Prezentacija i diskusija: Piratbyran i Pirate Bay - aktivizam i ekonomija servisa

kuda.

Omladinski centar CK13 i Centar za nove medije_kuda.org vas pozivaju

PONEDELJAK 10. mart,19:00
CK13, Vojvode Bojovića 13, Novi Sad

Prezentacija i diskusija
Piratbyran i Pirate Bay - aktivizam i ekonomija servisa

U razgovoru ucestvuju:
Rasmus Fleischer i Magnus Eriksson (piratbyran.org)
Milica Gudović, Vladan Jeremić, Vlidi (slobodnakultura.org)

Piratbyrån (The Piracy Bureau) je organizacija iz Svedske koja daje podrsku naporima i inicijativama koje se suprotstavljaju idejama intelektualnog vlasnistva i copyright-a, slobodno deleci informacije i artefakte kulture. Clanovi ove organizacije su kreirali “Pirate Bay” - najveci svetski bittorent tracker – sistem koji omogucuje lociranje i pronalazenje najrazlicitijih fajlova (muzika, filmovi, itd.). “Pirate Bay” deluje kao neka vrsta lokatora, a nakon lociranja zeljenih fajlova, korisnik moze da ih download-uje. Svojim delovanjem, “Pirate Bay” je vise puta bio pod udarom Svedske vlade i policije, pod optuzbama da uzestvuju u distribuciji piraterije. Pored ovoga, Piratbyrån se bavi razlicitim temama: intelektualnim vlasnistvom, piraterijom, digitalnom kulturom i godisnjim May Day (1. maj) demonstracijama.

Razgovor je deo Festivala slobodne kulture 2 i Creative Commons Salona (odrzava se od 7. do 10. marta 2008. u Beogradu), na kojem ce, kroz seriju razgovora o intelektualnom vlasnistvu i politikama vlasnistva i distribucije u kontekstu savremene proizvodnje "sadrzaja", gosti iz Svedske, Brazila i Hrvatske podeliti sa publikom svoja misljenja i iskustva. Predstavice se serija desavanja vezanih za skorasnje lansiranje Creative Commons licenci na srpskom jeziku i aktuelnu produkciju objavljenu pod ovim licencama, kao i produkciju koja je u ovom kontekstu relevantna za razmatranje pitanja vlasnistva i kolektivnog rada. Fokus ce biti na popularnim sadrzajima kao sto su muzika, video-igre i filmovi. Premijerno ce biti predstavljena i CCBit, prva domaca muzicka CD kompilacija objavljena na Creative Commons licencama, kao i Freedom Toaster, uredjaj - interfejs za individualnu razmenu digitalnog sadrzaja u javnim prostorima.

Festival je zajednicki projekat organizacija: Creative Commons Srbija, slobodnakultura.org, Biro za kulturu i komunikaciju, Dom omladine Beograd, Kulturni centar Rex, NAPON.org, Zene na delu, Vikimedija Srbije, CK13.org, indietronic.org

Koncept i realizacija: slobodnakultura.org

http://thepiratebay.org/
http://piratbyran.org
http://kuda.org
http://ck13.org