Omladinski centar CK13

Subscribe to Omladinski centar CK13 feed
Omladinski centar CK13
Updated: 26 min 9 sec ago

Audisokop

Pet, 2018-05-11 22:00

Audioskop je zvučna instalacija u vidu zvučnih projekcija sa potpunim odsustvom vizuelnog nadražaja. Projekcija traje 10 minuta, a maksimalan broj slušalaca je 5.

Broj projekcija ce zavisiti od broja zainteresovanih. Cena karte je 200 dinara.

Autor instalacije: Sava Botić

Nesesari Kakalulu

Sub, 2018-05-05 23:00

Nesesari Kakalulu je slovenački bend sačinjen od devet muzičara okupljenih sa ciljem stvaranja ritmične muzike koja će očarati slušaoca, preneti mu pozitivnu energiju i probuditi želju za plesom.

Na tragu muzičkog nasleđa Fele Kutija, Nesesari Kakalulu stvara sopstveni moderni muzički ritual u duhu subsaharskih ritmova. Hipnotička bas linija udružena je sa višestrukim, repetitivnim ritmovima gitare, konge su u dijalogu sa bubnjevima, duvačka sekcija improvizuje solaže, a sve to zajedno začinjeno je živopisnim perkusijama. Kombinacijom specifičnog gruva i kolektivnom improvizacijom, ovaj mali orkestar predstavlja alternativu dominantnoj elektronskoj dens muzici, tražeći izraz koji će biti više “organski”, primaran (a ne primitivan), sa ljudskim licem.

Cena karte za ovaj koncert biće 300 dinara. Kupovinom karata za koncerte u CK13 podržavate izvođače i nezavisnu muzičku scenu.

 

Frozen Moonlight I dreDDup I Tamerlan

Pet, 2018-05-04 23:00

DREDDUP (demonic electronic)
TAMERLAN (death folk)
FROZEN MOONLIGHT (melodic death metal/groove metal/metalcore)

O bendovima:

► DREDDUP
===========
dreDDup je nastao 1997. godine u Novom Sadu. Bend iza sebe ima sedam studijskih albuma i mnoštvo koncerata širom zemlje i sveta. Njihov zvuk opisuju kao demonic electronic/massacre industrial. Tokom godina radili su muziku za teatar i film. Nastupali su, između ostalih, i kao support bendovima poput The Prodigy, Marilyn Manson, Deathstars, DAF, Laibach, Noctiferia… Trenutno rade na novom albumu, a za ovaj koncert spremili su neka iznenađenja.

► TAMERLAN
============
Tamerlan je death folk projekat Timura Iskandarova. Projekat je nastao 2006. godine i iza sebe ima četiri albuma i nekoliko EP izdanja. Od samog pocetka projekta Timur istražuje mistične, minimalističke i okultne sfere akustičnog zvuka, obracajući pažnju na ambijentalnu jezu i mračnu energiju. Tamerlan projekat je menjao puno lokacija, pa se tako tokom godina šetao po Rusiji, Uzbekistanu, Turskoj i Srbiji. Uskoro planira rad na potpuno novom albumu, a ovo je nažalost oproštajni koncert Tamerlana sa srpskom publikom, jer Timur planira odlazak u inostranstvo na duži vremenski period.

► FROZEN MOONLIGHT
=====================
Frozen Moonlight su nastali krajem 2013. godine. Ovaj mladi bend svira kombinaciju Melodic Death Metala, Groove Metala i Metalkora. Promovisaće svoj novi singl “Cinder ” koji je izašao početkom oktobra, kao i deo novog materijala sa EP-a koji izlazi na jesen ove godine. Takođe, počastiće vas i svojim starim pesmama sa prvog EP-a “Dat Victoria Vires” iz 2014. godine, koji je Global Metal Apocalypse proglasio za najbolje srpsko metal izdanje iste godine. Bend trenutno čine Mlađa Nikolić, Branko Andrej Živković, Predrag Andrejević, Vanja Andrić, Nikola Juhas i Antonio Maletin.

Cena karte za ovaj koncert biće 300 dinara. Kupovinom karata za koncerte u CK13 podržavate izvođače i nezavisnu muzičku scenu.

 

Lesoir (NL)

Čet, 2018-05-03 23:00

Holandski progressive rock sastav Lesoir održaće koncert 3. maja u Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu, u organizaciji Kosmonaut Booking & Promotion.

Karte za ovaj koncert prodavaće se po ceni od 300 dinara. Kupovinom karata za koncerte u CK13 podržavate izvođače i nezavisnu muzičku scenu.

Lesoir će premijerno nastupiti u Novom Sadu u sklopu svoje prve balkanske turneje, na kojoj će predstaviti svoj novi album “Latitude”, koji su nedavno objavili za nemačku izdavačku kuću Gentle Art Of Music. Maartje (vokal, flauta, piano), Eleën (vokal, gitara, klavijature, perkusije), Ingo (gitara), Bob (bubanj) i Ingo (bas), pod uticajem bendova Anathema, Porcupine Tree, Steven Wilson i The Gathering, na svom novom albumu predstavljaju dinamičan i moderan prog rock jednako začinjen i nežnim gudačima i snažnim gitarskim rifovima. Odličnu produkciju i miks albuma potpisuju John Cornfield (Muse, Ride, The Stone Roses) i Bruce Soord (The Pineapple Thief, Katatonia, Opeth).

