Omladinski centar CK13

Syndicate content
Omladinski centar CK13
Updated: 17 hours 40 min ago

Levi feminizmi: žensko pitanje – analize i i smernice

Sub, 2014-09-27 16:48

Učestvuju:
Vedrana Bibić (BRID, Ženska fronta, Zagreb), Ana Vilenica (Uzbuna, Beograd), Isidora Aćimov (Centar za društvenu analizu, Beograd) i Andrej Cvetić (Centar za društvenu analizu, Beograd)
Moderatorka: Andrea Jovanović (Kolektiv Gerusija, Novi Sad, Beograd)

O tribini: Na tribini će se prići problemima ženskog i rodnog pitanja i ženskog oslobođenja, kako sa teorijske, tako i sa praktične strane, sa posebnim osvrtom na današnji kontekst u kojem se Srbija i region nalaze. Govorićemo o teorijskim aspektima saradnje, dopunjavanja i uskladivosti feminističke i marksističke teorije, položaju žena u neoliberalinoj transformaciji društva, ali i o praktičnim problemima, poput saradnje feminističkih organizacija sa sindikatima, specifičnom položaju tzv. prekarnih radnica na primeru sezonskih poslova, kao i o rodnom pitanju i mogućnostima i potencijalima queer borbe danas.

Otvorena kuhinja CK13 obeležava Svetski dan vegetarijanstva

Sub, 2014-09-27 16:30

Otvorena kuhinja CK13 obeležiće 1. oktobar, Svetski dan vegetarijanstva, radionicom pripreme veganske hrane i zajedničkom veganskom večerom u CK13.

Radionicu vode članovi i članice kolektiva Otvorene kuhinje CK13. Učešće je besplatno.

Pridružite se pripremanju od 14h ili dođite na zajedničku vegansku večeru od 19h i saznajte šta je i kako funkcioniše jedna samoorganizovana, samoodrživa, aktivistička i neprofitna veganska kuhinja, koja je njena osnovna ideja i zašto je važna; šta je to veganstvo i nespecizam; o čemu razmišljaju i za šta se zalažu članovi kolektiva Otvorene kuhinje CK13.
Svetski dan vegetarijanstva obeležava se 1. oktobra od 1977. godine širom sveta od strane sve većeg broja vegetarijanaca i vegana pa i onih koji to još nisu, ali su svesni važnosti veg(etarij)anskog pokreta za životinje, ljude i prirodnu sredinu.

Na Svetski dan vegetarijanstva podsećamo se razloga za promenu prehrambenih navika:

1. Radi spašavanja života

U toku jedne godine čovek pojede od 40 do 70 kg mesa. Pojedinci imaju i više mesnih obroka dnevno, te se za potrebe ljudske ishrane godišnje uzgoji i ubije više od 50 milijardi kopnenih životinja.

145 miliona životinja svakog dana
6 miliona životinja svakog sata
100.000 svake minute
1.680 svake sekunde

Iskorišćavanje životinja za hranu glavni je uzrok njihove patnje i smrti. Zato je prva i najvažnija stvar koju svako može učiniti u cilju borbe za prava i slobodu životinja – postati vegan/ka.

2. Radi zaštite životne sredine

Farmski uzgoj životinja ima jednu od centralnih uloga u sveukupnoj ekološkoj katastrofi naše planete. Uzrokuje 18% emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte (više od ukupnog svetskog prometa), zauzima 1/3 celokupne kopnene površine i 70% celokupnog obradivog zemljišta, glavni je uzrok deforestacije šuma koje se uništavaju da bi se dobila zemlja za ispašu ili za uzgoj hrane koja je namenjena isključivo prehrani farmskih životinja i, na brojnim područjima intenzivnog farmskog uzgoja, glavni je zagađivač izvora pitke vode.

3. Zbog gladi u svetu

Konzumiranjem mesa indirektno se podržava glad u svetu i neravnopravna distribucija hrane.

Na istom komadu zemljišta potrebnom za proizvodnju 1kg mesa može se proizvesti 200kg krompira ili 160kg paradajza i to u istom vremenskom periodu. Isto tako, umesto 50kg govedine možemo dobiti 1000kg trešanja, 6000kg šargarepe ili 4000kg jabuka. Na istoj površini zemljišta koja je potrebna da se prehrani jedan “mesojed” može se prehraniti 20 vegana.

