Omladinski centar CK13

Syndicate content
Omladinski centar CK13
Updated: 3 hours 15 min ago

Mikrozajednica kao temelj urbaniteta

Sre, 2015-09-30 19:25

Vrijedan urbanistički sklop i vrhunska arhitektura Trstenika u Splitu danas su izloženi prijetnjama, interpolacijama i intervencijama na samom kulturnom dobru. Prepuštanje građana stihiji tranzicijskog urbanizma i nespremnost te nedostatak kapaciteta da se organiziraju oko upravljanja zajedničkim prostorima naselja i zgrada, prepoznate se kao ključne prepreke zadržavanju visoke kvalitete života koja obilježava susjedstvo. S druge strane, njegovu vitalnost još uvijek održava kulturni i socijalni kapital nastao i u odnosu sa baštinjenim prostorom pa se model upravljanja gradi zajednički, afirmacijom onih aspekata naselja koje možemo vezati uz teme samoorganizacije i samoupravljanja.

Aktivistički, umjetnički i interdisciplinarni istraživački rad vezan uz stambeno-poslovni kompleks na splitskom Trsteniku arhitekta Ive Radića, započet u 2014. godini projektom Međuprostori (https://medjuprostori. wordpress.com/), a nastavljen projektima “Ivo Radić: Papandopulova” i “Arhitektura zajednice: održivost praksi u suvremenom okružju”, usmjeren je na traženje modela kojim bi suradnja stručnjaka, stanovnika, privatnih upravitelja i lokalne samouprave rezultirala optimalnim uvjetima zaštite uz zadržavanje/podizanje kvalitete života u naselju.

Osobita Radićeva interpretacija Mediterana modernim rukopisom, kao i čitav projekt Splita 3 unutar kojeg je nastala, među najznačajnijim su doprinosima promišljanjima grada, relevantni lokalno, ali i globalno, a naročito u kontekstu suvremenih urbanih i stambenih politika EU. Pripadaju ideji kojoj se danas vraćamo planirajući pa ovaj živi primjer nije samo gotova slika nekog ranijeg razdoblja, već i poligon suvremenih i budućih interakcija na razini susjedstva i grada.

Gradeći koncept zaštite i upravljanja baštinom upravo na društvenom aspektu urbaniteta, otvaramo razvojnu perspektivu primjenjivu i na značajno drugačijim lokacijama i u različitim kontekstima, s naglaskom na imperativ zadržavanja nositelja specifičnih kulturnih karakteristika nekog područja, a ne samo prostornih ljuski povijesnih građevina i gradova.

Govori Diana Magdić, urbana sociologinja, istraživačica, aktivistica, novinarka i kritičarka arhitekture i predsjednica Udruge TESERAKT za interdiciplinarna istraživanja. Angažirana je na nekoliko projekata aktivne zaštite moderne arhitekture i urbanizma: Trogirska kronotopija (2011), Treći korijen od -Split (2012), Motel Trogir (2012 – ), Međuprostori (2014), Ivo Radić: Papandopulova; Arhitektura zajednice: održivost praksi u suvremenom okružju (2015).

Radionica “Društveno-angažovani plakat”

Uto, 2015-09-29 14:46

Omladinski centar CK13 vas poziva na radionicu “Društveno-angažovani plakat” koja će se održati 10. i 11. oktobra u prostorijama CK13. Namera radionice je da kroz teorijski i praktični pristup analizira aktuelne društvene probleme i kroz rad sa učesnicima ponudi rešenja za podizanje svesti o njima. Tema radionice: izbeglička kriza. Radionicu vode Mirjana Dragosavljević i Udruženje KURS iz Beograda.

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave na radionicu do srede, 7.10.2015. Možete se prijaviti ovde.

Mirjana Dragosavljević (1984, SFRJ) istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja. Diplomirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na odeljenju za istoriju umetnosti. Radila kao stručna saradnica u galeriji Grafički kolektiv, Beograd (2008-2010). Bila je članica kustoskog kolektiva Kontekst kolektiv, Beograd (2010-2013). Članica je umetničko-teorijske Radne grupe Četiri lica Omarske od 2010. godine i jedna od osnivača/ica Incijative za savremenu umetnost i teoriju, Beograd. Radi na portalu Mašina: proizvodnja društvene kritike.

