Omladinski centar CK13

Syndicate content
Omladinski centar CK13
Updated: 4 hours 37 min ago

ŽUR BUVLJAK

Sre, 2015-09-02 09:26

Besplatna radnja CK13 vas poziva na sedmo izdanje Žur buvljaka!

Ukoliko imate bilo šta što vam više ne treba, a nekome može da zatreba (odeća, obuća, knjiga, društvena igra, alat, igračka) donesite na naš ŽUR BUVLJAK!
Možete doneti sve što vam padne na pamet i odneti sve što vam se svidi, ili samo doneti, ili samo odneti… Ovde je novac bezvredan!

Žur buvljak znači: poklanjamo, razmenjujemo, recikliramo, družimo se u našoj bašti uz muziku i piće…
Raskrčite vaše ormane, tavane i ostave!
Sve što je ispravno, upotrebljivo i u dobrom stanju je dobrodošlo. Zbog kapaciteta Besplatne radnje nismo u prilici da smestimo kabaste stvari: fotelje, ormane i sl.

Ideja o besplatnim radnjama se rodila u zapadnoj Evropi krajem prošlog veka, kada u mnogim zemljama dolazi do smanjenja količine novca koji država izdvaja za najugroženije slojeve stanovništva. Pokretači besplatne radnje dolaze do zaključka da, iako se zemlja ekonomski razvija, raste i broj ljudi koji ne uspevavaju da zadovolje svoje najosnovnije potrebe. Ideja vodilja je da svog suseda ne gledamo kao konkurenta, već da pokušamo da pronađemo načine komuniciranja u društvu koji se ne zasnivaju na profitu.

Besplatna radnja u Omladinskom centru CK13 nastala je kao odgovor na sveprisutno štancanje svega, u svim veličinama, bojama, oblicima i materijalima, što rezultira gomilanjem i zatrpavanjem stvari koje će na kraju završiti u kontejnerima, umesto u nečijoj sobi, polici, ormanu. U uslovima konstantne ekonomske krize, nastale kao posledica divljanja neoliberalnog kapitalizma, u svetu su sve zastupljeniji ovakvi alternativni ekonomski principi. Oni nam pokazuju da je moguća humanija ekonomija, zasnovana na solidarnosti, samoodrživosti i najširoj mogućoj dostupnosti.

Izložba: Planeta plastike

Pon, 2015-08-31 12:52

Prva foto izložba sa temom „Planeta plastike“ koja ima za cilj podizanje svesti građana o prekomernom korišćenju i neadekvatnoj preradi plastičnih sirovina, biće otvorena 4. septembra u dvorištu Omladiskog centra CK13. Izložba će biti otvorena do 10. septembra 2015.
Na izložbi će biti izložene fotografije devet autora, kako iz zemlje, tako i iz regiona.
Izložbu organizuje Jelena Gavrilov ispred Naučno-istraživačkog društva studenata biologije i ekologije.
Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže u borbi protiv plastike i da dođu na samo otvaranje izložbe 4. septembra u 19 časova.

Howling Owl

Sre, 2015-08-26 08:17

Howling Owl su Evija Vebere (Letonija) i Lav Kovač (Srbija). Zajedno sarađuju u nekoliko internacionalnih projekata (Evija Vebere 4tet/trio, Phantasmagoria), a Howling Owl je njihov duo projekat. Služe se elektronikom, akustičnim instrumentima i glasom i stvaraju muziku koja hoda na granici popa, jazza, minimalizma i indie muzike. Inspirisani su prirodom, ljudima koji ih okružuju kao i muzikom koju slušaju (Bjork, Equilibrium, Steve Reich, Bon Iver, Radiohead, David Lang neki su od muzičkih uticaja). Iako se znaju iz jazz konzervatorijuma u Groningenu, teže da mimoiđu svoje akademsko muzičko iskustvo i vode se svojom intuicijom i radoznalošću.

http://www.howlingowl.net
https://www.facebook.com/howlingowlband
https://soundcloud.com/howling-owl/

Kolaps + NPZ

Sre, 2015-08-26 08:11

Ekstremno pozitivno energičan, potkovan sjajnom svirkom, sve popularniji novosadski bend KOLAPS izdaje treći album i time se ustaljuje na stranicama srpskog RnR-a. Tom prilikom bend će održati veliki koncert u CK13. Očekuje nas prava RnR žurka! Kao podrška nastupiće prijatelji benda N.P.Z. (Neprijatelj prelazi zeku), vrlo svež novosadski punk bend koji svojim zaraznim pesmama preti da zauzme ozbiljno mesto u srpskom punku.

Zirkobajka u CK13!

Pon, 2015-08-24 13:32

Međunarodna cirkuska mreža Zirkobajka poziva decu i mlade!

Zirkobajka je međunarodna mreža i projekat koji se sastoji od različitih savremenih izvođačkih umetnosti. Fokus je na cirkuskim umetnostima, teatru i plesu. Osnovana 2011. Zirkobajku čine brojni članovi, aktivni u izvođačkim umetnostima, pedagogiji, studijama kulture, itd. Od 2012. realizovali su tri letnje ture kroz zemlje Istočne Evrope, Grčku i Tursku. Nastupali su na festivalima, izvodili ulične performanse, vodili radionice s decom i mladima. Godine 2013. Zirkobajka dobija podršku evropskog programa Youth in Action.