Bend je počeo sa radom 2010. godine i do sada su objavili četiri studijska albuma i imali brojne uspešne koncerte po Evropi i Aziji, od kojih vredi pomenuti čak šest headline turneja po Engleskoj i headline nastup pred 120.000 ljudi na MIDI festivalu u Kini. Lista izvođača ispred kojih su Lesoir nastupali kao specijalni gosti je takođe izuzetno impresivna: Steven Wilson, The Gathering, The Pineapple Thief, Karnivool, Delain, Within Temptation, Evergrey i The Gentle Storm.

youtube.com/lesoirmusic

Plesnjak No.11

Ned, 2018-04-29 00:00

Pripremite plesne cipelice, jer subota veče je stvorena za ples!

Pridružite nam se i ovog meseca, u subotu 28. aprila na Plesnjaku u Crnoj kući uz uzbudljivi muzički mix koji nam donosi DJka Rudegirl.

DJka Rudegirl pušta retro muziku, rwo tone ska, jamajčanski ska, američki powerpop, novi talas i sve što vas podseća na ritmove nekih stilskih i zvučno zanimljivih vremena.

DJ Rudegirl inače pušta plesne ritmove sa vinila, a ovo je jedna od retkih prilika da uživate i u digitalnoj listi.

Plesnjak je otvoren za sve nezavisno od starosne dobi, seksualne orijentacije i rodnog identiteta, subkulturne pripadnosti i društvenog statusa.

Ulaz je besplatan. Plesnjak počinje tačno u 22č.

Arma Agharta

Pet, 2018-04-27 23:00

Arma Agharta je zvučni performer i eksperimentalni muzičar iz Litvanije. Arma izvodi dadaističko ritualni performans koristeći glas, pokret, kostime, objekte, staru elektroniku i sintisajzere. Aktivan je od 2007. godine i do sada je izveo više od 400 performansa širom sveta, od Brazila do Filipina, od Sibira do Kalifornije, od Grenlanda do Moldavije.

Cena karte za ovaj koncert biće 200 dinara. Kupovinom karte za koncerte u CK13 podržavate izvođače i nezavisnu muzičku scenu.

 

Književno veče sa Srđanom Gagićem i Ognjenom Aksentijevićem

Čet, 2018-04-26 22:00

Pozivamo vas na književno veče sa autorima Srđanom Gagićem i Ognjenom Aksentijevićem. Pričaćemo o Gagićevoj drugoj zbirci pesama koja nosi naziv “Prelazno doba”, kao i o Aksentijevićevoj debitantskoj zbirci “Um za morem, smrt za vratom”, a imaćete priliku i da ih čujete kako čitaju svoju poeziju. Izdavač obe knjige je Treći Trg, a program će moderirati pisac Đorđe Majstorović.

Srđan Gagić je rođen 1988. godine. Njegov prvi rukopis “Deca u izlogu” nagrađen je na 44. Ratkovićevim večerima poezije, u čijem je izdanju i objavljen 2015. godine. Za ovu zbirku dobio je i Brankovu nagradu 2016. godine. Priredio je zbornik “Meko tkivo: izbor iz nove poezije regiona” (2015). Na konkursu Trećeg Trga za drugu knjigu poezije 2016. godine rukopis “Prelazno doba” odabran je za objavljivanje. Poeziju i kratku prozu objavljuje u časopisima, portalima i zajedničkim izdanjima u regionu. Živi u Beogradu.

Ognjen Aksentijević je rođen 1994. godine, student je grupe za srpsku književnost i jezik sa komparatistikom Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Uređuje studentski književni list “Vesna” u kom objavljuje književnu kritiku i eseje. “Um za morem, smrt za vratom” je autorov prvi rukopis poezije i za njega je prošle godine dobio nagradu Beogradskog festivala poezije i knjige “Trgni se! Poezija!”.

Sati građana

Čet, 2018-04-26 19:00

Sati građana svakog četvrtka od 17 do 19č u Omladinskom centru CK13.

Sa kojim problemima se suočavamo na lokalu?
Da li imamo dovoljno prešačkih staza, parking mesta, zelenila?
Ko su nam komšije i da li ima komšijske solidarnosti?
Da li smo zadovoljni komunalnim uslugama i radom javnih preduzeća?
Da li nam u rešavanju lokalnih problema mogu pomoći mesne zajednice?
Koja su naša prava kao stanovnika mesnih zajednica?
Šta znamo o Zakonu o stanovanju?
Šta znamo o Zakonu o lokalnoj samoupravi?
Kako se komšijski organizovati?
Uprava ili samouprava?

Omladinski centar CK13 poziva sve građane MZ “Žitni trg”, kao i ostale zainteresovane sugrađane, aktiviste mesnih zajednica i organizacija civilnog društva na otvorene razgovore o temama od neposrednog, zajedničkog i opšteg interesa za lokalnu zajednicu.