4. Radi zdravlja

Prema savremenoj nauci o ishrani, ako se pravilno sprovodi, ishrana bazirana na namirnicama biljnog porekla ima koristi za ljudsko zdravlje (smanjenje nivoa holesterola, hipertenzije, održavanje niske telesne težine, itd.). Istraživanja su pokazala da vegetarijanci i vegani imaju 20% nižu stopu smrtnosti od svih oboljenja, žive duže i zdraviji su.

5. Zbog kulinarskih užitaka

Veganska hrana je vrlo ukusna i otvara nove kulinarske vidike:)

Staer

Sre, 2014-09-24 11:26

Staer je instrumentalni avant rock, power noise trio iz Norveške i čine ga: Kristoffer Riis (gitara) / Markus Hagen (bas) / Thore Warland (bubnjevi). Svoj zvuk grade pod uticajem evropske, američke i japanske noise i impro scene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trio je zapažen po soničnim eksperimentima, haotičnim/disonantnim gitarskim fraziranjem i energičnim basom i bubnjevima i spada u red najzanimljivijih bendova na evropskoj underground sceni.

 

Golem Mecanique

Sre, 2014-09-24 11:10

Golem Mecanique je projekat eksperimentalne muzičarke iz Francuske Karen Jebane. Karen koristi svoj glas i zvuke i procesuira ih kroz različite lo fi sprave, rekordere i preparirane instrumente. Putujući kroz različita mesta, ona beleži zvuke koje koristi u svojoj muzici i tako širi svoj zvučni pejzaž. Radom u okviru ovog projekta istažuje kako se zvučnom manipulacijom može doseći intimnost publike. Stvara pod uticajem kompozitora Cagea, Feldmana i Tudora.

http://dronesweetdrone.bandcamp.com/album/stroj-zamek

The Noise Figures

Uto, 2014-09-23 13:42

The Noise Figures je garage rock duo iz Atine koji čine George Nikas (vokali, bubnjevi) i Stamos Bamparis (gitara, vokali). Poznati su po sirovom zvuku fuzz gitara, pojačala punih spring reverba i prljavih vokala. Iza sebe imaj EP “Turn Off The Lights” i LP “The Noise Figures”.

Svirali su širom Grčke i nastupali sa bendovima poput Black Rebel Motorcycle Club, Black Lips, Wooden Shjips, Japandroids, Dead Meadow… Za sve ljubitelje retro rock’n’roll zvuka ovo je odlična prilika da čuju kako to rade momci iz Grčke koja ima možda i najjaču rock’n’roll scenu na Balkanu.

 

 

 

 

 

Soba za razgovor o napisanom: “Poučak o nizovima: čitanka”

Pon, 2014-09-22 17:41

Ovo nije klasičan književni događaj. Ovo nije klasična promocija knjige, niti uobičajeno predstavljanje autorki i autora. Ovo je Soba za razgovor o napisanom, i soba za čitanje. Povod joj je objavljivanje elektronskog zbornika “Poučak o nizovima: čitanka” u kojem su zastupljeni književni tekstovi 31 autorke i autora sa prostora bivše Jugoslavije. Neki od njih biće prisutni, čitaće i razgovarati o napisanom i pročitanom. Takođe, u Sobi će biti reči o kontekstu u kojem je ovaj zbornik nastao, o zajedničkom projektu čiji je on deo, a koji sadrži i delove koji se odnose na video, fotografiju i performans.

Više o “Poučku o nizovima: čitanci”:

Na književni konkurs Omladinskog centra CK13 iz Novog Sada, u prvobitnoj fazi nazvan “Čitanka za začitavanje”, a za književne tekstove koji na različite načine preispituju politička pitanja i fenomene svakodnevice: identitete, klase, ekologiju, moć, centar, periferiju, marginu, i druge, pristiglo je preko 200 prijava iz svih delova bivše Jugoslavije, kao i iz Nemačke, Norveške i Bugarske. Njih 182 ispunilo je zadate uslove (koji se, pre svega, odnose na obim teksta).

