Izložba i razgovori na temu RESIDENCY CULTURE

  • kuda.
  • kuda.
  • kuda.
  • kuda.
  • kuda.
  • kuda.
  • kuda.
  • kuda.
  • kuda.

Centar za nove medije_kuda.org u saradnji sa Akademijom Schloss Solitude iz Štutgarta, Muzejem savremene umetnosti Vojvodine i Zavodom za kulturu Vojvodine vas poziva na otvaranje izložbe:

RESIDENCY CULTURE
Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad
02.06 – 10.06.2010.

Otvaranje izložbe:
Sreda 02. jun 2010. u 20:00 časova

Javni razgovor na temu "Residency Culture":
Četvrtak 03. jun 2010. od 15:00 – 20:00 časova

"Residency Culture" je izložba umetnika/ca koji su učestvovali prethodnih godina u programu razmene umetnika "Opening Our Closed Shops" i bilateralne razmene sa Akademijom Schloss Solitude iz Štutgarta. Izložba će prikazati umetničku praksu koja je nastala tokom boravka uresidency programu umetnika/ce ali i praksu koja je proizvod “svakodnevnog” života.

Umetnici:
Bernhard Herbordt & Melanie Mohren, DE / Min Kyoung Lee, KOR/ Matthias Megyeri, DE / Kaiwan Mehta, IND / Darinka Pop-Mitić, SRB / Karol Radziszewski, PL / Dubravka Sekulić, SRB / Helene Sommer, NOR / Nataša Vujkov, SRB

********

Javni razgovor "Residency Culture"
Četvrtak, 03.06. 2010., 15:00 – 20:00 časova
Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37

Na koji konkretan način umetnici/ce imaju korist od residency programa? Kako mobilnost funkcioniše kao agent za stvaranje budućeg evropskog identiteta? Da li je residency nomadizam model za buduće umetnike/ce? Gde je linija između turizma i eskapizma u današnjoj residencykulturi? Šta sve obuhvata pojam produkcije u residency programu? Da li je residency program fabrika, mesto za predah i kontemplaciju ili dokolicu?

Tema razgovora je evaluacija prethodnih iskustava umetnika/ca i organizatora residencyprograma, istraživanje kulturnih, društvenih i političkih uticaja “residency kulture” i osnovne agende: mobilnosti u kulturi i razmena.

Učesnici u razgovoru:
Nadine Jäger, DE / Min Kyoung Lee, KOR / Kristian Lukić, SRB/ Bernhard Herbordt & Melanie Mohren, DE / Karol Radziszewski, PL / Danilo Prnjat, SRB / Milan Aleksić, SRB /Kaiwan Mehta, IND / Nebojša Milikić, SRB / Jasna Jovićević, SRB / Zoran Pantelić, SRB

Prvi deo: Residency Culture 15:00 – 17:00
Prvi deo razgovora će okupiti predstavnike različitih praksi residency programa, organizacije i eksperte u realizaciji residency programa širom Evrope.

pauza: 17:00 – 18:00

Drugi deo: Iskustva u praksi 18:00 – 20:00
Drugi deo razgovora će okupiti umetnike, pisce, teoretičare koji su učestvovali u nekom residency programu i koji će predstaviti svoja iskustva iz različitih residency programa.

O programu “Opening Our Closed Shops
Program razmene umetnika “Opening Our Closed Shops” je nastao iz programa Akademije Schloss Solitude, koji je imao za cilj da se razviju neki novi oblici razmene umetnika na institucijalnom nivou u okviru različitih evropskih regija i da se povežu i drugi centri iz centralne i istočne Evrope i da se kroz ovaj program razbiju stereotipi (ne)očekivanog kada je u pitanju centralna i istočna Evropa.

Od 2008. godine program “Opening Our Closed Shops” razvija bilateralnu razmenu umetnika između Akademije Schloss Solitude i partnerskih organizacija iz Varšave, Budimpešte, Bukurešta, Sofije i Novog Sada, kao i multilateralnu razmenu umetnika između samih partnerskih organizacija i zemalja koje nisu bile u mogućnosti da sarađuju na polju savremene umetničke prakse.

Kroz program “Opening Our Closed Shops” se realizuju tromesečni boravci umetnika koji umetniku/ci omogućava kreativni rad, razmenu iskustava, umetničku produkciju i promociju. Ovaj program je značajan jer se odnosi na sve discipline u domenu savremene kulture i umetnosti i omogućava razmenu stvaralaca u svim disciplinama (film, video, fotografija, dramaturgija, režija, dizajn, slikarstvo, grafika, skulptura, multimedija, muzika (instrumentalisti, kompozitori) književnost, ples itd.)

Producenti:
Centar za nove medije_kuda.org, Novi Sad www.kuda.org
Zavod za kulturu Vojvodine, Novi Sad www.kultura-vojvodina.org.rs/
Muzej Savremene Umetnosti Vojvodine, Novi Sad www.msuv.org

Partneri u programu razmene "Opening Our Closed Shops":
Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, www.akademie-solitude.de
a-and-r laboratory, CCA Ujazdowski Castle, Warsaw, www.csw.art.pl
József Attila Circle, Budapest, www.jozsefattilakor.hu
Agency for Contemporary Art Exchange, Budapest, www.acax.hu
Inter Space Media Art Centar, Sofia, www.i-space.org
Centar za nove medije_kuda.org, Novi Sad, www.kuda.org

Izložba i javni razgovor u okviru projekta "Opening Our Closed Shops" su realizovani uz podršku Allianz Kulturstiftung fondacije. http://www.allianz-kulturstiftung.de

Radno vreme Muzeja savremene umetnosti Vojvodine:
Radnim danom i vikendom od 09:00h do 17:00h
Ponedeljkom zatvoreno.

Ulaz je besplatan.