Razgovor i prezentacija grupe ANALOG iz Zagreba i Ligie Nobre iz EXO EXPERIMENTAL.ORG iz Sao Paola u Omladinskom centru CK13

kuda.

Centar za nove medije_kuda.org, CentarArhitekture i Omladinski Centar CK13 Vas pozivaju na:

razgovor i prezentaciju grupe Analog iz Zagreba i Ligie Nobre iz exo experimental org. iz Sao Paola

Omladinski Centar CK13
Vojvode Bojovića 13, Novi Sad
www.ck13.org
office ck13.org

SUBOTA, 17.05.2008. u 16.30 časova
razgovor i prezentacija:

CentarArhitekture, Novi Sad
grupa Analog, Zagreb
Ligie Nobre iz exo experimental org, Sao Paola

CentarArhitekture funkcioniše u sklopu Omladinskog Centra CK13, a njihov rad će biti predstavljen kroz aktuelni konkursni projekat izrade koncepta za nastup Srbije na 11. Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Prezentacija grupe Analog: Luciano Basauri / Dafne Berc
www.analog.hr

Gradjevinarstvo predstavlja jednu od grana hrvatske privrede koja se, pored turizma, najbrze i najintenzivnije razvija, posebno u prestonici drzave, Zagrebu. Obe privredne grane su u svom brzom rastu iskoristile sve prednosti podrucja u kojem se razvijaju. U ovom momentu, ne samo da su nadlezne vlasti nemarne prema nekontrolisanom rastu urbane teritorije i ekonomskih sredstava koja su, na kraju, samo novac poreskih obveznika, vec i arhitekti svojim tehnokratskim stavovima cesto uticu na pogresnu upotrebu strateskih resursa.

Luciano Basauri, arhitekta (1972, Santiago, Chile) je zavrsio Master studije arhitekture na Berlage Institute u Rotterdam-u a zvanje arhitekte stekao na Faculty of Architecture, Universidad Central de Chile u Santiago-u, gde je takodje dve godine radio kao predavac. U toku karijere ostvario je saradnju sa Helenom Paver Njiric, Njiric+Njiric Architects u Zagrebu, UN Studio-om, Urban XPRNZ-om u Amsterdamu i Taller Norte, Haller&Viesner Arquitectos u Santiago-u.

Dafne Berc, arhitektica (1970, Zagreb, Croatia) je trenutno na doktorskim studijama Universitat Politécnica de Catalunya u Barseloni, gde radi na doktorskoj disertaciji pod naslovom Mediterranean Species. Master studije je zavrsila na Berlage Institute u Roterdamu dok je zvanje arhitekte stekla na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, gde je radila i kao predavac cetiri godine. Kao projektant radila je za Atelier Hrzic u Zagrebu and Urban XPRNZ u Amsterdamu , kao i na istrazivanju i dizajnu za Project for Public Spaces, Inc. u Njujorku.

----------

Prezentacija Ligia Nobre, exo experimental org.
www.exo.org.br
Putanje razvoja jedne metropole - Sao Paulo

Ligia Nobre ce predstaviti neke od projekata uradjenih u okviru exo organizacije iz Sao Paola: /São Paulo//: between utopia and dream (2004-2007), by Paola Salerno Strategies of territorialization in Sao Paulo (2003-2005) by George Dupin and Kazuo Nakano Working at Copan (2005-2007) by Peter Friedl/

Sao Paolo je metropola koja od polovine 20. veka predstavlja politicki, ekonomski i kulturni epicentar Brazila. Razlike izmedju uslova u kojima zivi stanovnistvo sa visokim i ono sa niskim prihodima jasno odvajaju delove ove metropole. Danas se Sao Paolo i Brazil svrstavaju u mesta najvece nejednakosti na planeti, upravo zbog ovih teritorijalnih razlicitosti i njihovih konfliktnih odnosa. Sao Paolo trenutno odaje sliku fragmentiranog i razbacanog grada, sa enklavama bogatih, teritorijama pogodjenih siromastvom i nisama bede. Pa ipak, Sao Paolo nije grad zidova vec grad propustljivih granica sa promenljivim obrazcima mobilnosti i pristupa urbanim prostorima, sredstvima i sluzbama.

Ligia Nobre, arhitektica (1973, Sao Paolo, Brazil) radi kao istrazivac na ETH Studio Basel- Contemporary City Institute od maja 2007. Zavrsila je studije arhitekture na College of Architecture and Urbanism, Mackenzie University u Sao Paolo-u a potom presla na /Masters of histories and theories/ studije na Architectural Association School of Architecture in London. Ligia takodje radi u urednistvu /Guia do Copan/ sa Pablo Leon de la Barra-om i jedan je od tri autora eseja /Contemporary Latin American Architecture(/Phaidon Press, 2009). Nedavno je bila angazovana na koordiniranju publikacije /Working at Copan / autora Peter Friedl-a. Jedan je od osnivaca organizacije /exo experimental org/.(2002.), koja predstavlja platformu za istrazivanja na polju umetnosti, politike i urbanizma u Sao Paolo-u. U periodu od 2002-07. u okviru /exo/-a je organizovano vise interdisciplinarnih istrazivackih projekata razvijenih u kolaboraciji sa umetnicima i autorima iz razlicitih konteksta fokusiranih na razlicite moguce reprezentacije Sao Paolo-a.