Sati građana su format susreta kojim intervenišemo u prostor lokalne samouprave, izumevajući nove vidove udruživanja, organizovanja i zajedničkog delovanja nasuprot komplikovanim državnim procedurama u kojima smo često sami.

Želja nam je da se okupimo, otvoreno razgovaramo, međusobno ohrabrimo za uključivanje u procese odlučivanja i udruživanja, što nam može pomoći – svima zajedno – da kreiramo nove građanske inicijative i na taj način rešavamo probleme i stvaramo pozitivne promene u svojim zajednicama.

Dođite da javno razgovaramo o javnim stvarima!

————————–——–
Sati građana su deo projekta “Naša samouprava” u okviru kojeg se bavimo animiranjem građana za aktivno učešće u lokalnoj samoupravi i zagovaranjem prava na autonomno odlučivanje o lokalnim pitanjma kao jednog od osnovnih preduslova demokratizacije društva.

Filmski ciklus “Do poslednjeg daha” – 3. dan

0 sek ago

Art bioskop CK13

Do poslednjeg daha – ciklus filmova povodom Prvog maja, Međunarodnog praznika rada

23 – 25. april 2018.

 

Praznik rada je pred nama i tim povodom pripremili smo ciklus filmova o radu, radnicima i društvenim pitanjima koja utiču na njihove svakodnevne živote.

Od 23. do 25. aprila u okviru filmskog ciklusa pod nazivom Do poslednjeg daha prikazaće se pet filmova savremene evropske kinematografije koji doprinose razumevanju savremenog društva i položaja radnika u Evropi u kojoj dominiraju neoliberalne vrednosti (individualizam, konkurencija, efikasnost, kompeticija; nezaposlenost, prekaritet, strah od otkaza…) predstavljajući važne priloge otporu, pobuni i promeni.

Ulaz na projekcije je besplatan.

 

Sreda, 25. april

21.30č Navigatori (The Navigators, 2001), Velika Britanija/Nemačka/Španija, 96′

Režija: Ken Loach

Uloge: Dean Andrews, Thomas Craig, Joe Duttine

Sinopsis: Film se bavi destruktivnim tendencijama i posledicama privatizacije britanske železnice na malu grupu radnika u južnom Jorkširu. Timovi koji su zajednički radili sprečeni su da sarađuju jer sada rade za različite konkurentne firme. Međusobnu bliskost i poverenje zamenjuje nesigurnost i nepoverenje. Neočekivane odluke, otkazi, špijunaža, manipulacija, korupcija i pogoršane radne prakse, dovode do niza nesreća.

https://www.youtube.com/watch?v=_Pppork_wVk

Stammtisch

0 sek ago

Učili ste nemački jezik u školi, na kursu, privatno, ali niste imali priliku da progovorite na času?

Učite trenutno nemački, ali niste imali priliku da se sretnete sa puno Muttersprachler-a sa kojima biste provežbali jezik i ispravili greške?

Nalazite se u Novom Sadu, a potičete sa nemačkog govornog područja i treba vam grupa mladih opuštenih ljudi koja bi vam objasnila šta znači na srpskom “teško žabu u vodu naterati”?

Ne želite čas gramatike?

Onda je Omladinski centar CK13, sredom uveče od 20h, pravo mesto za vas!

Pridružite se opuštenoj atmosferi konverzacije na nemačkom i srpskom jeziku, predložite temu za razgovor, ili se jednostavno upoznajte, vernetzujte sa ljudima sličnim vama i razmenite mišljenja.

Konverzacije se održavaju u prostorijama Omladinskog centra CK13, nije neophodno da prijavite dolazak na konverzaciju.

Učešće je besplatno!

Filmski ciklus “Do poslednjeg daha” – 2. dan

Uto, 2018-04-24 21:30

Art bioskop CK13

Do poslednjeg daha – ciklus filmova povodom Prvog maja, Međunarodnog praznika rada

23 – 25. april 2018.

 

Praznik rada je pred nama i tim povodom pripremili smo ciklus filmova o radu, radnicima i društvenim pitanjima koja utiču na njihove svakodnevne živote.

Od 23. do 25. aprila u okviru filmskog ciklusa pod nazivom Do poslednjeg daha prikazaće se pet filmova savremene evropske kinematografije koji doprinose razumevanju savremenog društva i položaja radnika u Evropi u kojoj dominiraju neoliberalne vrednosti (individualizam, konkurencija, efikasnost, kompeticija; nezaposlenost, prekaritet, strah od otkaza…) predstavljajući važne priloge otporu, pobuni i promeni.

Filmovi će se prikazivati u terminima od 19.30č i 21.30č. Ulaz na projekcije je besplatan.