Udruženje KURS je organizacija koja se sredstvima umetničke produkcije osvrće na šire društvene probleme. KURS deluje kroz različite vizuelne forme, ali pre svega produkovanjem murala, ilustracije, zidnih novina i video reportaža. Osnovni pravac rada KURS-a je da produkuje edukativni i informativni sadržaj koji je obrađen likovnim jezikom i predstavljen kroz neku od umetničkih formi izražavanja. Iako je KURS primarno vezan za umetničku produkciju kao način izražavanja i artikulacije, svojim radom težimo da se aktivno uključimo u političku borbu i ostvarimo saradnju sa organizacijma leve orjentacije iz drugih društvenih oblasti. Neke od značajnijih aktivnosti su: oslikavanje murala “Borba, znanje, jednakost” povodom dana studenata, oslikavnaje murala “20. oktobar” povodom sedamdesete godišnjice oslobodjenja Beograda, oslikavanje murala “Tvornice radnicima” u fabrici Itas-Prvomajska u Ivancu. Udruženje od 2013. godine izdaje “Zidne novine” na kojima sarađuje sa stručnjacima i različitih društvenih oblasti i kroz koje obrađuje različite teme povezane sa savremenim društvenim dešavanjima.

Filmski ciklus Sveto mesto: Kralj

Uto, 2015-09-29 10:20

Filmski program Sveto mesto nastavlja se projekcijom filma Kralj (The King).

Film: „The King“ („Kralj“)
Režija: James Marsh (Džejms Marš)
Igraju: Gael García Bernal (Gael Garsija Bernal), William Hurt (Vilijam Hart), Laura Harring (Lora Haring)
Zemlja: SAD
Godina: 2005.
Trajanje: 103 minuta

O filmu govori Bojan Samson.

Kratak opis filma: Elvis je 21-godišnji sanjar koji je uz odlikovanja otpušten iz američke mornarice. Vraća se nazad u svoj rodni grad da potraži oca. Elvis ubrzo otkriva da je njegov otac, Dejvid Sandou, sada sveštenik baptističke crkve i da ima novu porodicu…

Ciklus filmova „Sveto mesto“ pokrenuli su Bojan Samson i Vanja Urukalo sa željom da se u kulturni život grada uključi što veći broj ljudi. Zato je ovaj filmski program šansa za sve one koji žele da se izraze, a film i umetnost smatraju važnim segmentom vlastitog života. Tako će ove projekcije ponuditi priliku svakome da kaže šta misli, da li se slaže sa pristupom filmu određenog autora, da iskaže slaganje ili neslaganje sa njegovom ideologijom, ispolji svoje utiske i osećanja povodom samog filma.

Tea Tulić u CK13!

Sre, 2015-09-23 12:42

Riječka spisateljica Tea Tulić, autorka knjige “Kosa posvuda” (Algoritam/Zagreb, 2011, Lom/Beograd, 2012), nakon više od dve godine, ponovo je gošća Omladinskog centra CK13. U okviru književne večeri Tea će čitati prozne odlomke iz knjige u nastajanju.

S Teom Tulić će razgovarati Bojan Krivokapić.

Tea Tulić je spisateljica i spoken word performerka rođena u Rijeci 1978.
Prozu je objavljivala u raznim domaćim i inostranim književnim časopisima, uključujući i McSweeney’s iz San Francisca. Nastupala je na mnogobrojnim većim književnim festivalima u Hrvatskoj i regiji. Kratke priče su joj prevođene na engleski, francuski, slovenački i poljski jezik.
Godine 2011. osvojila je nagradu Prozak koju dodeljuju izdavačka kuća Algoritam i časopis Zarez za najbolji rukopis autora do 35 godina. U sklopu te nagrade objavila je fragmentarni roman/zbirku crtica “Kosa posvuda” koji je list Vjesnik svrstao u pet najboljih proznih knjiga u 2011, a Jutarnji List u polufinale istoimene nagrade. Hrvatsko Ministarstvo kulture knjigu je nagradilo kao jedno od najboljih romanesknih ostvarenja u 2011. po kriteriju visoke književno-umetničke vrednosti. Bila je prva stipendistkinja književne rezidencije KROKODIL u Beogradu, gde joj je takođe objavljena knjiga. Članica je žirija međunarodnog književnog konkursa za kratku priču Lapis Histriae te članica neformalne riječke književne skupine RiLit i jedna od autorki njihove zajedničke zbirke kratkih priča.
Godine 2014. na Bandcampu je, u saradnji s Enverom Krivcem i muzičkim kolektivom Japanski Premijeri, objavila spoken word album “Albumče”.