Nakon skoro dvomesečnog čitanja, svoje mesto u elektronskom zborniku “Poučak o nizovima: čitanka” našli su književni tekstovi sledećih autorki i autora: Jasne Dimitrijević, Ive Tkalec, Marije Labak, Damira Bojića, Bruna Vrgoča, Natalije Miletić, Nade Dušanić, Aljoše Ljubojevića, Jurice Bakmaza, Marka Antića, Aleksandra Novakovića, Stevana Tatalovića, Josipe Marenić, Ivane Sarić, Matka Abramića, Dragane Dubljević, Tomislava Pavleka, Milice Denković, Almira Kolara, Igora Varge, Josipa Tomića, Dominika Kovača, Karoline Zelenike, Ratka Jakopeca, Miloša Ilića, Dijane Mateše, Miroslava Pelikana, Lucijane Pendo, Gorana Kutlače, Ružice Gašperov i Zorana Svilara.
Zbornik je dobio naslov po priči Ive Tkalec.

Ovaj elektronski zbornik će do kraja septembra biti dostupan online i besplatan za preuzimanje i dalju distribuciju.

“Poučak o nizovima: čitanka” je deo šireg projekta koji se bavi istraživanjem veza umetnost-politika-umetnost, i koji, osim književnog, ima i video, foto i deo koji se bavi umetničkim političkim performansom. Svi pomenuti segmenti biće obuhvaćeni zajedničkim sajtom na kojem će biti objavljen i zbornik ”Poučak o nizovima: čitanka”.

 

Popečitelji: deset godina od albuma “Ko radi?”

Pon, 2014-09-22 13:09

Grupa Popečitelji će nastupiti u CK13, u okviru serije koncerata pod nazivom “Ko radi? Deset godina posle!“, kojim bend ove godine obeležava deset godina od objavljivanja albuma “Ko radi?”. Na ovom nastupu, kome su prethodili koncerti u Beogradu, Nišu i Zaječaru, Popečitelji će pored svih numera sa tog albuma, svirati i pesme koje su tada bile sastavni deo njihovih koncerata. Na koncertu će se kao specijalni gost pojaviti i poznati novosadski underground trudbenik Ilija Vlaisavljević Bebec (Boye, Obojeni Program…).

Ova ploča, izdata na etiketi Mojo beat 2004. godine, predstavlja kombinaciju slobodnog, sirovog folk-funk rocka i aranžmanski svedene, moderne produkcije, uz primese trance i drum and bass elemenata. “Ko radi” se ubraja među najbolje albume izdate te godine u Srbiji, a naslovna numera sa albuma se prošetala po prvim mestima domaćih top lista. Ovim albumom i ekplozivnim koncertima sebi obezbeđuju kultni status na andergraund sceni Srbije i tvrdokornu bazu fanova koja ne propušta njihove mnogobrojne nastupe u većim gradovima u Srbiji. Aleksandar Žikić u recenziji albuma “Ko radi” u dnevnim novinama Blic, te 2004. godine, između ostalog piše: “Kontinuirana, energična i beskompromisna interakcija tri „konvencionalna” instrumenta, ritam kao temelj napetosti koja nijednog trenutka ne popušta, inteligentan, kreativan i diskretan pristup tradicionalnom muzičkom nasleđu…Popečitelji znaju šta rade. Oni, jednostavno, sviraju. Od svih pomaka koje donose, taj je možda najznačajniji.”

Povodom ovih koncerata bend je odlučio da objavi i jedan kuriozitet. Numera „Kvarcna“ je bila sastavni deo tadašnjih koncerata Popečitelja, ali nije našla svoje mesto na albumu “Ko radi?“, a ni na kasnijim albumima. Snimak je načinjen 2005 godine u Varšavi, u studiju Silentio records, na tadašnjoj turneji benda u Poljskoj. Pesmu možete preslušati i preuzeti na zvaničnom sajtu i na soundcloud profilu benda.

https://soundcloud.com/popecitelji/kvarcna-2005

“Mnoge stvari su zanimljive vezane za ovaj album, od toga da je sniman na trakama, bez korišćenja računara… Ceo proces nije trajao dugo, pesme su usnimljene za tri dana po principu “svi odjednom”, bez usnimavanja. Nama je ceo taj period bio jako bitan, to vreme kada je bend trebao da se predstavi široj publici na pravi način. Uloga Koje kao producenta nam je puno značila, to je bila potvrda da je bend na pravom putu i prilika da se nauče neke stvari. Sve te težnje i kockice su se sklopile na pravi način i to je ono što može da se čuje na ovom albumu“ izjavio je Saša Furunović.