Zirkobajka putuje, upoznaje i spaja ljude, pre svega decu i mlade, kroz radionice i druženja. Cilj je da učesnici ovladaju osnovnim tehnikama izvođačkih umetnosti, da se umreže, i da oni koji to hoće – nastave dalje.

Zirkobajka nije komercijalni projekat. Ovde su svi ravnopravni, nema isključivanja.

Radionice će se održavati od 6. do 10. septembra u Omladinskom centru CK13. Učešće je besplatno!

Prva tri dana radionice se održavaju od 10h do 12h, i od 14h do 16h. Poslednjeg dana, radionica počinje u 15h, a završava se javnim nastupom.

Dođite i budite deo Zirkobajke!

 

Filmski ciklus Sveto mesto: Odvratnost

Pon, 2015-08-24 13:15

Nastavlja se filmski program Sveto mesto projekcijom kultnog ostvarenja Romana Polanskog “Odvratnost” (Repulsion, 1965) sa Catherine Deneuve u glavnoj ulozi.
O filmu će govoriti Vanja Urukalo.

Nakon višemesečne pause, filmski program “Sveto mesto” nastavlja se u CK13, od utorka, 8. septembra koji uz besplatne filmske projekcije podrazumeva predstavljanje filmova i diskusiju. Osoba koja je odabrala film iznosi podatke, hermeneutičke uvide, analize i tumačenja, pa i interesantne trivie o filmskim ostvarenjima uz razgovor sa publikom.

Ciklus filmova „Sveto mesto“ pokrenuli su Bojan Samson i Vanja Urukalo sa željom da se u kulturni život grada uključi što veći broj ljudi. Zato je ovaj filmski program šansa za sve one koji žele da se izraze, a film i umetnost smatraju važnim segmentom vlastitog života. Tako će ove projekcije ponuditi priliku svakome da kaže šta misli, da li se slaže sa pristupom filmu određenog autora, da iskaže slaganje ili neslaganje sa njegovom ideologijom, ispolji svoje utiske i osećanja povodom samog filma.

Odvratnost (Repulsion, 1965), Vel. Britanija, c/b, 105 min

Image features catherine Deneuve and Roman Polanski

Režija: Roman Polanski
Uloge: Catherine Deneuve, Ian Hendry, John Fraser

Kultni klasik Romana Polanskog sa fantastičnom Ketrin Denev u glavnoj ulozi, šezdesetih godina prošlog veka inaugurisao je Romana Polanskog u red najtalentovanijih filmskih autora.
Polanski demonstrira vrhunsko umeće režije, montaže i tonskih poigravanja, stvarajući pamtljivu, minimalističku filmsku simfoniju, katarzično uvlačeći gledaoca u stanje glavne protagoniskinje, testirajući tako njegov nivo empatije.

Septembarski program Svetog mesta, utorkom u 20č, obuhvata i filmove Do poslednjeg daha (Breathless, 1960) Jean Luc Godarda koji će 15. septembra predstaviti Bojan Samson, zatim dva srednjemetražna filma, Duhovi Metanoje (Ghosts of Metanoia, 2015) Vanje Urukala i prvi studentski film Andreja Tarkovskog Ubice (The Killers,1956) koje 22. septembra predstavlja Vanja Urukalo i film Michaela Winnera Čovek zakona (Lawman) koji će predstaviti Bojan Samson.

Klaus Legal + Les Spritz

Pon, 2015-08-24 13:03

Klaus Legal (Francuska) stvara industrial no wave muziku pod uticajem Suicide, DAF i Throbbing Gristle. Koristi sintisajzere osetljive na svetlo, ritam mašine i glas. Les Spritz je noise duo (bubnjevi i gitara) iz Italije, a svoju muziku opisuju kao stress wave. Klaus Legal i Les Spritz sarađuju već duže vreme i imaju zajedničko izdanje “Lisboa”.

Linkovi:
http://klauslegalsaysno.blogspot.com
https://lesspritz.wordpress.com/Seminar: Sloboda i bezbednost u eri digitalnog

Čet, 2015-08-20 16:37

Seminar “Sloboda i bezbednost u eri digitalnog” realizuje se u saradnji između Omladinskog centra CK13 i organizacije ONAuBiH i ima za cilj senzibilisanje i podršku mladim novinarima/kama i aktivistima/kinjama u medijima, iz Srbije i Bosne i Hercegovine, za bavljenje temama kao što su sloboda medija, online i offline bezbednost, prava i postupci u slučaju represije u medijima, kao i drugim oblicima onemogućavanja slobodnog rada.

Omladinski centar CK13 je osnovan 2008. godine kao prostor za različite vrste podrške omladinskom aktivizmu i osnaživanju mladih za slobodno izražavanje mišljenja, insistirajući na ideji jednakosti i ravnopravnosti u društvu. Svoje politike i vrednosti Omladinski centar CK13 sprovodi kroz umetničke, kulturne i druge aktivističke projekte i programe.