Stammtisch

Uto, 2015-09-22 13:10

Učili ste nemački jezik u školi 8 (a možda i više godina), na kursu, privatno… ali niste imali priliku da progovorite na času?

Učite trenutno nemački, ali niste imali priliku da se sretnete sa puno Muttersprachler-a sa kojima biste provežbali jezik i ispravili greške?

Nalazite se u Novom Sadu, a potičete sa nemačkog govornog područja i treba vam grupa mladih opuštenih ljudi koja bi vam objasnila šta znači na srpskom “teško žabu u vodu naterati”?

Ne želite čas gramatike…

Onda je Omladinski centar CK13, ponedeljkom uveče od 20h pravo mesto za vas!

Pridružite se opuštenoj atmosferi konverzacije na nemačkom i srpskom jeziku, predložite temu za razgovor, ili se jednostavno upoznajte, vernetzujte sa ljudima sličnim vama i razmenite mišljenja…

* Konverzacije se održavaju na spratu Omladinskog centra CK13!
Nije potrebno da prijavite dolazak na konverzaciju.

Učešće je besplatno!

Undeground Awakening Fest

Uto, 2015-09-22 12:33

Ljubitelji tvrdog zvuka, pred nama je još jedno izdanje Undreground Awakening Festivala u okviru kog ćemo imati prilike da čujemo thrash metal bendove mlađe generacije. U CK13 će po prvi put nastupiti beogradski bendovi Prisoner i Merciful Angel, dok će lokalnu scenu predstavljati Deathonation.

PRISONER (Heavy/thrash metal-Beograd)
https://www.facebook.com/PrisonerSerbia

DEATHONATION (Thrash metal-Novi Sad)
https://www.facebook.com/Deathonation

MERCIFUL ANGEL (Thrash metal-Beograd)
https://www.facebook.com/Merciful-Angel-418805698294318/timeline/

Star Wars Reads Day

Uto, 2015-09-22 12:26

Dragi naši Džedaji, Siti, stormtruperi i svi ostali fanovi daleke, daleke galaksije, sa ponosom vas obaveštavamo da će Star Wars Reads Day po prvi put biti obeležen kod nas u Srbiji 10. oktobra u Novom Sadu u CK13.

Star Wars Reads Day je godišnja manifestacija koja okuplja ljubitelje Star Warsa, a pogotovo literature ovog velikog i šarenog univerzuma. Star Wars Reads Day se u svetu slavi već pet godina i svake godine je sve masovniji.

Na ovogodišnjem Star Wars Reads Day biće nekoliko predavanja i tribina, izložba Star Wars knjiga, stripova, magazina, akcionih i LEGO figura, zatim kosplej, borbe svetlosnim sabljama, radionice i igraonice za najmlađe, šekspirovsko izvođenje najpoznatijih scena iz Star Wars filmova i još dosta toga.

PROGRAM:
16:00-21:00 Izložba knjiga, stripova, figra i slika.
16:00-19:30 Takmičenje u crtanju.
16:30 Tribina: Putovanje do Buđenja Sile.
17:30 Predavanje: Revan.
18:30 Otvoreni panel: Sve o Star Wars literaturi.
19:30 Dodela nagrada za takmičenje u crtanju.
20:00 Šekspirovsko izvođenje Star Warsa.
21:30 afterparty u Gildi Igrača.

Neka Sila bude sa vama.

Arapski jezik za početnike/ce

Uto, 2015-09-22 12:22

Poziv za formiranje prve grupe polaznika/ca

U Omladinskom centru CK13 počinju besplatni časovi arapskog jezika za početnike/ce. Časovi će se održavati utorkom od 19h do 20.30h.