 

Utorak, 24. april

19.30č Dva dana, jedna noć (Deux jours, une nuit, 2014), Belgija/Francuska/Italija, 95′

Režija i scenario: Jean-Pierre i Luc Dardenne

Uloge: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione

Sinopsis: Film prati Sandru, otpuštenu fabričku radnicu koja dobija jedan vikend da uveri svoje kolege sa posla da se odreknu godišnjeg bonusa kako bi se ona vratila na posao. Poslodavčev ultimatum korumpira ljudske moralne kodove i ugrožava koncept solidarnosti i brige za drugog čoveka. I Sandra i kolege žrtve su neumoljivog kapitalističkog sistema. Ipak, poruka filma je u buđenju i širenju radničke solidarnosti nad konkurencijom i lepoti obnove društvenih odnosa i zajednice. Dva dana, jedna noć snažna je “dardenovska“ socijalna freska, uzemljena u stresnoj kapitalističkoj stvarnosti i režirana u “cinema verite“ stilu.

https://www.youtube.com/watch?v=9C7vhJS3pLI 

 

21.30č Mera ljudskosti (La loi du marché, 2015), Francuska, 93′

Režija i scenario: Stéphane Brizé

Uloge: Vincent Lindon

Sinopsis: U 51. godini i posle gotovo dve godine na birou rada i bezuspešne potrage za poslom, Tijeri se zapošljava kao radnik obezbeđenja u samoposluzi. Novi posao ga ubrzo stavlja u dilemu između očajničke potrebe da ima plaćen posao i ličnog osećaja pravde. 

https://www.youtube.com/watch?v=SlLUzvHlNlU

 

Filmski ciklus “Do poslednjeg daha” – 1. dan

Pon, 2018-04-23 21:30

Art bioskop CK13

Do poslednjeg daha – ciklus filmova povodom Prvog maja, Međunarodnog praznika rada

23 – 25. april 2018.

 

Praznik rada je pred nama i tim povodom pripremili smo ciklus filmova o radu, radnicima i društvenim pitanjima koja utiču na njihove svakodnevne živote.

Od 23. do 25. aprila u okviru filmskog ciklusa pod nazivom Do poslednjeg daha prikazaće se pet filmova savremene evropske kinematografije koji doprinose razumevanju savremenog društva i položaja radnika u Evropi u kojoj dominiraju neoliberalne vrednosti (individualizam, konkurencija, efikasnost, kompeticija; nezaposlenost, prekaritet, strah od otkaza…) predstavljajući važne priloge otporu, pobuni i promeni.

Filmovi će se prikazivati u terminima od 19.30č i 21.30č. Ulaz na projekcije je besplatan.

 


Ponedeljak, 23. april

19.30č Rozeta (Rosetta, 1999), Francuska/Belgija, 93′

Režija i scenario: Jean-Pierre i Luc Dardenne

Uloge: Émilie Dequenne, Fabrizio Rongione, Olivier Gourmet

Sinopsis: Osamnaestogdišnja Rozeta živi na periferiji belgijskog grada Seraingau u turobnom kamp naselju sa majkom alkoholičarkom. Izgubivši posao u fabrici, pronalazi novi u kiosku brze hrane. Kada se i taj pokaže privremenim, Rozeta odluči da žrtvuje prijateljstvo kako bi zadržala posao. Opterećena strahom od samoće, nesigurna i očajna, čezne za normalnim životom. Ovaj oštar kvazi dokumentarac, snimljen kamerom iz ruke, osvojio je Zlatnu palmu filmskog festivala u Kanu 1999. a Émilie Dequenne nagradu za najbolju glumicu.

https://www.youtube.com/watch?v=B_EItmHBtzE

 

21.30č Jedi, spavaj, umri (Äta sova dö, 2012), Švedska, 100′

Režija i scenario: Gabriela Pichler

Uloge: Nermina Lukač, Milan Dragišić

Sinopsis: Mlada devojka Raša živi sa bolesnim ocem u malom mestu na ruralnom jugu Švedske. Raša radi u lokalnoj fabrici, ali zbog ekonomske krize kao “tehnološki višak” gubi svoje radno mesto, jedino za koje je osposobljena. U nesporazumu sa društvenim merilima i očekivanjima, i bez diplome srednje škole, ali uporna i snažna, Raša se bori za novo zaposlenje uz istovremenu brigu o ocu. Snimljen kamerom iz ruke, sa naturščicima u glavnim ulogama Jedi, spavaj, umri je mračan portret radničke klase u nestajanju. Rediteljki i scenaristkinji Gabrieli Pichler ovo je prvi dugometražni film.

https://www.youtube.com/watch?v=tWoacp0nAnI

 

Pretprvomajski omnibus

Pon, 2018-04-23 19:00

Program:

Ponedeljak, 23. april
17č Prolećni bazar
19.30č Rozeta (Filmski ciklus “Do poslednjeg daha”)
21.30č Jedi, spavaj, umri (Filmski ciklus “Do poslednjeg daha”)

Utorak, 24. april:
18č Javni čas heklanja + izložba dosadašnjih radova sa Heklice
19.30č Dva dana, jedna noć (Filmski ciklus “Do poslednjeg daha”)
21.30č Mera ljudskosti (Filmski ciklus “Do poslednjeg daha”)

Sreda, 25. april:
20č Vege roštilj
21.30č Navigatori (Filmski ciklus “Do poslednjeg daha”)

POZIV IZLAGAČIMA ZA PROLEĆNI BAZAR

Poziv za sve male, lokalne i organske/ekološke proizvođače hrane (biljnog porekla) i prirodne kozmetike, za sve zanatlije, kreativce i rukotvorce (handmade, craft, vintage). Pozivamo vas da budete deo Prolećnog bazara, prodajne izložbe lokalno uzgojene hrane, prirodne kozmetike, cveća, garderobe i orginalnih rukotvorina od prirodnih materijala. Bazar će se održati u ponedeljak, 23. aprila, u periodu od 17 do 19 časova u Omladinskom centru CK13.