HC veče: Iron + Nothing Else To Do

Pon, 2014-09-22 12:43

U organizaciji Rebuild Collective nastupaju:

xIRONx | straight edge hardcore, Malmö, Sweden
http://xironx.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/ironxvx

NOTHING ELSE TO DO | old skool hardcore, Beograd
http://xnothingelsetodox.bandcamp.com/album/demo
https://www.facebook.com/XNothingelsetodoXProfessionalamateursX

Stoner udar: Wight + Bush&Fire + Tentacle Wizard

Pon, 2014-09-22 11:34

Očekuje nas talas valjajućih rifova i prašinarskog zvuka. Imaćemo priliku da premijerno u Srbiji čujemo dva stoner/psihodelična benda iz Darmštata (Nemačka): Wight i Bushfire. Kao lokalna podrška nastupiće bend Tentacle Wizard.

Wight i Bushfire neguju zvučnu estetiku 70ih podsećajući nas na bendove poput Black Sabbath, Lucifer’s Friend, Led Zeppelin, Sir Lord Baltimor, ali i na pionire stoner zvuka Kuyss. Oba benda će vas naterati da sklopite oči i odlutate putem moćnih rifova. Na turneji kroz jugoistočnu Evropu posetiće Mađarsku, Hrvatsku, Rumuniju Srbiju i Grčku.

Tentacle Wizard je četvoročlani sastav iz Novog Sada koji donosi masivan i apokaliptičan zvuk doom metala, stoner rocka, post rocka i metala. Odlikuju se nesvakidašnjom postavom sa dve bass gitare, kojom postižu svoj karakterističan zvuk i atmosferu.

Surf show: Daikaiju + Threesome

Pon, 2014-09-22 11:22

Ko su Daikaiju?

Četiri akciona koja heroja isporučuju raketno-razarajuću energiju pojačanu specijalnim reverbnim talasima. Predivna zračenja hiperdimenzionalnih žičanih zvukova koji stvaraju supersonični vetar za vašu posebnu zaštitu! Ppeporuka za sve ljubitelelje surfa: ne smete propustiti Daikaiju!

http://www.daikaiju.org/

Threesome je eksplozivni surf trio koji je je već četiri puta nastupao u CK13 i jedan su od retkih domaćih bendova koji se može pohvaliti dvema američkim turnejama.

Zajednička veganska večera

Ned, 2014-09-21 18:01

U okviru Svetske nedelje za aboliciju mesa (20 – 28. septembar 2014) Otvorena kuhinja CK13 vas poziva da razmislite o patnji i iskorišćavanju ne-ljudskih životinja u mesnoj i mlečnoj industriji, i izaberete veganstvo kao politički prihvatljiv odgovor na opštu društvenu i ekonomsku krizu i ekološke probleme.

Svetska nedelja za aboliciju mesa (World Weeks for the Abolition of Meat (WWAMs)) organizuje se kako bi se promovisala politička rasprava oko ideje abolicije proizvodnje i potrošnje mesa osećajnih bića.

Konzumacija mesa i ostalih proizvoda dobijenih iskorišćavanjem ne-ljudskih životinja pridonosi smrti i patnji više od bilo koje druge ljudske aktivnosti, a potpuno je nepotrebna. U svetu se svake godine, samo za potrebe ljudske ishrane, uzgoji i ubije više od 50 milijardi kopnenih životinja. 6 miliona životinja biva ubijeno svakog sata. Broj ubijenih vodenih životinja još je veći.

Bez obzira koliko smo udaljeni od klanica, ako jedemo meso, mi smo saučesnici. Zato je prva i najvažnija stvar koju svako može učiniti u cilju borbe za prava i slobodu životinja – postati vegan/ka.
Ova borba deo je opšte borbe za pravednije društvo bez ugnjetavanja i eksploatacije. Zato je zajednička veganska večera – borba koja se voli.

Vidimo se u sredu u 19h!

Otvorena kuhinja CK13

Chris Eckman + Rykarda Parasol

Sub, 2014-09-20 20:29

Škripa i POP Depresija, uz podršku Odličnog hrčka, predstavljaju vam: Chris Eckman i Rykarda Parasol, neobičnu i uzbudljivu kombinaciju dva talentovana američka autora, pevača i muzičara koje će nastupiti u Beogradu (Dom omladine Beograda//Klub 3. oktobar) i Novom Sadu (CK13, 4. oktobar). Ekman je legendarni lider Amerikana veterana grupe The Walkabouts i kasnije cenjeni solo autor koga inspiracija vodi od Afrike do Balkana. Rikarda Parasol je žena koja moćno i uverljivo spaja muziku za film noir, folk i indie.