Ako želite da učite arapski jezik iz hobija, od maternjeg govornika, i u prijateljskoj atmosferi, pozivamo vas da nam se pridružite u utorak, 6. oktobra u 19h na spratu Omladinskog centra CK13.

Časove arapskog jezika drži naš volonter iz Sirije, Yaser Khneiseh.

Zig Zags (LA, USA)

Pet, 2015-09-18 14:08

Iz podzemlja Los Anđelesa stižu nam Zig Zags. Tri muzičara sa jednim poslom, jednim tušem i rifovima koji ih drže zajedno. Od 2009. do 2014. uspeli su da od kućnih svirki za picu doguraju do Filmore Westa, da snime pesmu sa Iggy Popom i da izdaju album koji je producirao Ty Segall. Ali to je samo budućnost. Zig Zags iza sebe imaju bendove poput Kiss, Black Sabbath, Pentagram, Dictators, White Boy and The Average Rat Band… Svi ovi bendovi su imali viziju jakih rifova, viziju koju nastavljau Zig Zags. Svoju muziku opisuju kao noćnu moru Zone Sumraka u kojoj Cliff Burton nosi majicu, a u kojoj Emergency Brodcast System prekida Karpenterov film, u kojoj gomilu Thresher magazina i stripova Jack Kirbya leže iza kontejnera nedeljne škole, u kojoj se Ramonesi plaše podruma… Sve ove stvari se mogu naći na njihovom istoimenom albumu prvencu u kom između punka, metala, garaže leži muzika Zig Zags. Ovo će biti njihov prvi nastup u Srbiji.

https://zigzags.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/ pages/Zig-Zags/114037542014925

http://intheredrecords.com/ collections/zig-zags

VIDEO: “If I’m In Luck I Might Get Picked Up” feat IGGY POP

Nastup na KEXP:

Gun Sale + Anal Gestapo

Pet, 2015-09-18 13:58

Nakon 3 godine pauze Gun Sale će nastupiti u CK13! Zajedno sa njima nastupiće i Anal Gestapo. Za sve ljubitelje rock’nrolla ovo je veče koje se ne propušta.

Maladro!ts + Get Off My Property

Sre, 2015-09-16 11:27

U goste nam dolazi sjajan punk bend iz južne Nemačke koji će se po drugi put predstaviti publici u Srbiji. Novosađani su ovaj bend imali prilike da čuju ne tako davne 2012. godine u sklopu njihove turneje ”Punk Ain’t Hobby” sa nemačkim HC/Punk bendom Wasted Youth. Nakon 3 godine, Maladro!ts-i se vraćaju u CK13. Svirka je zakazana za 23. oktobar, dan oslobođenja Novog Sada od fašizma!

https://www.facebook.com/themaladroits
http://themaladroits.bandcamp.com/

Kao lokalna podrška nastupiće novosadski punk rock bend Get Off My Property.

https://www.facebook.com/GetOffMyProperty

Filmski ciklus Sveto mesto: Duhovi Metanoje + Ubice

Sre, 2015-09-16 11:15

Filmski program Sveto mesto nastavlja se projekcijom dva srednjemetražna filma: Duhovi Metanoje i Ubice.

Ovo je posebno filmsko veče u CK13, pošto ćemo videti jednu svetsku premijeru filma kao i prvi snimljeni film čuvenog umetnika Andreja Tarkovskog. Reč je o dva filma srednjeg metra koja će trajati ukupno oko sat vremena što će biti začinjeno predavanjem o ovim ostvarenjima i, nakon toga, razmenom utisaka i druženjem.

DUHOVI METANOJE (Ghosts of Metanoia 2015), Srbija, 33 min.
Scenario i režija: Vanja Urukalo
Montaža: Andrej Krizmanić
Uloge: Ajša, Vanja Urukalo, Milica Vojnović, Vladimir Janjević, Marijana Jakobac.