Možete se prijaviti najkasnije do petka u 12h popunjavanjem formulara na sledećem linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdt7CjfELALPlqML4ZngeVAIvbxToKwfm-Hssm9n53GmQzafQ/viewform

CK13 obezbeđuje stolove, a učešće se ne naplaćuje.

 

Art bioskop CK13

Do poslednjeg daha – ciklus filmova povodom Prvog maja, Međunarodnog praznika rada

Praznik rada je pred nama i tim povodom pripremili smo ciklus filmova o radu, radnicima i društvenim pitanjima koja utiču na njihove svakodnevne živote.

Od 23. do 25. aprila u okviru filmskog ciklusa pod nazivom Do poslednjeg daha prikazaće se pet filmova savremene evropske kinematografije koji doprinose razumevanju savremenog društva i položaja radnika u Evropi u kojoj dominiraju neoliberalne vrednosti (individualizam, konkurencija, efikasnost, kompeticija; nezaposlenost, prekaritet, strah od otkaza…) predstavljajući važne priloge otporu, pobuni i promeni.

Ulaz na projekcije je besplatan.


Ponedeljak, 23. april

19.30č Rozeta (Rosetta, 1999), Francuska/Belgija, 93′

Režija i scenario: Jean-Pierre i Luc Dardenne

Uloge: Émilie Dequenne, Fabrizio Rongione, Olivier Gourmet

Sinopsis: Osamnaestogdišnja Rozeta živi na periferiji belgijskog grada Seraingau u turobnom kamp naselju sa majkom alkoholičarkom. Izgubivši posao u fabrici, pronalazi novi u kiosku brze hrane. Kada se i taj pokaže privremenim, Rozeta odluči da žrtvuje prijateljstvo kako bi zadržala posao. Opterećena strahom od samoće, nesigurna i očajna, čezne za normalnim životom. Ovaj oštar kvazi dokumentarac, snimljen kamerom iz ruke, osvojio je Zlatnu palmu filmskog festivala u Kanu 1999. a Émilie Dequenne nagradu za najbolju glumicu.

https://www.youtube.com/watch?v=B_EItmHBtzE

 

21.30č Jedi, spavaj, umri (Äta sova dö, 2012), Švedska, 100′

Režija i scenario: Gabriela Pichler

Uloge: Nermina Lukač, Milan Dragišić

Sinopsis: Mlada devojka Raša živi sa bolesnim ocem u malom mestu na ruralnom jugu Švedske. Raša radi u lokalnoj fabrici, ali zbog ekonomske krize kao “tehnološki višak” gubi svoje radno mesto, jedino za koje je osposobljena. U nesporazumu sa društvenim merilima i očekivanjima, i bez diplome srednje škole, ali uporna i snažna, Raša se bori za novo zaposlenje uz istovremenu brigu o ocu. Snimljen kamerom iz ruke, sa naturščicima u glavnim ulogama Jedi, spavaj, umri je mračan portret radničke klase u nestajanju. Rediteljki i scenaristkinji Gabrieli Pichler ovo je prvi dugometražni film.

https://www.youtube.com/watch?v=tWoacp0nAnI

 

Utorak, 24. april

19.30č Dva dana, jedna noć (Deux jours, une nuit, 2014), Belgija/Francuska/Italija, 95′

Režija i scenario: Jean-Pierre i Luc Dardenne

Uloge: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione

Sinopsis: Film prati Sandru, otpuštenu fabričku radnicu koja dobija jedan vikend da uveri svoje kolege sa posla da se odreknu godišnjeg bonusa kako bi se ona vratila na posao. Poslodavčev ultimatum korumpira ljudske moralne kodove i ugrožava koncept solidarnosti i brige za drugog čoveka. I Sandra i kolege žrtve su neumoljivog kapitalističkog sistema. Ipak, poruka filma je u buđenju i širenju radničke solidarnosti nad konkurencijom i lepoti obnove društvenih odnosa i zajednice. Dva dana, jedna noć snažna je “dardenovska“ socijalna freska, uzemljena u stresnoj kapitalističkoj stvarnosti i režirana u “cinema verite“ stilu.

https://www.youtube.com/watch?v=9C7vhJS3pLI

 

21.30č Mera ljudskosti (La loi du marché, 2015), Francuska, 93′

Režija i scenario: Stéphane Brizé

Uloge: Vincent Lindon

Sinopsis: U 51. godini i posle gotovo dve godine na birou rada i bezuspešne potrage za poslom, Tijeri se zapošljava kao radnik obezbeđenja u samoposluzi. Novi posao ga ubrzo stavlja u dilemu između očajničke potrebe da ima plaćen posao i ličnog osećaja pravde.

https://www.youtube.com/watch?v=SlLUzvHlNlU

 

