreirane za prostor galerije i presjek video stvaranja kolektiva u proteklih sedam godina rada, reflektira se na potencijal političkih projekata društvene emancipacije i kolektivizma. Izložba ujedno postavlja pitanje o povijesnoj nužnosti i djelotvornosti određjene umjetničke metode u pojedinom društvenom kontekstu, propitujući načine djelovanja i ključne utjecaje na rad kolektiva Chto Delat.

U okviru izložbe bit će prikazani video radovi "Graditelji" (2005), "Ljuti ljudi sendviči ili u pohvalu dijalektike" (2006), "Kronika perestrojke" (2008, autor Dmitry Vilensky), "2+2 vježbanje Godarda" (2009) i "Partisan Songspiel. Beogradska priča" (2009).

"Songspiel trilogija", koju čine video radovi "Perestroika-Songspiel" (2008-2009), "Partisan Songspiel. Beogradska priča" (2009), i najnoviji rad kolektiva - "Songspiel nebodera" (2010), prikazivat će se u cijelosti svaki dan u 18:00 i subotom u 12:00 sati.

Dosadašnji brojevi Chto delat novina mogu se naći na internet stranici kolektiva, http://www.chtodelat.org/

******

Nikada nismo krili da su Brecht i Godard najvazniji izvor utjecaja i referenci za aktivnosti našeg kolektiva (a u obzir uzimamo i očigledne veze između ta dva imena). Za nas je danas najvažnije naći metodu koja će nam omogućiti spajanje potpuno različitih stvari - reakcionarne forme i radikalnog sadržaja, anarhističke spontanosti i organizacijske discipline, hedonizma i asketizma, itd. To je pitanje pronalaženja prave mjere. Drugim riječima, ponovo smo prisiljeni riješavati stare probleme kompozicije, pri tom ne zaboravljajući da su najvjernije kompozicije uvijek izgrađene na istovremenom poricanju i pojačavanju proturječnosti. Kao što nas je Breht naučio, te proturječnosti ne treba riješavati u umjetničkim djelima, nego u stvarnom životu.

Chto delat

****

Izložba "Što da se radi? ... prijeka potreba za borbom - dio 01" dio je serije događanja koja u Galeriji Nova predstavljaju sudionike, teme i procese 11. Istanbulskog bijenala "Od čega čovjek živi?" (8. 9. - 8. 11. 2009.).

radno vrijeme Galerije Nova:
ut-pet: 12 - 20 h
sub: 11 - 14 h
izložba ostaje otvorena do 10. 07. 2010.

podrška:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog drustva

sva događanja u Galeriji Nova suorganiziraju WHW i AGM