ONAuBiH je Omladinska novinska agencija Bosne i Hercegovine osnovana 2007. godine. Članica je European Youth Press-a (EYP). Deluje kao multietnička i multinacionalna organizacija koja se bavi osnaživanjem mladih u polju medijske pismenosti, civilnog angažmana i aktivizma, te stvaranju uslova u kojima će mladi nesmetano uzimati učešće u kreiranju medijskih sadržaja kroz nacionalnu i međunarodnu saradnju, te kratkoročne i dugoročne projekte. Organizacija je aktivna u više od 20 gradova u Bosni i Hercegovini.

Seminar će okupiti 15-20 aktivista/kinja i mladih novinara/ki iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uzrasta 16 do 30 godina. Teme koje će se obrađivati su: sloboda medija, novinarski kodeks, osnove izveštavanja, online i offline bezbednost te pitanja privatnosti.

Cilj seminara je prenošenje znanja, izgradnja veština, sticanje iskustava relevantnih za dalji rad, kao i umrežavanje na polju medijskog aktivizma, pre svega, mladih iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Seminar će se održati u Sarajevu od 5. do 11. septembra. Svi troškovi su pokriveni (put, smeštaj, hrana). Radni jezik je BHSC.

Iz seminara će proisteći publikacija sa tekstovima učesnika/ca koja će biti štampana u 500 primeraka i distribuirana po omladinskim organizacijama, školama, fakultetima i drugim okupljalištima mladih u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Zainteresovani treba da pošalju motivaciono pismo i osnovne podatke o sebi: ime i prezime, datum rođenja, adresu, broj telefona i e-mail, te osnovne informacije vezane za školovanje i aktivistički rad (ukoliko ga imaju) na e-mail rahel@ck13.org do 31. avgusta 2015. godine, do ponoći.

Zajednička veganska večera

Sre, 2015-07-29 10:48

Jedi kao revolucionar/ka!
Bez ubijanja i iskorišćavanja životinja.

Događaj je namenjen svima koji žele da probaju raznolika veganska jela, da se priključe zajedničkoj pripremi veganske hrane, saznaju više o veganstvu i pravima životinja, susretnu se i razgovaraju s ljudima sa kojima će sesti za isti sto.

Ideja zajedničke veganske večere jeste stvoriti neku vrstu društvenog prostora u kom su svi jednaki, kreirati prostor solidarnosti. U ovom prostoru briše se granica između organizatora i posetioca, i između njih se gradi aktivističko savezništvo. To je mesto koje prožima i stvara svaki pojedinačni rad. Kako će da izgleda, zavisi od svih nas.

Šta je Otvorena kuhinja?

Otvorena kuhinja CK13 je samoorganizovana, samoodrživa, aktivistička i neprofitna kuhinja. Promoviše veganstvo kao etički, ekološki i ekonomski prihvatljiv način ishrane, solidarnost i zajedničke večere nasuprot brzim i otuđenim obrocima.

Kako funkcioniše?

Otvorena kuhinja CK13 funkcioniše kao kolektiv unutar Omladinskog centra CK13, otvorene i nehijerarhijske strukture. Rad Otvorene kuhinje se bazira na volonterstvu i donacijama. Obroci imaju preporučenu cenu, a prikupljen novac ulaže se u nabavku materijala za pripremu hrane i neophodna sredstva za rad. Ostavljanjem preporučenog, većeg ili manjeg iznosa, pomažete opstanak Otvorene kuhinje.

 

 

 

 

 

 

Ako dolaziš na Zajedničku vegansku večeru – poštuj principe njenog funkcionisanja.

BUDI SOLIDARAN – Neka vaše porcije budu odmerene tako da hrane bude dovoljno za sve. Solidarnost je spona koja ujedinjuje ljude i protivna je ideji moći i dominacije.

NE OSTAVLJAJ HRANU U TANJIRU – Ne bacaj hranu, pojedi je!

Rasipanje hrane je društveno, moralno i ekonomski neprihvatljivo, i u suprotnosti sa principima Otvorene kuhinje CK13.

Svake godine se u svetu baci ili propadne 1,3 milijarde tona hrane ili trećina ukupne globalne proizvodnje, dok 900 miliona ljudi širom sveta pati od gladi, pothranjenosti ili nema osiguranu ishranu.

POSPREMI ZA SOBOM – Ne ostavljaj prljavo suđe za sobom, operi ga!

Otvorena kuhinja CK13 ne funkcioniše kao servis ili restoran, već kao aktivistička kuhinja, zahvaljujući volonterskom angažmanu. Aktivistička znači da zajednički održavamo njen rad i promovišemo njene principe.

DONIRAJ – Podrži ideju u kojoj i sam/a sudeluješ!

