TV GALERIJA, OTVARANJE IZLOŽBE U SARAJEVU

  • kuda.
  • kuda.

Galerija ALU, Obala Maka Dizdara 3
Otvorenje izložbe: petak, 23.5.2008., 20:00

Prezentacija projekta "Političke prakse (post)jugoslovenske umjetnosti":
Zoran Pantelić, kuda.org, Novi Sad
Dušan Grlja, „Prelom“, Beograd
petak, 23.5.2008, 18:00

izložba ostaje otvorena do 6.6.2008
svakim danom od 10:00 do 20:00 h

Kustosica i istoričarka umjetnosti Dunja Blažević, pod čijim se vodstvom Galerija Studentskog kulturnog centra u Beogradu tokom 1970-ih profilirala u prostor otvoren umjetničkim eksperimentima, novim medijima i kritičkoj perspektivi, snažnoj međunarodnoj saradnji i saradnji među umjetnicima u gradovima tadašnje Jugoslavije, 1981. godine počinje da radi kao urednica u Redakciji za kulturu Televizije Beograd. Od 1981. uređuje priloge o savremenoj umjetnosti u emisijama «Petkom u 22» i pokreće seriju «Druga umjetnost». Ta serija prerasta u redovnu mjesečnu emisiju pod nazivom "TV Galerija" (posveta Garry Schum-u), koja se u jugoslovenskoj tv mreži emitira do 1991.godine. "TV galerija" predstavlja važan dokument interdisciplinarne, društveno angažirane umjetničke, kustoske i produkcijske prakse koji do danas ostaje nedostignuti model koncepcije javne televizije i mjesta umjetnosti u okviru nje.

Pojava TV Galerije u televizijskom mediju u jugoslavenskom kontekstu povezana je i na izvjestan način omogućena zbivanjima u samoj savremenoj umjetnosti 70-ih i 80-ih godina, koju odlikuju ideje demokratizacije recepcije i produkcije savremene umjetnosti (djelovanje kruga umjetnika u sklopu 'nove umjetničke prakse'), izlazak iz tradicionalnih umjetničkih prostora (galerija i muzeja) i tradicionalnih umjetničkih medija (tzv. novi mediji, prošireni mediji), taktička upotreba medija, participacija, kolektivnost, promjena statusa autora. Televizija se shvaća kao "prirodno" medijsko okruženje za prezentaciju i produkciju video-umjetnosti. Danas je ta ideja gotovo u potpunosti ukinuta i zaboravljena.

Emisije Dunje Blažević tematizirale su široko shvaćenu savremenu umjetnost (od historijskih avangardi do konceptualne umjetnosti i tzv. nove umjetničke prakse, video umjetnosti, dizajna, stripa...), nisu bile "žanrovski" ograničene, u izboru glazbe očiti su utjecaji tada još aktualnog "novog vala". Izložba predstavlja izbor iz televizijske produkcije Dunje Blažević, koji sadrži videoradove, proizvedene u okviru TV Galerije, kao i emisije koje predstavljaju avangardne i neo-avangardne umjetničke pravce i pokrete od 20-ih do 90-ih godina XX vijeka.

Izložba je dio projekta "Političke prakse (post)jugoslavenske umjetnosti", u suradnji s partnerima: WHW (Zagreb), kuda.org (Novi Sad), Prelom (Beograd).

Projekt podupire: European Cultural Foundation
Izložbu TV Galerija, ustupanjem materijala, omogućila je RTS / Televizija Beograd.

----------------------------------------------------------------
Foto dokumentacija izložbe TV GALERIJA u Novom Sadu, april 2008: http://www.kuda.org/?q=en/tvgallery_ns

------- Izveštaj o izložbi "TV Galerija", Jelena Vesić (članica Prelom Kolektiva),bna LabforCulture.org: http://www.labforculture.org/en/labforculture/blogitem/24955

------- Izveštaj o izložbi "TV Galerija", Branka Ćurčić (članica kuda.org) na eipcp.net: http://transform.eipcp.net/correspondence/1197491434