Sreda, 25. april

21.30č Navigatori (The Navigators, 2001), Velika Britanija/Nemačka/Španija, 96′

Režija: Ken Loach

Uloge: Dean Andrews, Thomas Craig, Joe Duttine

Sinopsis: Film se bavi destruktivnim tendencijama i posledicama privatizacije britanske železnice na malu grupu radnika u južnom Jorkširu. Timovi koji su zajednički radili sprečeni su da sarađuju jer sada rade za različite konkurentne firme. Međusobnu bliskost i poverenje zamenjuje nesigurnost i nepoverenje. Neočekivane odluke, otkazi, špijunaža, manipulacija, korupcija i pogoršane radne prakse, dovode do niza nesreća.

https://www.youtube.com/watch?v=_Pppork_wVk

New Mythology + UV

Sub, 2018-04-21 23:00

New Mythology, novosadski heavy/rock bend, predstaviće numere sa najnovijeg albuma “Sve jedan” koji se u ovom trenutku miksuje od strane producenta Dragana Alimpijevića Pika u studiju Road. Bend je aktivan na novosadskoj sceni već više od deset godina, a sem odsviranog velikog broja svirki diljem cele zemlje, bend je u mlađim danima bio pobednik većeg broja takmičenja, bio hit nedelje na radio Beogradu, ali najlepše od svega je to što je skup četiri prijatelja, koji su od početka zajedno u misiji širenja sopstvenih misli i osećanja kroz autorsku muziku.

Podrska te večeri biće novosadski alternativni moderni rok sastav UV, prijateljski bend željan da iscedi i poslednje kapi znoja publici u CK, kroz energičan i zdrav rok zvuk. Bend čine Igor na gitari, Petar na bubnju i Filip na basu.

Cena karte za ovaj koncert biće 200 dinara. Kupovinom karte za koncerte u CK13 podržavate izvođače i nezavisnu muzičku scenu.

Cheap Moonshine – Live at CK13

Pet, 2018-04-20 23:00

Cheap Moonshine je stoner bend iz Novog Sada nastao 2015. godine. Posle izdavanja istoimenog albuma prvenca krajem septembra prošle godine, bend ponovo nastupa u Novom Sadu! Kroz dva sata masti i psihodelije, ova stoner trojka će prvi put izvesti sve pesme sa albuma, zajedno sa novim pesmama, uz dodatni jam session i ko zna šta se još može desiti na svirci. Na nastupu u Crnoj kući će takođe biti dostupna prva serija fizičkih izdanja albuma u digipak formatu koji će se prodavati po ceni od 200 dinara. Serija je ograničena i sadrži svega pedesetak primeraka.

Bandcamp: https://cheapmoonshine.bandcamp.com/releases

Kao gosti zagrejaće vas Leaf, sludge/groove/doom bend iz Kule! Od njihovih početaka 2016. godine, bend je inspirisan dobrim starim New Orleans zvukom i fokusiran na stvaranje i izvođenje sopstvenog materijala. Očekujte prženje!

Bye Bye Culture, Welcome Tourism

Čet, 2018-04-19 21:00

Program BYE BYE CULTURE, WELCOME TOURISM posvećen je analizi okolnosti u kojima se grad podređuje potrebama turista stavljajući tako sebe u okvire „destinacije“ – dok vrlo često u potrebi da zadovolji različite kriterijume gubi na individulanosti i specifičnosti zbog koje je i dobio titulu poželjnog mesta za odmor, provod, kulturu…

Šta je turizam uradio gradovima koji su bili na evropskom ili svetskom tržištu viđeni za odredišta koja nude nešto drugačije? Da li je odnos lokalnih specifičnosti i globalne standardizacije prevagnuo na stranu prepoznatljivih brendova koji svuda nude isto i zašto na kraju onda ljudi i dalje putuju?

Ova i niz drugih pitanja danas se često čuju i u kritikama koncepta Evropska prestonica kulture. Koliko je zaista ta titula menjala gradove u pravcu razvoja i promocije lokalne produkcije, a koliko od njih pravila mesta zabave koja kasnije umiru istrošena i bez prestoničkog sjaja.

Tokom ovog dana bavićemo se mogućnostima i pretnjama koje po Novi Sad ima projekat EPK 2021 sagledavajući sve potencijalne aspekte titularnosti.

Program:
19-20h Projekcija filma Bye, bye Barcelona
2020h Razgovor

Govornici:
Goran Tomka (kulturolog, pisac strategije kulturnog razvoja Novog Sada)
Ozren Lazić (CK13, Inicijativa nezavisne kulturne scene Novog Sada)
Ivana Volić (predavač na Fakultetu za sport i turizam, pisac strategije kulturnog razvoja Novog Sada)

Razgovor će voditi Andria Stojanović (Tačka Komunikacije)

Pozivamo sve zainteresovane da se priključe diskusiji!

Program se realizuje u saradnji Tačke Komunikacije, Omladinskog centra CK13 i Asocijacije nezavisne kulturne scena Srbije.