Za koncert u Novom Sadu mesta pretprodaje su Omladinski Centar CK13 i CD Shop Mungos. Ulaznice po ceni od 700 dinara biće u prodaji od subote 20. septembra, dok će na dan koncerta cena iznositi 900 dinara.

Kris Ekman je osnivač, multi-instrumentalista, glavni vokal uz Karlu Togerson, kao i autor svih pesama u kultnom indie/folk/rock bendu The Walkabouts. Od nastanka 1983. godine do danas, The Walkabouts su objavili nešto manje od 20 albuma za ugledne izdavače kao što su Sub Pop, Glitterhouse i Virgin. Ekman je Srbiju često posećivao tokom poslednje decenije, a nastupao je i sa The Walkabouts ili samo sa Karlom Torgensen – kao Chris & Carla – ili sa nekim od svojih balkanskih projekata (sa The Frictions, npr). Ekman je radio i kao producent sa grupom Bambi Molesters, a sa članovima tog kultnog benda, imao je zajedničku grupu The Strange. Producent je bio nekoliko vanserijskih albuma svojih prijatelja Stiva Vina (Steve Wynn) i Willard Grant Conspiracy. Član je i Dirtmusic, koji pored njega čini i Hugo Race (ex-Bad Seeds).

Rikarda Parasol je kantautorka iz San Franciska, a poslednjih godina živi i radi na relaciji Kalifornija-Francuska-Poljska. Kritičari je često opisuju kao kombinaciju Nick Cave i PJ Harvey. Za muziku koju stvara kaže da je rock noir, a vešto kombinuje uticaje Kejva, Pidžej, Pati Smit, Niko, Merijan Fejtful i poeziju i prozu Keruaka ili Ginsberga. Objavila je tri albuma, poslednji Against The Sun izašao je 2013. godine, a u pripremi je i novi album. Prvi put u našoj zemlji svirala je u maju u Novom Sadu i oduševila brojnu publiku.

CHRIS ECKMAN – http://www.chriseckman.net/
RYKARDA PARASOL – www.rykardaparasol.com

http://vimeo.com/35248805

Elektronski zbornik “Poučak o nizovima: čitanka”

Pet, 2014-09-19 18:07

Rezultati konkursa Omladinskog centra CK13
- elektronski zbornik “Poučak o nizovima: čitanka” -

Na književni konkurs Omladinskog centra CK13 iz Novog Sada, u prvobitnoj fazi nazvan “Čitanka za začitavanje”, a za književne tekstove koji na različite načine preispituju politička pitanja i fenomene svakodnevice: identitete, klase, ekologiju, moć, centar, periferiju, marginu, i druge, pristiglo je preko 200 prijava iz svih delova bivše Jugoslavije, kao i iz Nemačke, Norveške i Bugarske. Njih 182 ispunilo je zadate uslove (koji se, pre svega, odnose na obim teksta).

Nakon skoro dvomesečnog čitanja, svoje mesto u elektronskom zborniku “Poučak o nizovima: čitanka” našli su književni tekstovi sledećih autorki i autora: Jasne Dimitrijević, Ive Tkalec, Marije Labak, Damira Bojića, Bruna Vrgoča, Natalije Miletić, Nade Dušanić, Aljoše Ljubojevića, Jurice Bakmaza, Marka Antića, Aleksandra Novakovića, Stevana Tatalovića, Josipe Marenić, Ivane Sarić, Matka Abramića, Dragane Dubljević, Tomislava Pavleka, Milice Denković, Almira Kolara, Igora Varge, Josipa Tomića, Dominika Kovača, Karoline Zelenike, Ratka Jakopeca, Miloša Ilića, Dijane Mateše, Miroslava Pelikana, Lucijane Pendo, Gorana Kutlače, Ružice Gašperov i Zorana Svilara.
Zbornik je dobio naslov po priči Ive Tkalec.

Ovaj elektronski zbornik će do kraja septembra biti dostupan online i besplatan za preuzimanje i dalju distribuciju.

“Poučak o nizovima: čitanka” je deo šireg projekta koji se bavi istraživanjem veza umetnost-politika-umetnost, i koji, osim književnog, ima i video, foto i deo koji se bavi umetničkim političkim performansom. Svi pomenuti segmenti biće obuhvaćeni zajedničkim sajtom na kojem će biti objavljen i zbornik ”Poučak o nizovima: čitanka”.