Svetska premijera srednjemetražnog ostvarenja “Duhovi Metanoje” koje govori o poniranju u dubine psihe i opasnostima koje nas tamo očekuju, uz simbolističke osvrte i snoviđajne prikaze. U ovom filmu je podcrtana mistična simbolika psa, kao životinje koja nam je trenutno najbliža i sa kojom provodimo najviše vremena. Takođe, ovo je i mali omaž strip albumu “Metanoja”, filmu “Nostalgija” Andreja Tarkovskog i reminiscencijama na proces katarze kao naročito akcentovanim u ovom ostvarenju.

 

UBICE (The Killers 1956), Rusija, 21 min – Režija: Andrej Tarkovski, Marika Beiku, Aleksand Gordon
Uloge: Yuliy Fayt, Aleksandr Gordon, Valentin Vinogradov

Ekskluziva – Prvi studenski film čuvenog umetnika Andreja Tarkovskog urađen prema priči Ernesta Hemingveja. Imaćete priliku da vidite kako je ovaj velikan započeo svoju blistavu karijeru. O filmovima će govoriti Vanja Urukalo.

Ciklus filmova „Sveto mesto“ pokrenuli su Bojan Samson i Vanja Urukalo sa željom da se u kulturni život grada uključi što veći broj ljudi. Zato je ovaj filmski program šansa za sve one koji žele da se izraze, a film i umetnost smatraju važnim segmentom vlastitog života. Tako će ove projekcije ponuditi priliku svakome da kaže šta misli, da li se slaže sa pristupom filmu određenog autora, da iskaže slaganje ili neslaganje sa njegovom ideologijom, ispolji svoje utiske i osećanja povodom samog filma.

Poziv: Transport prikupljene pomoći za izbeglice

Uto, 2015-09-15 20:17

CK13 poziva sve koji žele i mogu da se priključe našoj akciji pomoći izbeglicama. Prethodnih dana smo sakupili i više stvari nego što smo očekivali, tako da nam je potrebna asistencija pri transportu. Ukoliko posedujete auto i do kraja nedelje biste putovali do Beograda, Subotice ili Kanjiže, pišite nam najkasnije do četvrtka na mail: infoteka@ck13.org

CK13 može pokriti troškove benzina za ovaj put.

Nate Hall + Jovanović

Uto, 2015-09-15 09:52

NATE HALL je pevač i gitarsita američkog benda U:S: Christmas. Solo projekat je započeo 2011. a godinu potom izdaje album «A Great River». Album predstavlja refleksiju o životu pod uticajem Boba Dilana, Nejl Janga, Peti Smit, Brus Springstina i Van Zanta i oslanjajući se na bogatu muzičku američku tradiciju i melanholiju Apalača.

“The first time I heard Nate Hall’s voice I knew that I was hearing something that would haunt me forever. The unmistakable sound of mountains’ wind and the desperation and anguish of truth and experience. Authenticity isn’t something you can acquire. Either you are or you are not.
Nate’s work shows a depth of heart and a pure channeling that you wont come across 10 times in your life. This is the work of the soul that we all know. And the soul that knew us first. You aren’t born into this and you don’t die out of it. This is eternity, and it brings us all to the center of the river that wants us to be here at this moment.”

– Scott Kelly / Neurosis

https://www.facebook.com/Nate-Hall-221469457884975
http://natehall77.bandcamp.com/

JOVANOVIĆ je kantautor iz Beograda. Njegova muzika se može opisati kao amalgam Amerikane i bluza začinjen evropskim i balkanskim nasleđem. Album prvenac «Jovanovic» objavio je samostalno 2014, a cilj mu je da do kraja godine izda još jedan album.

www.soundcloud.com/ing-jovanovic
https://www.youtube.com/channel/UCJVL63w3t1lDz2aUZRiGLFQ
http://www.facebook.com/jovanovicislicno

Brigand + Groteska

Pon, 2015-09-14 10:59

BRIGAND je alternativni rok sastav koji radi na relaciji Beograd/Pančevo, oformljen 2011. godine od strane Velibora Nikolića (ex-Jewy Sabatay). Postavu čine i Ilija Kojović (bas), Stevan Radojičić (gitara) i Andrej Mladenović (bubnjevi).
Posle dva objavljena singla (Malarme, Okovan), bend je u septembru 2013. objavio svoj prvi studijski album, „Zaplešimo Grešnici”. U junu 2015. bend objavljuje svoj novi singl “Zmijsko Ulje”. Brigand trenutno radi na svom sledećem studijskom albumu čiji je radni naziv “Sektaški Obredi Na Grobu Našeg Bivšeg Predsednika”.

