Otvaranje izložbe TV GALERIJA i PRIMIJENJENA JAVNOST, 1. APRIL 2008. GODINE, Muzej savremene umetnosti Vojvodine

kuda.

Centar za nove medije_kuda.org, Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Napon – Institut za fleksibilne kulture i tehnologije vas pozivaju na otvaranje izložbe i razgovor u okviru projekta:

POLITIČKE PRAKSE (POST-) JUGOSLOVENSKE UMETNOSTI

Izložba sadrži dva segmenta:
- TV GALERIJA
- PRIMIJENJENA JAVNOST


FOTOGRAFIJE SA IZLOŽBE U NOVOM SADU:
http://www.kuda.org/?q=en/tvgallery_ns
http://www.kuda.org/?q=en/applied_public

Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

UTORAK, 01.04.2008.
18:00 – Razgovor povodom otvaranja izložbe
20:00 - Otvaranje izložbe

U razgovoru ucestvuju:
- Dunja Blažević, kustoskinja i istoričarka umetnosti, autorka kultne televizijske emisije “TV Galerija” na TV Beograd, od 1984 – 1991. godine, trenutno direktorica Centra za savremenu umetnost Sarajevo

- Dalibor Martinis, vizuelni i video umetnik iz Zagreba, koji je jedno od najzačajnijih imena početaka i razvoja jugoslovenske video umetnosti

- Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti, kurator, Beograd

- Dušan Grlja, teoretičar, glavni urednik časopisa Prelom, Beograd

- Jelena Vesić, istoričarka umetnosti, urednica časopisa PRELOM i članica Prelom kolektiva, Beograd; moderatorka razgovora

TV GALERIJA
Kustoskinja i istoričarka umetnosti Dunja Blažević, pod čijim se vođstvom Galerija Studentskog kulturnog centra u Beogradu tokom 1970-ih godina profilisala u prostor otvoren umetničkim eksperimentima, novim medijima i kritičkoj perspektivi, snažnoj međunarodnoj saradnji i saradnji među umetnicima u gradovima tadašnje Jugoslavije, godine 1981. pokreće saradnju s Televizijom Beograd. Od 1981. uređuje priloge o savremenoj umetnosti u emisijama “Petkom u 22” i “Druga umetnost”. Ta serija prerasta u redovnu mesečnu emisiju pod nazivom “TV Galerija”, koja se u jugoslovenskoj mreži emituje od 1984. do 1991. godine. “TV galerija” predstavlja važan dokument interdisciplinarne, društveno angažovane umetničke i kustoske prakse do danas ostaje nedostignuti model koncepcije javne televizije i mesta umetnosti u sklopu nje.

Razlozi za izložbu o jednoj TV emisiji iz druge polovine 1980-ih godina višestruki su i tiču se koliko samih medija (medija televizije i medija galerijske izložbe), toliko i sadržaja (savremena umetnost u svom proširenom smislu kakav nastaje 1970-ih godina), te njihovih međuodnosa u kontekstu kulture, kulturne politike i kulturnih praksi onoga što se danas naziva vremenom “dekadentnog jugoslovenskog socijalizma” 80-ih godina 20. veka.

Pojava “TV Galerije” u televizijskom mediju u jugoslovenskom kontekstu povezana je i na izvestan način omogućena zbivanjima u samoj savremenoj umetnosti 70-ih i 80-ih godina, koja odlikuju ideje demokratizacije recepcije i produkcije savremene umetnosti (delovanje kruga umetnika u sklopu 'nove umetničke prakse'), izlazak iz tradicionalnih umetničkih prostora (galerija i muzeja) i tradicionalnih umetničkih medija (tzv. novi mediji, prošireni mediji), taktička upotreba medija, participacija, kolektivnost, promena statusa autora. Televizija se shvaća kao “prirodno” medijsko okruženje video-umetnosti, a galerijska prezentacija video umetnosti polovično je rešenje. Danas je ta ideja, ta nada, gotovo u potpunosti ukinuta i zaboravljena.

Emisije Dunje Blažević tematizovale su široko shvaćenu savremenu umetnost (od istorijskih avangardi do konceptualne umetnosti i tzv. nove umetničke prakse, video umetnosti, dizajna, stripa, pa i književnosti...), nisu bile “žanrovski” ograničene, trajanje emisija nije bilo jednoznačno određeno, u izboru muzike očigledni su uticaji tada još aktuelnog “novog talasa”. Emisije su zanimljive kao simptom ne samo kulturne i umetničke scene tadašnje Jugoslavije, nego i javne televizije, društva i države u kojoj su takvi projekti bili mogući. Danas sačuvane snimke tih emisija možemo posmatrati i kao materijalizovane ostatke jedne ideologije, koji nam jasno pokazuju koliko takvi eksperimenti nisu zamislivi u savremenom medijskom prostoru javne televizije, za koji bi te emisije bile formalno i sadržajno smatrane elitističkim, nekomercijalnim, nezanimljivim publici.

Iz toga proizilazi pomalo paradoksalna činjenica da nam se te televizijske emisije, namenjene masovnoj medijskoj publici, danas mogu vratiti jedino u “zatvorenom”, “elitnom“ prostoru galerijske bele kocke. U svetu Big Brothera i programiranog društvenog zaborava “zastareli” medijski prostor galerije ponovo se potvrđuje kao jedno od rijetkih mesta slobode i eksperimenta, mesto podsećanja da društvena i medijska stvarnost nisu jednoznačno određene ni politikom niti ekonomijom. Premda je društveno-politički kontekst omogućavao takve emisije, ništa se ne bi dogodilo bez inicijative, kretivnosti, pa i smelosti urednika, reditelja i umetnika koji su programe radili, i koji su nastupali s jasnim stavovima o teoriji i ideologiji medija, umetnosti i sopstvenom delovanju.