————

Тaška Komunikacije okuplja ljude različitih profesija i interesovanja uključene u procese istraživanja i uspostavljanja inovativnih praksi i modela za savremeno i aktivističko tumačenje grada i kulturnog nasleđa. Delovanjem u oblastima kulture, novih medija i turizma istražujemo nove pristupe proučavanja, beleženja i predstavljanja društvene istorije, arhitekture, javnih politika i delovanja pojedinaca ili grupa važnih za urbanistički ili socijalni razvoj grada. Organizacija je osnovna 2011. godine od strane menadžera u kulturi kojima su se u interdisciplinarnom delovanju pridružili drugi pojeinci iz sfere teorije novih medija, istorije, turizma, grafičkog dizajna, veb dizajna, arhitekture, urbanizma, fotografije itd. Pored samostalnih, Tačka komunikacije realizuje i nekoliko projekata u partnerstvima sa drugim organizacijama, ustanovama i institucijama iz zemlje i inostranstva. Organizacije je članica Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije je saradnička platforma organizacija, inicijativa i pojedinaca u oblasti kulture i umetnosti u Srbiji, koja kroz realizaciju i razmenu programa u zemlji i inostranstvu, aktivnosti jačanja sopstvenih kapaciteta i kapaciteta svojih članica, kao i kroz dijalog sa donosiocima odluka na svim nivoima, teži da promoviše razvoj inovativnih i kritičkih umetničkih praksi, da utiče na kulturnu politiku i druge javne politike koje su s njom u vezi, da doprinese decentralizaciji kulture u Srbiji i uspostavljanju regionalne kulturne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Sati građana

Čet, 2018-04-19 19:00

Sati građana svakog četvrtka od 17 do 19č u Omladinskom centru CK13.

Sa kojim problemima se suočavamo na lokalu?
Da li imamo dovoljno prešačkih staza, parking mesta, zelenila?
Ko su nam komšije i da li ima komšijske solidarnosti?
Da li smo zadovoljni komunalnim uslugama i radom javnih preduzeća?
Da li nam u rešavanju lokalnih problema mogu pomoći mesne zajednice?
Koja su naša prava kao stanovnika mesnih zajednica?
Šta znamo o Zakonu o stanovanju?
Šta znamo o Zakonu o lokalnoj samoupravi?
Kako se komšijski organizovati?
Uprava ili samouprava?

Omladinski centar CK13 poziva sve građane MZ “Žitni trg”, kao i ostale zainteresovane sugrađane, aktiviste mesnih zajednica i organizacija civilnog društva na otvorene razgovore o temama od neposrednog, zajedničkog i opšteg interesa za lokalnu zajednicu.

Sati građana su format susreta kojim intervenišemo u prostor lokalne samouprave, izumevajući nove vidove udruživanja, organizovanja i zajedničkog delovanja nasuprot komplikovanim državnim procedurama u kojima smo često sami.

Želja nam je da se okupimo, otvoreno razgovaramo, međusobno ohrabrimo za uključivanje u procese odlučivanja i udruživanja, što nam može pomoći – svima zajedno – da kreiramo nove građanske inicijative i na taj način rešavamo probleme i stvaramo pozitivne promene u svojim zajednicama.

Dođite da javno razgovaramo o javnim stvarima!

————————–——–
Sati građana su deo projekta “Naša samouprava” u okviru kojeg se bavimo animiranjem građana za aktivno učešće u lokalnoj samoupravi i zagovaranjem prava na autonomno odlučivanje o lokalnim pitanjma kao jednog od osnovnih preduslova demokratizacije društva.

Zajednička veganska večera

Sre, 2018-04-18 22:00
Zamenite obrok s nogu veganskom večerom u društvu!

Pridružite se pripremi od 15č ili dođite na Zajedničku vegansku večeru u 19č.

U Otvorenoj kuhinji pripremamo vegansku hranu, jer proizvodnja i upotreba životinjskih proizvoda kao što su meso, mleko i jaja, podrazumeva porobljavanje, prisilno razmnožavanje, mučenje i egzekuciju životinja, eksploataciju prirode i zagađenje životne sredine.

Pripremamo zajedničke večere sredom i kao priliku da se ljudi međusobno druže i upoznaju.

Događaj je namenjen svima koji žele da probaju raznolika veganska jela, da se priključe zajedničkoj pripremi veganske hrane, da saznaju više o veganstvu, susretnu se i razgovaraju sa ljudima sa kojima će sesti za isti sto.

Ideja Zajedničke veganske večere je stvoriti neku vrstu društvenog prostora u kom su svi jednaki, kreirati prostor solidarnosti. U ovom prostoru briše se granica između organizatora i posetilaca i između njih se gradi aktivističko savezništvo. To je mesto koje prožima i stvara svaki pojedinačni rad. Kako će da izgleda, dakle, zavisi od svih nas.
……………………..……………………..……………………..……………………..…
Ako dolaziš na Zajedničku vegansku večeru sredom u Crnu kuću – upoznaj principe njenog funkcionisanja.

BUDI SOLIDARAN – Neka vaše porcije budu odmerene, tako da hrane bude dovoljno za sve.

Solidarnost je spona koja ujedinjuje ljude i protivna je ideji moći i dominacije.

NE OSTAVLJAJ HRANU U TANJIRU – Ne bacaj hranu, pojedi je!