Omladinski centar CK13 čestita svim autorkama i autorima čiji su se tekstovi našli na stranicama ovog zbornika, i naravno, zahvaljuje svima koji su se prijavili na ovaj konkurs.

 

Hexenschuss

Pet, 2014-09-19 17:50

Hexenschuss je nesvakidašnji duo iz Holandije koji čine Assi Weitz (bubnjevi) i Gil Luz (klavijature). Ovaj duo kombinuje elektroniku, psihodeliju i post punk elemente, a svoju muziku opisuju kao progressive kindergarten pop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Straigh Edge Day

Pon, 2014-09-15 12:27

Zajednička veganska večera

Pon, 2014-09-15 11:28

Na nasilje odgovaramo nenasilno. Pozivamo vas na zajedničku vegansku večeru u sredu.

Menjajući čovekov odnos prema životinjama i prirodi, stvaramo nove odnose u društvu.
Ako ne ustuknemo pred nemoćnim i nemuštim, podržavamo nasilje kao legitiman princip.
Zato je zajednička veganska večera – borba koja se voli.

NIKO NIJE SLOBODAN DOK SU DRUGI UGNJETAVANI!

Otvorena kuhinja CK13

Zamenite obrok s nogu veganskom večerom u društvu!

U Otvorenoj kuhinji pripremamo svežu, ukusnu i zdravu vegansku hranu, jer veganska ishrana ne zahteva nasilje, niti zagađuje okolinu, a dostupna je većem broju ljudi.

Pripremamo zajedničke večere sredom i kao priliku da se ljudi međusobno druže i upoznaju.

Događaj je namenjen svima koji žele da probaju raznolika veganska jela, da se priključe zajedničkoj pripremi veganske hrane, podele i nauče nove recepte, da saznaju više o veganstvu, susretnu se i razgovaraju s ljudima sa kojima će sesti za isti sto.

Ideja zajedničke veganske večere, uz dobru hranu, jeste stvoriti neku vrstu društvenog prostora u kom su svi jednaki. To je mesto koje prožima i stvara svaki pojedinačni rad. Kako će da izgleda, dakle, zavisi od svih nas.

Otvorena kuhinja CK13 nije humanitarni projekat, već aktivistička kuhinja.

Aktivistička znači da mi (koje i koji organizujemo) i vi (koji i koje nas posećujete) zajednički održavamo njen rad i promovišemo njene principe.
* Rad Otvorene kuhinje CK13 možete da pratite i podržite i na njenoj FB stranici Otvorena kuhinja CK13

Herman Münzting’s Ensemble Morph East

Ned, 2014-09-14 11:56

Švedski eksperimentalni muzičar, kompozitor i pedagog predstaviće ansambl Morph koji čine muzičari iz Švedske, Srbije i Mađarske. Posle nekoliko proba i koncerta u Omladinskom centru CK13, ansambl će se predstaviti i na koncertima u Subotici, Senti i Segedinu.

Repertoar će činiti moderni improvizovani komad Morph 1, organizovan određenim instrukcijama kao što su grafičke notacije, i razne vrste dirigovanja.
Morph je muzička igra korisna za bilo koju vrstu asambla improvizovane muzike. Morph 1 je prvi put izveden u maju 2005. Ideja je bila da se pravac izvođenja kompozicije usmerava uputstvima ispisanim na karticama. Kartice, ili karte, su veoma slične klasičnom špilu karata, zbog oblika i broja kartica (52). Razlika je u tome što se ne radi o kompeticiji, odnosno nema gubitnika, ni pobednika. Glavni fokus Morpha 1 je balans između individualnosti i adaptacije, sporog procesa promene i otvorenosti sadržaja i forme.