Otvorena kuhinja CK13 održava svoj rad zahvaljujući donacijama.
Naša preporučena donacija služi kao vodič – ko ima manje, može dati manje; oni koji imaju više, mogu dati malo više. Donacija se zasniva na poverenju, zavisno o samoproceni i finansijskim mogućnostima svakoga od nas, ali novac nije prepreka da bi se jelo u Otvorenoj kuhinji, jer hrana mora biti dostupna svima bez obzira na finansijsku moć.

* Želiš da se priključiš kolektivu Otvorene kuhinje CK13? Poziv za nove volontere je uvek otvoren! Pronađi nas na sajtu CK13, FB stranici Otvorene kuhinje CK13 ili sredom na Zajedničkoj veganskoj večeri.

3 TIMES 7

Pon, 2015-07-20 14:29

United by the spirit of matakwane, the new trio plays transcending music, defining journeys to outer regions. International variety brings music beyond cultures to this group. Treating genres equally without mediocrity, but with compassion as well as intellect.

The blues, Balkan rhythms, psychedelics and outbursts of energy are typical for this trio, but don’t be surprised when they mellow out and let you float around like a lucid dream. Anything goes.

‘3Times7′ are:

Jorrit Westerhof – Guitar
Marko Curcic – Bass
Aleksandar Škorić – Drums

Zajednička veganska večera

Pon, 2015-07-20 10:10

Jedi kao revolucionar/ka!
Bez ubijanja i iskorišćavanja životinja.

Događaj je namenjen svima koji žele da probaju raznolika veganska jela, da se priključe zajedničkoj pripremi veganske hrane, saznaju više o veganstvu i pravima životinja, susretnu se i razgovaraju s ljudima sa kojima će sesti za isti sto.

Ideja zajedničke veganske večere jeste stvoriti neku vrstu društvenog prostora u kom su svi jednaki, kreirati prostor solidarnosti. U ovom prostoru briše se granica između organizatora i posetioca, i između njih se gradi aktivističko savezništvo. To je mesto koje prožima i stvara svaki pojedinačni rad. Kako će da izgleda, zavisi od svih nas.

Šta je Otvorena kuhinja?

Otvorena kuhinja CK13 je samoorganizovana, samoodrživa, aktivistička i neprofitna kuhinja. Promoviše veganstvo kao etički, ekološki i ekonomski prihvatljiv način ishrane, solidarnost i zajedničke večere nasuprot brzim i otuđenim obrocima.

Kako funkcioniše?

Otvorena kuhinja CK13 funkcioniše kao kolektiv unutar Omladinskog centra CK13, otvorene i nehijerarhijske strukture. Rad Otvorene kuhinje se bazira na volonterstvu i donacijama. Obroci imaju preporučenu cenu, a prikupljen novac ulaže se u nabavku materijala za pripremu hrane i neophodna sredstva za rad. Ostavljanjem preporučenog, većeg ili manjeg iznosa, pomažete opstanak Otvorene kuhinje.

 

 

 

 

 

 

 

Ako dolaziš na Zajedničku vegansku večeru – poštuj principe njenog funkcionisanja.

BUDI SOLIDARAN – Neka vaše porcije budu odmerene tako da hrane bude dovoljno za sve. Solidarnost je spona koja ujedinjuje ljude i protivna je ideji moći i dominacije.

NE OSTAVLJAJ HRANU U TANJIRU – Ne bacaj hranu, pojedi je!

Rasipanje hrane je društveno, moralno i ekonomski neprihvatljivo, i u suprotnosti sa principima Otvorene kuhinje CK13.

Svake godine se u svetu baci ili propadne 1,3 milijarde tona hrane ili trećina ukupne globalne proizvodnje, dok 900 miliona ljudi širom sveta pati od gladi, pothranjenosti ili nema osiguranu ishranu.

POSPREMI ZA SOBOM – Ne ostavljaj prljavo suđe za sobom, operi ga!

Otvorena kuhinja CK13 ne funkcioniše kao servis ili restoran, već kao aktivistička kuhinja, zahvaljujući volonterskom angažmanu. Aktivistička znači da zajednički održavamo njen rad i promovišemo njene principe.

DONIRAJ – Podrži ideju u kojoj i sam/a sudeluješ!

Otvorena kuhinja CK13 održava svoj rad zahvaljujući donacijama.
Naša preporučena donacija služi kao vodič – ko ima manje, može dati manje; oni koji imaju više, mogu dati malo više. Donacija se zasniva na poverenju, zavisno o samoproceni i finansijskim mogućnostima svakoga od nas, ali novac nije prepreka da bi se jelo u Otvorenoj kuhinji, jer hrana mora biti dostupna svima bez obzira na finansijsku moć.

* Želiš da se priključiš kolektivu Otvorene kuhinje CK13? Poziv za nove volontere je uvek otvoren! Pronađi nas na sajtu CK13, FB stranici Otvorene kuhinje CK13 ili sredom na Zajedničkoj veganskoj večeri.