Album “Zaplešimo Grešnici” može se besplatno skinuti sa sledeće adrese:
http://www.mediafire.com/downl oad/ac4k4ef7d6a6u6d/Brigand+-+ Zaplesimo+Gresnici%282013%29. rar

Najnoviji singl “Zmijsko Ulje”:
http://www.mediafire.com/downl oad/j1wrpdsi8s1sglc/Brigand+-+ Zmijsko+Ulje.zip

GROTESKA je beogradsko – novosadski bend. Četvoročlani sastav se okupio sa idejom da razvija muzički pravac na koji su donekle uticali neki od dark metal i gotik rok bendovi. Sviraju mračnu, ali melodičnu muziku. Teme kojima se bave su aktuelne, ali se rimuju i sa nekim dalekim vremenima.

2011. objavili su album “Minut tišine“ za izdavačku kuću Dark Revolution. U oktobru bi trebalo da izladje i album “Podzemne vode“. Svirali su u zemlji i regionu.  Od početka rade na promociji svoje muzike i kroz video radove. Ovom prilikom će predstaviti i nekoliko novih pesama.

http://www.youtube.com/watch? v=GeZviPGyGTc

Improstor#73: Andreas Schaerer / Christy Doran

Pon, 2015-09-14 10:52

Koncert u okviru festivala Swiss Music Days 2015

http://www.swissmusicdays.org/

Andreas Schaerer, glas, efekti
Christy Doran, električna gitara

Eksluzivni duo dva istaknuta jazz muzičara i improvizatora švajcarske muzičke scene obećava uzbudljiv nastup.

http://andreasschaerer.com/
http://www.christydoran.ch/

Zajednička veganska večera

Sub, 2015-09-12 10:50

Jedi kao revolucionar/ka!
Bez ubijanja i iskorišćavanja životinja.

Događaj je namenjen svima koji žele da probaju raznolika veganska jela, da se priključe zajedničkoj pripremi veganske hrane, saznaju više o veganstvu i pravima životinja, susretnu se i razgovaraju s ljudima sa kojima će sesti za isti sto.

Ideja zajedničke veganske večere jeste stvoriti neku vrstu društvenog prostora u kom su svi jednaki, kreirati prostor solidarnosti. U ovom prostoru briše se granica između organizatora i posetioca, i između njih se gradi aktivističko savezništvo. To je mesto koje prožima i stvara svaki pojedinačni rad. Kako će da izgleda, zavisi od svih nas.

Šta je Otvorena kuhinja?

Otvorena kuhinja CK13 je samoorganizovana, samoodrživa, aktivistička i neprofitna kuhinja. Promoviše veganstvo kao etički, ekološki i ekonomski prihvatljiv način ishrane, solidarnost i zajedničke večere nasuprot brzim i otuđenim obrocima.

Kako funkcioniše?

Otvorena kuhinja CK13 funkcioniše kao kolektiv unutar Omladinskog centra CK13, otvorene i nehijerarhijske strukture. Rad Otvorene kuhinje se bazira na volonterstvu i donacijama. Obroci imaju preporučenu cenu, a prikupljen novac ulaže se u nabavku materijala za pripremu hrane i neophodna sredstva za rad. Ostavljanjem preporučenog, većeg ili manjeg iznosa, pomažete opstanak Otvorene kuhinje.

Ako dolaziš na Zajedničku vegansku večeru – poštuj principe njenog funkcionisanja.

BUDI SOLIDARAN – Neka vaše porcije budu odmerene tako da hrane bude dovoljno za sve. Solidarnost je spona koja ujedinjuje ljude i protivna je ideji moći i dominacije.

NE OSTAVLJAJ HRANU U TANJIRU – Ne bacaj hranu, pojedi je!

