NEOPLANTA film: Projekcije Žilnikovih filmova iz perioda 1966 - 1971.

Objavio/la admin u Pon, 2011-06-06 14:54
kuda.
kuda.
kuda.

Druga iz serije projekcija filmova iz početaka produkcije NEOPLANTA FILM-a:

PRVIH PET GODINA - IZOSTAVLJENA ISTORIJA
Omladinski centar CK13, Vojvode Bojovica 13, Novi Sad
Sreda 08. jun 2011. u 19h

Crni film (1971), Želimir Žilnik, 14 minuta
Rani Radovi (1969), Želimir Žilnik, 87 minuta

Uvodna reč:
Stevan Vuković, urednik fimskog programa SKC Beograd
Zoran Pantelić, Centar_kuda.org

učesnici u razgovoru nakon projekcije:
Želimir Žilnik, režiser
Prvoslav Marić, režiser filma “70-te Sezonci”

Kao kontinuitet u istraživanju lokalne kulturne istorije i kulturnih politika (izložba "Trajni čas umetnosti" i debata "Izostavljena istorija", koje su realizovane u MSUV 2005. godine, debata “Izostavljena istorija, Slučaj produkcijske kuće NEOPLANTA FILM, Novi Sad” realizovane marta 2011. godine), ali i kao doprinos u obeležavanju Godine filma iniciranom od strane Ministarstva kulture Srbije, Centar_kuda.org zajedno sa TERRA film-om i sa protagonistima tog vremena, inicira seriju razgovora i projekcije filmova sa idejom da se izvrši analiza prvih pet godina rada NEOPLANTA FILMA, sa neskrivenom željom da se pokrenu procesi preispitivanja uloge tih kulturnih praksi u današnjoj savremenoj kulturnoj produkciji.

Više o filmovima:
Crni film (1971)
14 min, 16mm (transfer na 35 mm), crno-beli, SFRJ
režija: Želimir Žilnik
snimatelj: Karpo Aćimović Godina
montaža: Kaća Stefanović
zvuk: Dušan Ninkov
produkcija: Neoplanta film, Novi Sad

Jedne noći Žilnik na ulicama Novog Sada skuplja nekoliko beskućnika i dovodi ih u svoj dom. Dok oni uživaju u gostoprimstvu njegove porodice, autor pokušava da "reši problem beskućnika" - noseći sa sobom filmsku kameru, kao svedoka. Razgovara sa socijalnim radnicima, običnim građanima, čak i sa policajcima. Svi zatvaraju oči pred "problemom".

Rani radovi (1969)
87 min, 35 mm, crno-beli
režija: Želimir Žilnik
scenario: Želimir Žilnik, Branko Vučićević
dodatni dijalozi: Karl Marks i Fridrih Engels
kamera i montaža: Karpo Aćimović Godina
uloge: Milja Vujanović, Bogdan Tirnanić, Čedomir Radović, Marko Nikolić, Slobodan Aligrudić
produkcija: Avala Film, Beograd, Neoplanta film, Novi Sad

"Rani radovi" na alegoričan način izlažu priču mladih učesnika studentskih demonstracija, juna 1968. u Beogradu: tri mladića i devojka Jugoslava, suprostavljaju se malograđanskoj rutini svakodnevnice. U želji da "promene svet", nadahnuti tekstovima mladog Karla Marksa, odlaze u sela i fabrike, da "probude svest" ljudi, da ih ohrabre u borbi za emancipaciju i dostojanstven život. U tom boravku i radu na terenu se suočavaju sa primitivizmom i bedom, ali i sa sopstvenim ograničenjima, slabostima, nemoći, ljubomorom. Bivaju i hapšeni. Frustrirani što je planirana revolucija neostvarena, tri mladića odlučuju da eliminišu Jugoslavu, svedoka njihove nesposobnosti. Pucaju u nju, prekrivaju je partijskom zastavom, pale njeno telo, te od nameravane akcije ostaje samo taman stub dima koji se diže u nebo.

www.zilnikzelimir.net

--
Ciklus projekcija filmova tokom juna meseca će predstaviti selekciju kratkih, animiranih i igranih filmova NEOPLANTA FILM-a od 1966. do 1971. godine, u kojoj će biti zastupljeni svi tipovi rada u okviru Neoplante - od pristupa temi, koji su varirali od ilustrativnog, preko lirsko-vizionarskog, pa sve do problemskog, kao i svi žanrovi, od animacije, preko klasičnog dokumentarnog filma, do doku-fikcije i celovečernjeg igranog filma.

Cilj ove selekcije je da se prikažu najuzorniji primeri iz obimne produkcije, primeri koji su istovremeno odlukama međunarodnih žirija naviše nagrađivani, a odlukama lokalnih samoupravnih tela povlačeni iz distribucije, ukoliko se neki strani partner ne bi pobunio.

Projekcije sa stručnim uvodima i razgovorima sa autorima, savremenicima autora i filmskim stručnjacima iz polja filma za pojedine teme koje su tu obrađivane, imaće za cilj da navedu publiku na kritičku recepciju nasleđa koje se konstantno briše administrativnim odlukama, promenama kulturnih paradigmi i načina delovanja u kulturi i inercijom kulturnih aktera.

Selekcija kratkih, animiranih i igranih filmova Neoplanta film-a biće prikazana u četiri termina u junu 2011. u klubu CK13 u Novom Sadu.

Sreda 01. jun 2011. u 19h
Spomenik (1967), Miroslav Antić, 13 minuta
Sveti pesak (1968), Miroslav Antić, 83 minuta
70-Sezonci (1971), Prvoslav Marić, 13 minuta

Sreda 08. jun 2011. u 19h
Crni film (1971), Želimir Žilnik, 15 minuta
Rani Radovi (1969), Želimir Žilnik, 87 minuta

Sreda 15. jun 2011. u 19h
Zdravi ljudi za razonodu (1971), Karpo Godina, 10 minuta
Nedostaje mi Sonja Heni (1972), Karpo Godina, 16 minuta
Izvor života (1969), Borislav Šajtinac, 10 minuta

Sreda 22. jun 2011. u 19h
WR Misterije organizma (1971), Dušan Makavejev, 84 minuta

Program uredio Centar za nove medije_kuda.org, u saradnji sa Stevanom Vukovićem - urednikom fimskog programa SKC Beograd, UFTRV – Udruženje filmskih i televizijskih radnika Vojvodine, autorima filmova i NDNV - Nezavisnim društvom novinara Vojvodine..

http://www.kuda.org/izostavljena-istorija-slu-aj-produkcijske-ku-e-neopl...
http://kuda.org/javna-tribina-izostavljena-istorija-slu-aj-produkcijske-...
http://kuda.org/neoplanta-film-prva-iz-serije-projekcije-filmova-iz-peri...

( kategorije : )