Improstor #71 – Szilard Mezei trio + gošće

Pet, 2015-07-10 18:09

Szilard Mezei trio:

Szilárd Mezei – viola
Ervin Malina – kontrabas
István Csík – bubnjevi

Gošće:

Maja Radovanlija- gitara
Svetlana Novaković- flauta

 
Szilard Mezei
Violista i kompozitor iz Sente aktivan na svetskoj i domaćoj sceni improvizovane, jazz i avangardne muzike. Kao kompozitor istražuje odnose između kompozicije i impovizacije, inkorporirajući elemente jazz i autentične folk muzike.

Ervin Malina
Diplomirao kontrabas na muzičkoj akademiji u Novom Sadu, 2007. godine. Stalni je član Vojvođanskih Simfoničara. Pored dugogodišnje saradnje sa Szilardom Mezeijem, sarađivao je sa mnogim vojvođanskim autorima poput Borisa Kovača, Olaha Vincea, Bogdana Rankovića. Stalni je član Ossa kvarteta i Majamisty trija.

Ištvan Čik
Prisutan na novosadskoj jazz sceni od 1995. godine. Pored saradnje sa Szilardom Mezeijem na brojnim albumima, ističu se saradnje sa autorima poput Borisa Kovača, kao član LADAABA orkestra i La Campanella kvinteta, ali i saradnja sa Srpskim Narodnim Pozorištem u okviru moderne baletske predstave “Jezik Zidova” i predstave “Brod za lutke”. Takođe je član Ossa Kvarteta i Majamisty trija.

 
Maja Radovanlija
Nakon završene srednje muzičke škole i studija gitare, kod profesora Srđana Tošića u Beogradu, nastavlja svoje muzičko obrazovanje u Indijani, kod profesora Ernesto Bitetija. U Americi je istovremeno imala prilike i da studira ranu muziku, kod lautiste Najdžela Norta, sa čime je proširila svoj repertoar i u tom pravcu. Pored klasičnog repertoara za gitaru, Maja je podjednako zainteresovana za improvizaciju, slobodnu muziku i eksperiment, što praktikuje nastupajući sa raznim sastavima i izvođačima.

Svetlana Novaković
Diplomirala flautu na novosadskoj Akademiji Umetnosti, kod profesorke Laure Levai-Aksin. Usavršavala se na mnogim master-klasovima priznatih flautista poput: Janos Balint, Itzzes Gergely, Pierre Yves Artaud, itd. Često je nastupala sa gitaristkinjom Majom Radovanlijom, kao i sa violistom Silardom Mezeijem. Pored klasične muzike zainteresovana je i za bossa novu, etno muziku, eksperimentalnu i elektronsku muziku. Trenutno radi kao profesorica flaute u Kamniku, Slovenija.

Promocija platforme “Publika”

Pet, 2015-07-10 13:57

U četvrtak, 16. jula 2015. godine, sa početkom u 19h u Omladinskom centru CK13 biće održana prezentacija internet platforme “Publika”, koju pokreće Zaječarska inicijativa. Ova platforma će olakšati građanima i građankama Srbije podnošenje prijava Regulatornom telu za elektronske medije u vezi sa sadržajem programa emitera.

Učesnicima događaja će se obratiti Dragana Ćorić iz udruženja građana Roditelj Novi Sad i Dragan Kremer, koordinator medijskog programa u Fondaciji za otvoreno društvo. Takođe, učesnicima će biti predstavljeno kako se platforma koristi.

Putem platforme “Publika”, želimo da pomognemo svim zainteresovanim građanima da ispravno formulišu i sastave svoje prijave, ali i da ceo proces učinimo transparentnijim. Tako će “Publika” služiti i kao javna arhiva svih prijava građana, podnetih putem platforme, njihovog statusa, kao i odgovora Regulatornog tela.

Razvoj platforme je podržala Fondacija za otvoreno društvo iz Beograda.

Građani i građanke mogu da se uključe u diskusiju putem Twitter taga #PublikaRS

Zajednička veganska večera

Čet, 2015-07-09 12:47

Jedi kao revolucionar/ka!
Bez ubijanja i iskorišćavanja životinja.

Događaj je namenjen svima koji žele da probaju raznolika veganska jela, da se priključe zajedničkoj pripremi veganske hrane, saznaju više o veganstvu i pravima životinja, susretnu se i razgovaraju s ljudima sa kojima će sesti za isti sto.

Ideja zajedničke veganske večere jeste stvoriti neku vrstu društvenog prostora u kom su svi jednaki, kreirati prostor solidarnosti. U ovom prostoru briše se granica između organizatora i posetioca, i između njih se gradi aktivističko savezništvo. To je mesto koje prožima i stvara svaki pojedinačni rad. Kako će da izgleda, zavisi od svih nas.

Šta je Otvorena kuhinja?

Otvorena kuhinja CK13 je samoorganizovana, samoodrživa, aktivistička i neprofitna kuhinja. Promoviše veganstvo kao etički, ekološki i ekonomski prihvatljiv način ishrane, solidarnost i zajedničke večere nasuprot brzim i otuđenim obrocima.

Kako funkcioniše?