Rasipanje hrane je društveno, moralno i ekonomski neprihvatljivo, i u suprotnosti sa principima Otvorene kuhinje CK13.

Svake godine se u svetu baci ili propadne 1,3 milijarde tona hrane ili trećina ukupne globalne proizvodnje, dok 900 miliona ljudi širom sveta pati od gladi, pothranjenosti ili nema osiguranu ishranu.

POSPREMI ZA SOBOM – Ne ostavljaj prljavo suđe za sobom, operi ga!

Otvorena kuhinja CK13 ne funkcioniše kao servis ili restoran, već kao aktivistička kuhinja, zahvaljujući volonterskom angažmanu. Aktivistička znači da zajednički održavamo njen rad i promovišemo njene principe.

DONIRAJ – Podrži ideju u kojoj i sam/a sudeluješ!

Otvorena kuhinja CK13 održava svoj rad zahvaljujući donacijama.
Naša preporučena donacija služi kao vodič – ko ima manje, može dati manje; oni koji imaju više, mogu dati malo više. Donacija se zasniva na poverenju, zavisno o samoproceni i finansijskim mogućnostima svakoga od nas, ali novac nije prepreka da bi se jelo u Otvorenoj kuhinji, jer hrana mora biti dostupna svima bez obzira na finansijsku moć.

* Želiš da se priključiš kolektivu Otvorene kuhinje CK13? Poziv za nove volontere je uvek otvoren! Pronađi nas na sajtu CK13, FB stranici Otvorene kuhinje CK13 ili sredom na Zajedničkoj veganskoj večeri.

Hardcore punk svirka

Sub, 2015-09-12 10:42

Posle vrućeg i dugog leta napokon počinje koncertna sezona 2015/16. za hardcorepunk u Novom Sadu. Otvaraju je bendovi koji su poznati domaćoj publici jer su isti već imali nekoliko evropskih turneja. Zvezde večeri su svakako EXPECTATIONS, hardcore bend iz Sofije koji po treći put dolazi u Novi Sad i Crnu kuću. Ovaj put dolaze sa svojim novim albumom i promocijom istog na euro turneji. Prati ih metal/sludge bend THEM FREQUENCIES, takođe iz Sofije, koji je ove godine nastupao na festivalu EXIT i koji će biti prava poslastica za ljubitelje nešto mračnijeg i težeg zvuka. Našu scenu će te večeri predstavljati beogradski screamo bend EAGLEHASLANDED, koji se upravo vratio sa svoje evropske turneje, tako da mozemo očekivati najbolji zvuk i najbolju verziju i nastup ovog benda. Druga podrška je novi novosadski bend FYN, koji je fuzija više muzičkih pravaca. Čine ga prekaljeni članovi mnogih domaćih hc/metal/punk bendova, tako da preporučujemo da obavezno pogledate i poslušate ovaj bend. Veče će otvoriti australijski r’n’r artist Jacson Raid Briggs svojim solo nastupom.

Expectations
http://expectationshardcore.bandcamp.com/
Them frequencies
http://themfrequencies.bandcamp.com/
Eaglehaslanded
https://eaglehaslanded.bandcamp.com
Jackson Reid Briggs
https://jacksonreidbriggs.bandcamp.com
Fyn

Fb event
https://www.facebook.com/events/1120398198023532/

Filmski ciklus Sveto mesto: Do poslednjeg daha

Sub, 2015-09-12 10:29

Filmski program Sveto mesto nastavlja se projekcijom kultnog ostvarenja Žan Lik Godara “Do poslednjeg daha” (Breathless, 1960).

Film: „Do poslednjeg daha“ („Breathless“)
Režija: Žan Lik Godar (Jean Luc Godard)
Igraju: Žan Pol Belmondo (Jean Paul Belmondo), Žan Siber (Jean Seberg), Danijel Bulanže (Daniel Boulanger)
Zemlja: Francuska
Godina: 1960.
Trajanje: 90 minuta

Kratak opis filma:
Mišel je mladi sitni kriminalac koji sebe modelira kao filmsku ličnost Hemfrija Bogarta. Nakon krađe automobila u Marseju, Mišel upuca policajca koji ga je pratio na seoskom putu. Bez prebijene pare i u bekstvu od policije, on se okreće svojoj američkoj devojci Patrisiji, studentu i novinaru, koja prodaje Njujork Herald Tribjun na ulicama Pariza.