Rasipanje hrane je društveno, moralno i ekonomski neprihvatljivo, i u suprotnosti sa principima Otvorene kuhinje CK13.

Svake godine se u svetu baci ili propadne 1,3 milijarde tona hrane ili trećina ukupne globalne proizvodnje, dok 900 miliona ljudi širom sveta pati od gladi, pothranjenosti ili nema osiguranu prehranu. Svaki put kad bacimo hranu sa svog tanjira, kršimo nečije pravo na hranu.

POSPREMI ZA SOBOM – Ne ostavljaj prljavo suđe za sobom, operi ga!

Otvorena kuhinja CK13 ne funkcioniše kao servis ili restoran, već kao aktivistička kuhinja, zahvaljujući volonterskom angažmanu. Aktivistička znači da zajednički održavamo njen rad i promovišemo njene principe. Volonteri/ke planiraju i pripremaju obroke, organizuju nabavku, čišćenje i promociju, ali mi zavisimo i o vašoj aktivnoj pomoći u tome da cela stvar radi.

DONIRAJ – Podrži ideju u kojoj i sam/a sudeluješ!

Otvorena kuhinja CK13 održava svoj rad zahvaljujući donacijama. Prikupljen novac ulaže se u nabavku materijala za pripremu hrane i neophodna sredstva za rad. Ostavljanjem preporučenog, većeg ili manjeg iznosa, pomažeš opstanak Otvorene kuhinje CK13.

Naša preporučena donacija služi kao vodič: Ko ima manje, može dati manje; oni koji imaju više, mogu dati malo više. Donacija se zasniva na poverenju, zavisno o samoproceni i finansijskim mogućnostima svakoga od nas, ali novac nije prepreka da bi se jelo u Otvorenoj kuhinji, jer hrana mora biti dostupna svima bez obzira na finansijsku moć.

* Želiš da se priključiš kolektivu Otvorene kuhinje CK13? Poziv za volontere/ke je uvek otvoren! Pronađi nas na sajtu CK13, FB stranici Otvorene kuhinje CK13 ili sredom na Zajedničkoj veganskoj večeri u CKrnoj kući.
Mi smo otvorena grupa i veselimo se kad novi ljudi dolaze:)

Stammtisch

Sre, 2018-04-18 22:00

Učili ste nemački jezik u školi, na kursu, privatno, ali niste imali priliku da progovorite na času?

Učite trenutno nemački, ali niste imali priliku da se sretnete sa puno Muttersprachler-a sa kojima biste provežbali jezik i ispravili greške?

Nalazite se u Novom Sadu, a potičete sa nemačkog govornog područja i treba vam grupa mladih opuštenih ljudi koja bi vam objasnila šta znači na srpskom “teško žabu u vodu naterati”?

Ne želite čas gramatike?

Onda je Omladinski centar CK13, sredom uveče od 20h, pravo mesto za vas!

Pridružite se opuštenoj atmosferi konverzacije na nemačkom i srpskom jeziku, predložite temu za razgovor, ili se jednostavno upoznajte, vernetzujte sa ljudima sličnim vama i razmenite mišljenja.

Konverzacije se održavaju u prostorijama Omladinskog centra CK13, nije neophodno da prijavite dolazak na konverzaciju.

Učešće je besplatno!

Slušaonica vol. 4 – Slađana Milošević

Uto, 2018-04-17 22:00

Ovog utorka u Slušaonici svoje vreme posvetićemo jednoj od najuticajnijih i najneobičnijih dama sa EX-YU prostora, Aleksandri Slađani Milošević. Slušaćemo albume: „Gorim od želje“, „Natural design“ i „Aleksandra Slađana Milošević i Darko Kraljić“, sa „upadima“ značajnih singlova između.

Hajde da čujemo šta kroz muziku Slađana ima da nam kaže o borbi, nezavisnosti, slobodi i ljubavi.

Za ovu priliku obujte svoju najnemirniju obuću, nabacite najširi osmeh, pripremite uši za uživanje!

SLUŠAONICA U CK13!

Pozivamo vas da zajedno slušamo muziku. Slušamo razne žanrove: funk, jazz, indie, glam rock, punk i druge…

U vreme kada muziku može da ima svako, kada sa interneta muziku skidamo kao sa polica supermarketa, kada je prošlo vreme potrage za albumima, ono što nam preostaje je da muziku slušamo zajedno. Da slušamo albume, a ne samo hitove, da muzici vratimo pravu pažnju, i da se podsetimo da je njena svrhe da povezuje ljude raznih prostora i različitih perioda, a ne samo da zabavi. Muzika postoji i uvek će postojati mimo naših ličnih ukusa, ona nastaje u društvu, nosi obeležje vremena i prostora, socijalnog okruženja, ličnih odnosa…

Zato ćemo se kroz Slušaonicu vratiti korak unazad, i podsetiti se početaka nastajanja popularne muzike, istraživati muzičke žanrove i uživati.

Za Slušaonicu vam nisu potrebna znanja, pa ni slušalačka iskustva, već samo želja da provodite večeri u CK13, slušate muziku, slobodno govorite o njoj i razmenjujete je.

Strane