Otvorena kuhinja CK13 funkcioniše kao kolektiv unutar Omladinskog centra CK13, otvorene i nehijerarhijske strukture. Rad Otvorene kuhinje se bazira na volonterstvu i donacijama. Obroci imaju preporučenu cenu, a prikupljen novac ulaže se u nabavku materijala za pripremu hrane i neophodna sredstva za rad. Ostavljanjem preporučenog, većeg ili manjeg iznosa, pomažete opstanak Otvorene kuhinje.

 

 

 

 

 

 

Ako dolaziš na Zajedničku vegansku večeru – poštuj principe njenog funkcionisanja.

BUDI SOLIDARAN – Neka vaše porcije budu odmerene tako da hrane bude dovoljno za sve. Solidarnost je spona koja ujedinjuje ljude i protivna je ideji moći i dominacije.

NE OSTAVLJAJ HRANU U TANJIRU – Ne bacaj hranu, pojedi je!

Rasipanje hrane je društveno, moralno i ekonomski neprihvatljivo, i u suprotnosti sa principima Otvorene kuhinje CK13.

Svake godine se u svetu baci ili propadne 1,3 milijarde tona hrane ili trećina ukupne globalne proizvodnje, dok 900 miliona ljudi širom sveta pati od gladi, pothranjenosti ili nema osiguranu ishranu.

POSPREMI ZA SOBOM – Ne ostavljaj prljavo suđe za sobom, operi ga!

Otvorena kuhinja CK13 ne funkcioniše kao servis ili restoran, već kao aktivistička kuhinja, zahvaljujući volonterskom angažmanu. Aktivistička znači da zajednički održavamo njen rad i promovišemo njene principe.

DONIRAJ – Podrži ideju u kojoj i sam/a sudeluješ!

Otvorena kuhinja CK13 održava svoj rad zahvaljujući donacijama.
Naša preporučena donacija služi kao vodič – ko ima manje, može dati manje; oni koji imaju više, mogu dati malo više. Donacija se zasniva na poverenju, zavisno o samoproceni i finansijskim mogućnostima svakoga od nas, ali novac nije prepreka da bi se jelo u Otvorenoj kuhinji, jer hrana mora biti dostupna svima bez obzira na finansijsku moć.

* Želiš da se priključiš kolektivu Otvorene kuhinje CK13? Poziv za nove volontere je uvek otvoren! Pronađi nas na sajtu CK13, FB stranici Otvorene kuhinje CK13 ili sredom na Zajedničkoj veganskoj večeri.

PROMOCIJA TREĆEG BROJA BILTENA “STANAR“

Sre, 2015-07-08 13:32

U četvrtak, 09. jula 2015. godine, u mesnoj zajednici “RADNIČKI” (Detelinara, Braće Mogin 2, velika sala, I sprat), održaće se:

PROMOCIJA TREĆEG BROJA BILTENA “STANAR”

Treći broj biltena „STANAR“ nastavlja da obrađuje teme koje su otvorene u dosadašnjoj saradnji stanara, predstavnika Skupština stanara, urbanista, arhitekata i svih zainteresovanih građana u okviru projekta.

„Stanar“ se takođe bavi temama iz domena stanovanja, uz akcenat na prisutne oblike nasilja u skupštinama stanara, mogućnosti međusobne saradnje i organizovanja u lokalnoj zajednici kroz mesne forume i naše zborove građana.

Nakon promocije:

TRIBINA O “NELEGALNO” POSTAVLJENIM ANTENAMA I BAZNIM STANICAMA

Možda poznajete nekoga ko stanuje u zgradama u kojima se taj problem javlja ili ste i sami u komšiluku? Znate li sa sigurnošću o čemu je reč? Kakve su to antene i da li je reč baš o antenama? Ima li to veze sa radioaktivnim gromobranima? Jesu li i ove antene radioaktivne? Ako i nisu, da li su opasne po zdravlje ljudi? Za koje ljude? Za stanare zgrade na čijem je krovu postavljena ta skalamerija ili za komšije preko puta? Ko je zapravo zainteresovan za postavljanje (ili nepostavljanje) ovih antena? I ko ih uopšte postavlja? Čije su?

Čuli ste da je bilo nekoliko, manje ili više organizovanih izliva nezadovljstva građana zbog postavljanja baznih stanica raznih operatera mobilne telefonije. Podižu se komšije, sad, da li da ih uklone ili da spreče njihovo postavljanje, zavisi od niza okolnosti. Pitamo se zašto ti slučajevi nisu povezani? Zbog čega ljudi nisu kontaktirali jedni druge i udružili napore da zajednički reše problem? Sigurno bi imali šta da kažu jedni drugima i upute jedni druge u problem koji je višeslojan i kompleksan, čak toliko da pokriva čitav problem stanovanja i lokalne samouprave.

Dođite da razgovaramo! Očekuje vas besplatan primerak biltena!

 

Tribina i promocija biltena STANAR su deo projekta “Lokalne politike i urbana samouprava”, koji je posvećen motivisanju stanovništva za uključivanje u procese odlučivanja i udruživanja na lokalnom nivou, po pitanju politizacije problema stanovanja, kao i razvoja lokalne zajednice i saradnje sa organima lokalne samouprave, prvenstveno sa mesnim zajednicama.