Emisije “TV Galerija” su ustupljene iz arhiva Radio Televizije Beograd.

----------------------------
PRIMIJENJENA JAVNOST
Sanja Iveković, Maj 75, Dalibor Martinis, Goran Trbuljak

kustoskinje: Što, kako i za koga/WHW, Zagreb

Izložba “Primijenjena javnost” oblikuje se oko srodnih i generacijski bliskih umetničkih pozicija Sanje Iveković, Dalibora Martinisa, Gorana Trbuljaka i Grupe šestorice. Aktivnosti ove generacije počinju u sklopu tzv. “nove umetničke prakse” 70-ih godina, koja je u potrazi za alternativnim načinima produkcije i prezentacije umetničkih dela redefinirala status umetnosti i načine medijacije između umetnika i publike, postavljajući pitanja o ‘autonomiji’ galerijsko-muzejskog sistema, ulozi i radu društvenih institucija i javnog prostora, te koja je inaugurirala participativan model rada s taktičkim upotrebama različitih medija.

Sanja Iveković, Dalibor Martinis i Goran Trbuljak ubrajaju se među najznačajnije protagoniste nove umetničke prakse i začetnike video umetnosti. Medijska istraživanja ovih autora otpočela su sedamdesetih godina kada video ostvarenja uglavnom nastaju u okviru domaćih i internacionalnih video radionica i festivala: Zagreb, 1972; Trigon, 1973, Graz; Motovunski susreti, Motovun 1976,… Intenzivna istraživanja ovih autora u području medijske umetnosti uvela su u domaću umetničku produkciju video kao relevantan medij umetničkog izraza, koji je relativno rano postao i deo internacionalne scene. Nezavisni umetnički časopis MAJ 75 jedan je od ključnih primera umetničke samoorganizacije i alternativnog umetničkog delovanja u prostoru javnosti. Časopis je pokrenula grupa Šestorice i imenovala ga prema svojoj prvoj izložbi-akciji. Od 1975. do 1984. izdano je 18 izdanja časopisa. MAJ 75 funkcionisao je kao šira i otvorena saradnička platforma u kojoj su učestvovali mnogi umetnici. Časopis je objavljivan u malim tiražima, a sastojao se od zajedno okupljenih individualnih umetničkih stranica.

Izložba “Primijenjena javnost”, dovodeći u suodnos radove ovih autora s izložbom “TV Galerija” koja tematizira seriju istoimenih televizijskih emisija urednice Dunje Blažević nastalih u razdoblju od 1984. do 1991. godine, pokušava iz umetničke perspektive reflektovati niz i danas aktuelnih pitanja vezanih za odnose medija videa i televizije, u širem sklopu odnosa umetničke proizvodnje i društveno osetljivog delovanja umetnika u kontekstu potrebe propitivanja koncepta monolitne javnosti. Uz autoreferencijalnu upotrebu medija i preuzimanje postojećih mas-medijskih sadržaja, lični angažman, konceptualan pristup, kritičnost koja nije lišena specifičnog humora i britke ironije, snažan performativni nivo u kojem inicirano zbivanje postaje i strukturalna okosnica radova, veza odabranih radova je i potreba opetovanog propitivanja kako se u javnom prostoru konstruišu pristanak, konsenzus i otpor.

“Političke prakse (post-) jugoslovenske umetnosti” je platforma posvećena multidisciplinarnom istraživanju, mapiranju i analizi istorijskih, društveno-političkih i ekonomskih uslova koji vode ka današnjoj konstelaciji umetničkih praksi, intelektualne i kulturne produkcije u post-socijalističkom prostoru bivše Jugoslavije danas definisanog kao “Jugoistočna Evropa”, odnosno “Zapadni Balkan”. “Političke prakse (post-) jugoslovenske umetnosti” je dugoročni projekat u okviru kojeg sarađuju četiri nezavisne kulturne organizacije iz regiona: WHW Zagreb, SCCA/pro.ba Sarajevo, PRELOM KOLEKTIV Beograd i Centar za nove medije_kuda.org, Novi Sad.

----------------------------------
Organizatori dogadjaja i projekta:
Centar za nove medije_kuda.org (Novi Sad), www.kuda.org
Prelom kolektiv (Beograd), www.prelomkolektiv.org
SCCA/Pro.ba (Sarajevo), www.scca.ba, www.pro.ba
Što, kako i za koga/WHW (Zagreb), www.whw.hr

Ko-organizatori:
Muzej savremene umetnosti Vojvodine, www.msuv.org
Napon – Institut za fleksibilne kulture i tehnologije, Novi Sad, www.napon.org

Projekat podrzavaju:
European Cultural Foundation
Svajcarski program za kulturu Srbija, Pro Helvecija Beograd
Ministarstvo kulture Republike Srbije
DOO K.D.S., Novi Sad
HALOGEN, Novi Sad
Radio Televizija Beograd

Izlozba TV GALERIJA je odrzana od 6.12.2007. – do 1.2.2008. u Zagrebu. Nakon izlozbe u Novom Sadu, usledice izlozbe TV GALERIJE u Sarajevu i u Beogradu.

----------------------------------
PRIMIJENJENA JAVNOST
kustoskinje: Što, kako i za koga/WHW, Zagreb

Izložbu podržao: Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba
Na izložbi su predstavljeni video radovi iz arhive Hrvatskog filmskog saveza.

----------------------------------

Izložba je otvorena do 12.04.2008.
Radno vreme Muzeja:
utorak – petak 09 – 17 h
subota - nedelja 09 – 14h
ponedeljkom ne radi