Herman Münzting je aktivan na sceni poslednjih 15 godina i za to vreme je prešao put od klasičnog jazz – rock basiste do istraživača, umetnika koji svoj zvuk pronalazi u improvizovanoj i eksperimentalnoj muzici. Hermanov pristup je specifičan u smislu da su njegovi radovi uvek na liniji između zvuka, buke i muzike, kao i da uvek postavljaju pitanje „šta je to ’pravi’ muzički instrument“. Neke od radionica koje je vodio su „Kreativno istraživanje zvuka“, „Grafičke notacije“ „Izgradnja eksperimentalnih muzičkih objekata“.

hermanmuntzing.com

Voda Nad Vodama + Hod + Saigon Express

Sre, 2014-09-10 17:57

Pust-punk bend VODA NAD VODAMA je oformljen 2007. godine u Novom Sadu. Pesme nastaju kao pastiš interpretacija iskustava koje članovi benda (i ne samo članovi benda) produkuju, distribuiraju, percipiraju. Emfatičnu prirodu izraza VNV-a svedenog na pseudo dijalogizam definisali su brojni autori među kojima su SWANS, MAJKE, 16 HORSEPOWER i drugi. VODA NAD VODAMA pokušava da izgovori ono što čovek pomisli kada shvati da je kasno, da će mu se nebo uskoro sručiti na glavu. VODA NAD VODAMA, voda je za biće. Prva ploča – “Pre Amerike” je objavljena za zadarsku etiketu “Brlog records”. Druga je u postprodukcijskoj pripremi.

Hod je treš-pop, punk bend nastao krajem 2010. godine u Beogradu. Čine ga Velja Đukić, Konstantin Selenić, Sandra Miloševski i Milan Perišić.

Grupa Saigon Express svira autorsku muziku kao i obrade alternativnih novosadskih bendova (Tukša pauk oblak, Žiks, Boye) deo te scene je i Momčilo Šotra Šole sa bendom Microsonic, pevač basista i tekstopisac Saigona. Bubnjar i štampar Marko Marić, gitara glas i stas Olga Hotomski, gitarista i paraglajdista Nikola Vukša, glas ritmika i vajarka Slađana Babić. Misija Saigon Express-a je da probudi uspavana osećanja u svima nama!

IDILIČNE SKANDINAVSKE PRIČE

Pon, 2014-09-08 11:26

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus skandinavskih filmova pod nazivom „Idilične skandinavske priče“.

Od 14. do 16. septembra prikazaće se šest filmova iz savremene skandinavske kinematografije po izboru Dragana Đunde.
Filmovi će se prikazivati u terminima od 19h i od 21h.
Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Skandinavija, onakva kakvom je srećemo u vestima, statističkim izveštajima i doživljajima gasterbajtera i povratnika, zapljuskuje nas pričama o idiličnom životu, o “zemljama naftnim muzarama” u kojima vlada imperativ solidarnosti, a osnovni princip življenja je uređenost.
Ipak, skandinavski reditelji razbijaju ove mitove. Na mikronivou, baveći se urušenim porodicama, stigmatizovanim zavisnicima, roditeljima alkoholičarima i zlostavljanom decom, pokazuju nam da, koliko god su njihova društva socijalno odgovorna, i dalje ima obespravljenosti i skrajnutosti. Bavljenje takvim pričama, reditelji pokazuju da to što jedno društvo uspeva da u ovakvim vremenima i dalje napreduje, nije razlog da se zaboravi na one do kojih taj boljitak vrlo malo dopire, jer su pažnja i pomoć onima kojima je najteže zapravo jedan od načina da nam svima bude bolje.
Otud i nesklad u imenu ciklusa između idiličnosti naših predstava i samih filmskih priča: svuda, bez obzira na socioekonomske uslove, ima nesrećnih. I upravo su zbog toga ovi filmovi univerzalni, oni su bez ikakvih problema mogli biti snimljeni u bilo kojoj državi, gradu i ulici, i da i dalje probadaju svojom emocionalnom snagom, verodostojnošću i provokativnošću.
Dragan Đunda

U okviru ciklusa, pre projekcija i u pauzi između dve filmske projekcije, posetitelji će imati priliku da čuju skandinavski džez. Slušaće se Jan Garbarek, Nils Petter Molvaer, Ketil Bjornstad i drugi.

Nedelja, 14. septembar

19h OSLO, 31. AVGUST (Oslo, 31. august, 2011)

Režija: Joahim Trir (Joachim Trier)
Scenario: Pierre Drieu La Rochelle, Joachim Trier, Eskil Vogt
Trajanje: 95 min.

Anders odlazi 31. avgusta na razgovor za posao koji ne dobija, nakon čega se sreće sa prijateljima sa kojima, čini se, više ne deli isti život.
Sve što mu se dogodilo tog dana imalo bi drugačiji smisao da upravo tada, posle meseci provedenih na odvikavanju od droge, nije prvi put napustio rehabilitacioni centar.