Projekat se realizuje u saradnji Centra kuda.org i Grupe za konceptualnu politiku iz Novog Sada, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Beograd i ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

http://detelinara.org/

Radionica gitare u CK13!

Pon, 2015-07-06 13:41

Oduvek ste želeli da naučite da svirate akustičnu gitaru?

Početnik/ca ste i želite da svirate pesme svog omiljenog benda, kompozitora/ke?

Želite da oformite bend, a nemate s kim?

Želite da izgradite sopstveni stil sviranja?

Ne želite uobičajene časove sa odnosom profesor – učenik, već radionice gde učesnici/e dobrovoljno dele znanja, veštine i iskustva?

Onda je CK13 pravo mesto za vas!

Svake nedelje u CK13!

 
Radionice vodi Nikola Dražić, učeni muzičar i član novosadskog alternativnog benda.

Zajednička veganska večera

Pon, 2015-07-06 11:59

Jedi kao revolucionar/ka!
Bez ubijanja i iskorišćavanja životinja.

Događaj je namenjen svima koji žele da probaju raznolika veganska jela, da se priključe zajedničkoj pripremi veganske hrane, saznaju više o veganstvu i pravima životinja, susretnu se i razgovaraju s ljudima sa kojima će sesti za isti sto.

Ideja zajedničke veganske večere jeste stvoriti neku vrstu društvenog prostora u kom su svi jednaki, kreirati prostor solidarnosti. U ovom prostoru briše se granica između organizatora i posetioca, i između njih se gradi aktivističko savezništvo. To je mesto koje prožima i stvara svaki pojedinačni rad. Kako će da izgleda, zavisi od svih nas.

Šta je Otvorena kuhinja?

Otvorena kuhinja CK13 je samoorganizovana, samoodrživa, aktivistička i neprofitna kuhinja. Promoviše veganstvo kao etički, ekološki i ekonomski prihvatljiv način ishrane, solidarnost i zajedničke večere nasuprot brzim i otuđenim obrocima.

Kako funkcioniše?

Otvorena kuhinja CK13 funkcioniše kao kolektiv unutar Omladinskog centra CK13, otvorene i nehijerarhijske strukture. Rad Otvorene kuhinje se bazira na volonterstvu i donacijama. Obroci imaju preporučenu cenu, a prikupljen novac ulaže se u nabavku materijala za pripremu hrane i neophodna sredstva za rad. Ostavljanjem preporučenog, većeg ili manjeg iznosa, pomažete opstanak Otvorene kuhinje.

 

 

 

 

 

 

Ako dolaziš na Zajedničku vegansku večeru – poštuj principe njenog funkcionisanja.

BUDI SOLIDARAN – Neka vaše porcije budu odmerene tako da hrane bude dovoljno za sve. Solidarnost je spona koja ujedinjuje ljude i protivna je ideji moći i dominacije.

NE OSTAVLJAJ HRANU U TANJIRU – Ne bacaj hranu, pojedi je!

Rasipanje hrane je društveno, moralno i ekonomski neprihvatljivo, i u suprotnosti sa principima Otvorene kuhinje CK13.

Svake godine se u svetu baci ili propadne 1,3 milijarde tona hrane ili trećina ukupne globalne proizvodnje, dok 900 miliona ljudi širom sveta pati od gladi, pothranjenosti ili nema osiguranu ishranu.

POSPREMI ZA SOBOM – Ne ostavljaj prljavo suđe za sobom, operi ga!

Otvorena kuhinja CK13 ne funkcioniše kao servis ili restoran, već kao aktivistička kuhinja, zahvaljujući volonterskom angažmanu. Aktivistička znači da zajednički održavamo njen rad i promovišemo njene principe.

DONIRAJ – Podrži ideju u kojoj i sam/a sudeluješ!

Otvorena kuhinja CK13 održava svoj rad zahvaljujući donacijama.
Naša preporučena donacija služi kao vodič – ko ima manje, može dati manje; oni koji imaju više, mogu dati malo više. Donacija se zasniva na poverenju, zavisno o samoproceni i finansijskim mogućnostima svakoga od nas, ali novac nije prepreka da bi se jelo u Otvorenoj kuhinji, jer hrana mora biti dostupna svima bez obzira na finansijsku moć.

* Želiš da se priključiš kolektivu Otvorene kuhinje CK13? Poziv za nove volontere je uvek otvoren! Pronađi nas na sajtu CK13, FB stranici Otvorene kuhinje CK13 ili sredom na Zajedničkoj veganskoj večeri.

Promocija zbirke “Dva ista čoveka”

Ned, 2015-07-05 11:38

Nakon mesec dana pisanja, i skoro isto toliko pripreme, mladi pisci i urednici predstaviće Vam zbirku tekstova sa radionice kreativnog pisanja, pod nazivom “Dva ista čoveka”.