Ciklus filmova „Sveto mesto“ pokrenuli su Bojan Samson i Vanja Urukalo sa željom da se u kulturni život grada uključi što veći broj ljudi. Zato je ovaj filmski program šansa za sve one koji žele da se izraze, a film i umetnost smatraju važnim segmentom vlastitog života. Tako će ove projekcije ponuditi priliku svakome da kaže šta misli, da li se slaže sa pristupom filmu određenog autora, da iskaže slaganje ili neslaganje sa njegovom ideologijom, ispolji svoje utiske i osećanja povodom samog filma.

Kreativno pisanje u CK13!

Sre, 2015-09-09 12:13

Vikend-radionica Kreativnog pisanja u Omladinskom centru CK13! Radionica se održava u subotu i nedelju, 19. i 20. septembra 2015. u prostorijama Omladinskog centra CK13. Besplatna je za sve učesnike. Maksimalan broj učesnika: 10.

Konkurs

Pozivamo sve zainteresovane da svoje prijave, koje treba da sadrže: osnovne podatke o osobi i 1-3 teksta (poezija i/ili proza, dužina jednog proznog teksta do 12000 karaktera sa razmacima, dužina pesme neograničena) pošalju na e-mail kreativno.pisanje@ck13.org najkasnije do srede, 16. septembra (do kraja dana). Svi će biti obavešteni o ishodu konkursa u četvrtak, 17. septembra (do kraja dana).

Šta je Radionica kreativnog pisanja?

Prostor za čitanje, pisanje, analiziranje, brisanje, dorađivanje, razmišljanje. Prostor za razgovor o pročitanom. Prostor za dijalog o napisanom. Prostor za informisanje o savremenoj književnosti. Prostor za informisanje i o drugim umetnostima.

Ko vodi radionicu?

Radionicu vode Ognjenka Lakićević i Bojan Krivokapić, uz podršku gosta-pesnika, Stevana Tatalovića.

Ognjenka Lakićević ima dve zbirke poezije (Ispod stepeništa, Ulubljenja), a imala bi ih i više da ima odgovorniji i sistematičniji osećaj za obraćanje drugima. Radi na trećoj zbirci pesama čiji je radni naslov „Ljubavna pisma Guglu“. Već drugu godinu drzi pesničku radionicu „Anonimni pesnici“ u Domu omladine Beograd. Više od poezije voli samo muziku, kojom se bavi u bendu Autopark. Rođena je i živi u Beogradu, gde je završila Filološki fakultet. Opsednuta je mogućnostima guglovanja.

http://anonimnipesnici.blogspot.rs/

http://ognjenkalakicevic.blogspot.rs/

Bojan Krivokapić je objavio “Trči Lilit, zapinju demoni” (kratka proza), za koju je dobio nagrade Đura Đukanov i Edo Budiša, za najbolju knjigu kratkih priča u 2014. godini i “Žoharov let” (poezija) za koju je dobio nagradu Mak Dizdar za najbolji rukopis zbirke poezije u 2013. godini.
Objavljuje širom bivše Jugoslavije. Tekstovi su mu prevedeni na italijanski, nemački i albanski jezik. Pet godina se bavio antropološkim teatrom u Kamernom pozorištu muzike Ogledalo u Novom Sadu. Diplomirao je komparativnu književnost u Novom Sadu, a izučavao je i Studije roda u Sarajevu. Vodi radionice kreativnog pisanja u Omladinskom centru CK13 (uredio zbornike tekstova proisteklih iz tih radionica: “Radovi u Kući” i “Na ulici gaze bose ljude”). Uglavnom živi u Novom Sadu, ali je sve češće u delu sveta smeštenom između Trsta i Tirane.

Stevan Tatalović živi i radi u Beogradu. Izučava studije bezbednosti, piše pesme i političke komentare. Trenutno radi na rukopisu za zbirku poezije i istraživačkoj tezi u kojoj je jedna od ključnih reči disciplina.