radionica 05: TamTam - software za web kolaboraciju, Aleksandar Erkalović, Multimedijalni Institut Zagreb

Objavio/la admin u Čet, 2006-07-27 18:48
kuda.

TamTam je GNU/GPL software za web kolaboraciju koji razvija kreativni lab Multimedijalnog Instituta/mi2 iz Zagreba. Razvijan je na osnovi Wikiwiki koncepta, ali je prvobitna ideja proširena i prilagođena lokalnim potrebama. U više od godinu dana aktivnog razvoja i korišćenja TamTam se pokazao kao alat s kojim je izrazito lako uređivati i održavati siteove na kojima radi više ljudi. TamTam se pokazao kao dobra platforma za dinamičke i nestruktuirane projekte (sitovi koji nemaju od samog početka čvrstu strukturu već se s vremenom razvijaju). Zasnovan na nekoliko lako pamtljivih pravila TamTam omogućuje skoro svakome da upravlja i organizuje sopstveni web site.

Za razliku od ostalih wikija, tamtam ima snažan sigurnosni model koji omogućava podelu sitea na privatni, javni i polu javni deo. Sigurnosni model je dovoljno moćan da omogući organizaciju korisnika po različitim ulogama (administrator, urednik, dizajner, programer). Pomoću templeting sistema odvaja se sadržaj od vizuelne reprezentacije sitea. Jednostavno je postaviti i naknadno menjati izgled dela ili celog sajta.

Multimedijalni Institut iz Zagreba nudi besplatan hosting organizacijama i pojedincima (za nekomercijalno korišćenje). Trenutno postoji 30-etak različitih siteova. TamTam je izrazito popularan među pojedincima koji do sada nisu nikad kreirali svoje web siteove. Iskusniji korisnici ga vole jer omogućuje brzo i lako menjanje već postavljenog sitea.

Polaznici radionice TamTam - software za web kolaboraciju' su imali priliku da se upoznaju sa osnovama i mogućnostima ovog funkcionalnog i zabavnog software-a, gradeći i uređujući sopstveni dinamčki site.

Aleksandar Erkalović (1976), stalni developer i resident mi2lab-a, je vodeći developer kolaborativnog softwarea TamTam. Uporedo sa razvojem software-a, Aleksandar održava niz kreativnih i edukativnih radionica koje omogućuju različitim ljudima, ekspertima i amaterima, upoznavanje sa mogućnostima TamTam-a i sa idejom open source software-a uopšte. Do sada je vodio radionice na Tactical Media Campu u Dubrovniku i na Visu, u Amsterdamu u okviru festivala Next 5 Minutes, u Zagrebu, itd.

TamTam stranice: http://tamtam.mi2.hr/tamtamdev/
Multimedijalni institut: http://tamtam.mi2.hr/about/
Originalni wikiwiki: http://c2.com/cgi/wiki

vreme održavanja: 22 - 24 oktobar 2003
mesto: kuda.org, centar za nove medije