Raznorodni tekstovi, prozni, poetski, dramski, međužanrovski i nesvrstani, proizvod su radionice održavane ovog proleća u Omladinskom centru CK13, i ovako sakupljeni predstavljaju krunu zajedničkog rada desetoro autorki i autora. U četvrtak, 9. jula, na promociji izdanja, dobićete priliku da upoznate Anastasiju Bijelić, Aleksandra Cvetkovića, Kseniju Golubović, Dušanku Kovačević, Nenada Lančuškog, Jelenu Marijanac, Milicu Nedović, Isidoru Pavlović, Vanju Pejović i Bojanu Škorić.

Knjiga će biti u izobilju, dan će biti sunčan.

Vidimo se tamo,
Kružok

Dani kanabisa

Sre, 2015-07-01 12:03

Dani kanabisa održaće se od 10. do 12. jula i obuhvatiće tri regionalne tribine u Novom Sadu, Beogradu i banji Gornja Trepča, na temu: Lečenje ms-a, neuroloških i drugih oboljenja pomoću kanabisa.

Pozivamo sve obolele, lekare i ostale stručnjake, kao i medije, da prisustvuju i čuju neposredna svedočenja gostiju iz regiona i mnoge iz Srbije koji se uspešno leče ili su izlečeni.
Na tribinama će naglasak posebno biti na lečenje neuroloških i autoimunoloških oboljenja o kojima je manje pričano u javnosti, ali i o uspešnim rezultatima lečenja kancera i drugih bolesti, uz prikaz najnovijih naučnih studija.

Na tribinama će govoriti:

Huanito Lukšetić, koji već godinama uspešno leči multiplu sklerozu ekstraktom cvetova kanabisa, poznatim kao ulje od cvetova (RSO). Prošle jeseni je bio uhapšen zbog sadnje i pravljenja leka za sebe, jedinog koji mu je pomogao. Posle toga, pod pritiskom javnosti i dokaza o lekovitosti kanabisa, Hrvatska je krenula u legalizaciju medicinske upotrebe kanabisa, koja bi ove jeseni trebalo da počne da se realizuje. Huanito je verovatno osoba koja u Evropi najduže leči multiplu sklerozu dekarboksilovanim ekstraktom cvetova Kanabisa, sa tolikim uspehom da praktično više nije bolestan.

Filip Dostovski iz Makedonije, član Zelene alternative i jedan od onih koji su se uspešno izborili sa tumorom uz pomoć ulja od cvetova kanabisa. Više puta je javno svedočio i u Srbiji, a sada dolazi da nam prenese najnovija iskustva u lečenju kanabisom sa juga Balkana.

Sanjin Jašar iz Socijalnog kanabis kluba Maribor, kao i mnogobrojni prijatelji iz Slovenije, sjajna humana družina, koju mnogi znaju, a mnogi žele da upoznaju. Ljudi koji se već godinama bore za prava svakoga da se slobodno leči onim što mu najbolje pomaže.

Osim njih, na tribinama će svedočiti mnogi oboleli od ms-a koji se u Srbiji uspešno leče kanabisom i dekarboksilovanim ekstraktom cvetova, epilepsije i drugih oboljenja, svi sa velikim uspehom, uz odbacivanje „šake lekova“. Tu će biti Gradimir Veljković, kao i Saša Mićić – naš ‘Huantito’, čovek koji je pre par nedelja uhapšen dok je sa svojom ženom kupovao sebi lek, koji mu je oduzet. Videćete uživo koliko mu pomaže. Svedočiće Ana, koja se leči od epilepsije, zatim njena majka Jelena, kao i Dragoljub, takođe oboleli od epilepsije. Njima su napadi i ostali problemi nestali tek kad su počeli da koriste kanabis. Biće tu i Rale iz udruženja invalida ‘Novi Horizont’, Branko i ostali koji se uspešno leče pomoću kanabisa. Očekujemo da će i mnogi drugi doći da svedoče i razmene iskustva, koja su svima jako dragocena i bitna.

Tribine organizuju: Udruženje IRKA (Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa); Udruženje invalida ‘Novi Horizont'; Udruženje obolelih od ms-a Sombor; u saradnji sa udruženjima i socijalnim kanabis klubovima iz regije.

Info telefoni: 061 6730521 i 061 2866966
e-mail: irka@irka.org.rs

Weedimo se
http://irka.org.rs/clanstvo/

Tethyal + Tentacle Wizard + Casillas

Uto, 2015-06-30 15:27

Tethyal je mahnita šestorka iz Novog Sada koja će predstaviti svoju jedinstvenu mešavinu post metala, hardkora, post roka, klasike i synth zvukova umotanih u depresivnu liriku i anđeoske vokale sa ogromnom količinom emocije i energije.

Tentacle Wizard je četvoročlani sastav iz Novog Sada koji donosi masivan i apokaliptičan zvuk doom metala, stoner rocka, post rocka i metala. Odlikuju se nesvakidašnjom postavom sa dve bass gitare, kojom postižu svoj karakterističan zvuk i atmosferu.

Casillas je noiserock bend iz Novog Sada. Na bini je glasan da glasniji ne može biti. Bend postoji od 2014. godine i do sada je održao nekoliko koncerata u Novom Sadu i okolini. Trenutno pripremaju prvi album, a za sada je za slusanje dostupan demo.