21h SEBE (Sebbe, 2010)

Režija i scenario: Babak Najafi
Trajanje: 80 min.

Film se bavi odnosima u urušenoj porodici u kojoj majka ne uspeva da se nosi sa svojom ulogom, a sin je nezaštićen i nemoćan, pred njom i pred životom. U pitanju je film klasične tematike, ali snimljen vrlo verodostojno i bez patetike, za koji je reditelj Babak Najafi dobio nagradu za najbolji debitantski film na Berlinskom festivalu.

Ponedeljak, 15. septembar

19h ADAMOVE JABUKE (Adams æbler, 2005)

Režija i scenario: Anders Tomas Jensen (Anders Thomas Jensen)
Trajanje: 94 min.
Odvajajući se od tematike ciklusa, ovaj film se na vrlo interesantnan, duhovit i na momente banalan način bavi pitanjima vere i ateizma, te odnosom dobra i zla. Glavni likovi su neonacista koji nakon zatvora boravi u crkvi i slepi sveštenik.

21h U BOLJEM SVETU (Hævnen, 2010)

Režija: Suzan Bir (Susanne Bier)
Scenario: Anders Tomas Jensen, Suzan Bir
Trajanje: 119 min.

O ovom filmu rediteljka Suzan Bir kaže: “Film se fokusira na lik Mikaela Persbrandta, koji igra idealističkog lekara pri humanitarnim misijama negde u izbegličkom kampu u Africi. On želi da uradi pravu stvar, ali ga događaji testiraju, a mi vidimo koliko daleko to može ići. Njegova priča se prepliće sa pričom o dečaku, njegov lik je veoma zanimljiv i intrigantan, on se nosi sa svojim ožiljcima u životu, ali i dalje sanja o boljem svetu”.

Film je nagrađen Zlatnim globusom i Oskarom za najbolji strani film.

Utorak, 16. septembar

19h PROSLAVA (Festen, 1998)

Režija: Tomas Vinterberg (Thomas Vinterberg)
Scenario: Tomas Vinterberg i Moges Rukov
Trajanje: 105 min.

Na proslavi 60-og rođendana Helgea, isplivaju mračne porodične tajne o incestima, samoubistvu i zavetima na ćutanje, pri čemu je dominantna mučna atmosfera nečinjenja, optuživanja i stigmatizovanja žrtava. U pitanju je jedan od klasika danskog pravca Dogma 95, za koji je Vinterberg, između ostalog, dobio nagradu žirija u Kanu i Evropsku filmsku nagradu.

21h LOV (Jagten, 2012)

Režija: Tomas Vinterberg
Scenario: Tomas Vinterberg i Tobias Lindholm
Trajanje: 115 min.

Ovaj film bismo mogli posmatrati kao opozit “Proslavi”. Ovog puta, baveći se, takođe, temom seksualnog zlostavljanja dece, Vinterberg pokazuje kolika je nasilna snaga društvenih mehanizama kojima ono uništava život onog ko je lažno prokazan pedofilom.
Film je u Kanu nagrađen trostrukim priznanjem.

“Café Irrlicht”

Ned, 2014-09-07 16:04

“Café Irrlicht” je osnovan 1984. od strane grada Schopfheima. Nakon pet godina vođstvo nad centrom je preuzela asocijacija “Soziokultur Schopfheim E.V”. U tom trenutku “Café Irrlicht” je postao skoro sasvim nezavisan od grada i nova vrsta omladinskog rada je rođena u gradu od 19 000 stanovnika.

Ova prezentacija i diskusija će poslužiti kao platforma za razmenu iskustava o društvenim centrima i omladinskom pokretu, te prikazati prakse uključivanja mladih u gradsku vlast. Prezentacija i neformalna diskusija sa aktivistom ovog centra i trenutnim volonterom CK13, Chrisom, biće organizovana na engleskom jeziku.

http://www.irrlicht.org/index.php?id=2

“Café Irrlicht” was founded in 1984 by the city Schopfheim. After 5 years the association “Soziokultur Schopfheim e.V.” took over the Cafe, at which point the crew of “Cafe Irrlicht” was nearly independent from the city and a new kind of youth work was born in the city with population of 19 000.

This presentation will serve as a platform for sharing experiences of social centers and youth movement. It will also present practices of youth engaging in city government. Presentation and non-formal discussion with one of the activist of this center and current volunteer of CK13, Chris, will be in English.